Jorden har en riktig gravitationssköld som skyddar oss från asteroider: det säger forskningen

av Titti Carlberg

07 Januari 2024

Jorden har en riktig gravitationssköld som skyddar oss från asteroider: det säger forskningen
Advertisement

Om vi tänker på en asteroid, går tankarna direkt till den som orsakade dinosauriernas död, eller till filmer som Armageddon. Ändå så finns det varje år många asteroider som närmar sig Jorden, dock utan att orsaka kollisioner eller katastrofer. Hur kommer det sig? 

En ny studie skulle kunna svara på denna fråga, enligt vilken Jorden har ett gravitationssystem som kan förstöra de flesta himlakroppar som är på väg mot oss.

Gravitationens inverkan på asteroider

Gravitationens inverkan på asteroider

Freepik

Tydligen så förstör gravitationen alla asteroider och meteoriter som närmar sig Jorden. För att förstå dess påverkan kan vi fundera på hur månens gravitation genererar fenomenet tidvatten och hur det senare påverkar månen, vilket orsakar dess acceleration. Eftersom Jorden och Månen påverkar varandra i sina respektive gravitationer, genererar Jorden på samma sätt en gravitationspåverkan på närliggande himlakroppar. Med effekter som kan vara destruktiva. 

Enligt Mikael Granvik, som har studerat detta fenomen under en lång tid, är det perfekta exemplet kometen Shoemaker-Levi 9. År 1994 kraschade fragment av kometen in i Jupiter efter att gasjättens gravitation hade ryckt bort den från huvuddelen. Men hur förklarar man denna typ av sköld som är baserad på gravitationskraften?

Advertisement

Asteroider fragmenterade av Jorden gravitationskraft: sökandet efter bevis

Asteroider fragmenterade av Jorden gravitationskraft: sökandet efter bevis

Freepik

Efter att ha utvecklat en modell som beräknar banan för asteroider som finns sedan 2016 jämförde Granvik och hans team sina resultat med observationer från Catalina Sky Survey, programmet som finansierats av NASA. Forskarna fann att dessa observationer inte hade tagit hänsyn till fragment som härrörde från asteroider som förstörts av Jordens tidvattenkrafter

I praktiken insåg Granvik och hans team att det inte är tillräckligt att leta efter asteroidfamiljer som bildas efter tidvattenavbrott. Däremot kan fragment av förstörelse på grund av Jordens gravitation bestå i miljontals år. Inför asteroider vars närvaro inte gick att förklara vet vi nu att de är rester från vår "rymdsköld".

En innovativ modell för att studera Jordens gravitationssköld

En innovativ modell för att studera Jordens gravitationssköld

Pexels

Mer nyligen publicerade forskare en andra studie om effekterna av en asteroids möte med en stenig planet. Simuleringen som Granvik studerade visade hur närmande asteroider kan förlora en betydande del av dess massa och generera en stor mängd fragment.

Enligt den nya studien kan asteroidfragment kvarstå i cirka 9 miljoner år innan ytterligare kollisioner eller att den lämnar solsystemet. Detta är naturligtvis inte himlakroppar som skulle generera en massdöd, och vi syftar heller inte till fallet med dinosaurierna. Ändå kan fragment med en diameter på mindre än en kilometer fortfarande orska händelser som den Tunguska. Såvida inte en gravitationell rymdsköld kan förstöra den.

Advertisement