Ett konstigt fynd på en strand: en familj ber om hjälp för att förstå vad det är

av Titti Carlberg

22 Januari 2024

Ett konstigt fynd på en strand: en familj ber om hjälp för att förstå vad det är
Advertisement

De mest märkliga upptäckterna sker inte bara under utgrävningar eller vid specifik forskning. Tvärtom är det ofta slumpmässiga upptäckter på osannolika platser, som det som det märkliga fynd som en familj från Bremen i Tyskland gjorde på en strand i Östersjön. De bestämde sig för att konsultera en webbplats för att förstå vad de hade hittat. Låt oss se om de lyckades!

De hittar ett märkligt föremål vid Östersjön och vänder sig till Sociala medier för att få hjälp

De hittar ett märkligt föremål vid Östersjön och vänder sig till Sociala medier för att få hjälp

Brigitte Schneider/Facebook

Upptäckternas historia är inte ny för slumpmässiga fynd som har många fler implikationer än man först trodde. Det vanligaste är dock att vi vänder oss till experter eller till ett museum på jakt efter ett definitivt svar på vad vi har hittat.

En familj från Bremen i Tyskland, bestämde sig för att ta en annan väg. Efter att ha hittat några konstiga föremål vid Östersjön bad de internetgemenskapen om hjälp för att förstå vad de hade hittat.

Mamman, Sarah-Lena publicerade bilder av föremålen på Facebook, i en grupp som ägnar sig åt strandfynd. Vilket var ett bra beslut: många kommenterade inlägget, visade ett stort intresse och lämnade även flera giltiga alernativ som svar på vad fyndet kunde vara. Kort sagt lyckades Sarah-Lena förstå vad det var hon och hennes familj hade hittat vid Östersjön.

Advertisement

Ett enkelt ben eller en förhistorisk fossil: diskussionen hettar till

Ett enkelt ben eller en förhistorisk fossil: diskussionen hettar till

Sarah-Lena Schlömer/Facebook

Att be gruppen om stöd spelade en grundläggande roll i Sarah-Lenas forskning om de föremål som hade hittats av en slump. Som vi nämnde lät inte svaren vänta på sig och de visade verkligen på ett stort intresse för paleontologi och marina fynd. Först var det någon som undrade om dessa konstiga föremål kunde tillhöra en sjöelefant, men ingen annan var övertygad av den hypotesen.

Tvärtom var det flera andra kommentarer som stödde en helt annan hypotes, en som ansågs mer sannolik. Föremålen som Sarah-Lena hade hittat vid Östersjön tillhör en korall som går tillbaka till för cirka 70 miljoner år sedan. Många webbanvändare publicerade foton av liknande fynd, vilket effektivt bekräftade hypotesen. Korallen skulle vara en del av släktet Parasmilia, som var samtida med de sista dinosaurierna, bara några mijoner år innan de dog ut.

En marin livsmiljö under dinosauriernas tid

En marin livsmiljö under dinosauriernas tid

5snake5/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED

Om denna hypotes är korrekt, vilket den än så länge verkar vara, skulle dessa två mystiska föremål faktiskt kunna vara förhistoriska fossiler tillhörande en korall som växte under den tidiga Kritaeran. På den tiden var det mycket som bestod av en kalkhaltig lerig havsbotten, medan koraller dock behövde en hård botten för att larverna skulle ankra. Detsamma kan sägas om Parasmilia excavata, som de två fossilerna utgör ett exempel på, vilka har funnit ett sätt att nå oss i fossil form

I slutändan kanske det inte är en unik händelse att hitta en fossil vid havet. Det händer vid Östersjön, i Malta och på andra platser runt om i världen. Oavsett intresse för forskningen, och det finns ett intresse, finns det fortfarande spår av ett förflutet som är så avlägset att det till och med är svårt att föreställa sig. Ändå har fossiler av detta slag nått oss, som för att berätta en historia som är avlägsen, men aldrig helt förlorad.

Advertisement