Tvillingar har många saker som är lika, men inte fingeravtrycken: hur är det möjligt?

av Titti Carlberg

25 Januari 2024

Tvillingar har många saker som är lika, men inte fingeravtrycken: hur är det möjligt?
Advertisement

Enäggstvillingar, även kända under ordet homozygot, delar 100% av sitt DNA, vilket betyder att gener och egenskaper bör vara desamma hos båda individerna. Forskare har dock upptäckt att detta inte alltid stämmer, i själva verket finns det fall där det har visat sig att enäggstvillingar inte har likadana fingeravtryck. Hur förklarar man det?

Advertisement

Vad exakt är fingeravtryck?

Vad exakt är fingeravtryck?

Pixabay

Fingeravtryck är de märken som lämnas av våra fingertoppar. Dessa märken lämnas av dermatoglyfer, det vill säga hela uppsättningen av virvlar och spår som finns på vår hud, dessa finns inte bara på fingertopparna utan också på handflatorna, fotsulorna och tårna.

Det var först i slutet på 1800-talet, efter att ha konstaterat att de var unika från individ till individ, som man började använda dem först inom det administrativa området och sedan även inom det rättsmedicinska området.

De egenskaper som gör dem så användbara är två: individualitet, det vill säga det faktum att de alltid skiljer sig från person till person, och oföränderlighet, det faktum att när det väl har bildats på fostret kommer det att bli detsamma under hela livet.

Advertisement

Enäggstvillingar och fingeravtryck

Enäggstvillingar och fingeravtryck

Freepik

Så hur är det möjligt för ett par enäggstvillingar med samma genetiska egenskaper ha olika fingeravtryck? Forskare har upptäckt att fingeravtryck inte bara beror på genetiska faktorer utan det finns också miljöfaktorer som bestämmer deras form.

Fingeravtryck bildas mellan 13 och 19 veckors fosterutveckling och många faktorer, bland annat läget i livmodern, längden på navelsträngen och växthastigheten kan avgöra några små skillnader i deras bildning. Även om syskon tendera att ha flera liknande fingeravtryck än två främlingar, är det fortfarande en av de bästa metoderna för identifiering.

Det är inte bara människor som har fingeravtryck, utan även primater, som schimpanser och gorillor, var och en av dem har unika fingeravtryck. Detta bevisar att det är en väldigt gammal fysisk egenskap, som vi förmodligen har ärvt från någon gemensam förfader.

Fingeravtryck kan komma till nytta vid många olika tillfällen

Fingeravtryck kan komma till nytta vid många olika tillfällen

sofiar388/Twitter

Inte bara för administrativa och juridiska ändamål, utan fingeravtryck kan också komma till nytta i desperata fall. Detta var fallet med den unga mamman som gick till polisen med sina en månad gamla tvillingar för att få deras fingeravtryck analyserade då hon inte längre kunde skilja dem åt. Hon hade först satt ett blått armband på den ena för att undvika förvirringen, men efter att ha tappat armbandet kunde hon inte längre skilja dem åt.

Inte ens polisen kunde identifiera spädbarnen så till slut blev den unga mamman tvungen att kontakta sin läkare och då löstes mysteriet.

Fingeravtryck är och kommer att förbli ett viktigt instrument för igenkänning, de har många, snabba och enkla identifieringsprocesser.

 

Advertisement