Visuell gåta: vilken av dessa skedar är röd? Du har 5 sekunder på dig att svara

av Titti Carlberg

12 Januari 2024

Visuell gåta: vilken av dessa skedar är röd? Du har 5 sekunder på dig att svara
Advertisement

Gillar du optiska utmaningar? Då hittar du i den här artikeln en riktigt sympatisk och rolig sådan. Även om det kan tyckas att de färdigheter som är involverade i visuella tester bara gäller för blicken och därför synen, så är det faktiskt inte så. Visst, det är sant att förmågan att observera är grundläggande, men utan stöd av intelligens och logik blir det svårt att komma fram till det rätta svaret.

Dessa typer av utmaningar är extremt stimulerande för sinnet, som du kan träna genom att ägna dig åt dessa roliga spel i några minuter, eller sekunder. Genom att göra det varje dag kommer du att märka att det blir enklare och nästan går automatiskt. Det är därför miljontals webbanvändare i hela världen älskar dessa quiz som finns online: de är inte bara en utmärkt underhållning, utan också små hjärnträningssessioner som hjälper till att förfina de kognitiva färdigheterna samt mäta ens nivå av förberedelse och intelligens.

Om du är redo att testa dig själv så är det bara att gå vidare till vår utmaning.

Hur uppfattar människoögat färger?

Hur uppfattar människoögat färger?

Curioctopus

Vet du hur människoögat uppfattar färger? I våra ögon finns de så kallade tappar och stavar: de förstnämnda låter oss uppfatta färger, medan de andra, som är mer ljuskänsliga, träder i kraft när ljuset dämpas och miljön blir mörk. Tappar är huvudsakligen av tre typer och reagerar på olika våglängder av ljus: på så sätt hjälper de oss att uppfatta färger på olika sätt och är särskilt känsliga för blå, gröna och röda nyanser. Genom att kombinera feedbacken från dessa tre tappar kan vår hjärna känna igen ett brett spektrum av färger: när ljuset träffar näthinnan aktiveras dessa tappar och skickar via synnerven elektriska signaler till hjärnan, som efter att ha tolkat dem gör att vi kan urskilja de olika nyanserna.

Detta fenomen definieras som trikromatisk syn.

Men vad händer om ett filter appliceras på alla dessa färger som eliminerar deras pigment och ger dem nyanser av grått? Vid detta krävs det uppfinningsrikedom av vårt sinne för att kunna känna igen vilken den verkliga färgen på ett föremål är, under naturliga förhållanden.

Advertisement

Visuell quiz med skedar: vilken av dessa är röd?

Visuell quiz med skedar: vilken av dessa är röd?

Curioctopus

På bilden finns det fyra skedar, som du kan se. Vad är det du ska göra? Du ska helt enkelt säga vilken av dem som är röd. För att klara detta krävs det inte bara en särskilt utvecklad syn, som en falk, utan också en god dos intuition och logik: även om de fyra föremålen har ett grått filter är det lätt att förstå att deras ursprungliga färger är olika. Faktum är att ingen av dem har samma intensitet av mörkare och någon verkar ljusare än de andra. Så, vilken av dessa skedar är den vi är intresserade av? Hur ska du kunna lista ut det?

Rött är kärlekens och eldens färg, men också en av de primära färgerna i vår visuella perception, associerad med våglängder som uppskattas till mellan 620 och 750 nanometer. Kort sagt, hur skulle den här färgen se ut i svart och vitt? Blir den ljusare eller mörkare än de andra? Men framför allt, vilka är de andra färgerna?

För att lista ut vilken sked det är som är röd har du bara 5 sekunder på dig! Starta tidtagaruret och hitta den röda skeden innan du scrollar ner för att se lösningen.

Lösningen på den visuella utmaningen: den röda skeden är just där

Lösningen på den visuella utmaningen: den röda skeden är just där

Curioctopus

Där är den: den röda skeden är på den fjärde platsen. De tre första är gul, svart och grön. Men varför är den röda mörkare än de andra på den svartvita bilden? Det är på grund av en process som kallas Purkinje shift, där vår uppfattning om färger förändras när ljuset förändras. Färger som har längre våglängder ser mörkare ut i svagt ljus eller svartvita bilder: rött är en av dem.

Lyckades du inom de tillgängliga 5 sekunderna? Fortsätt att delta i visuella tester för att upptäcka din nivå och bli en mästare!

Advertisement