Forskare smakar på det äldsta vattnet som finns på Jorden: det är mer än 2 miljarder år gammalt

av Titti Carlberg

30 December 2023

Forskare smakar på det äldsta vattnet som finns på Jorden: det är mer än 2 miljarder år gammalt
Advertisement

Flytande vatten finns praktiskt taget överallt på Jorden: moln är gjorda av vatten, och sjöar, floder och hav är ju också vatten. Detsamma kan sägas om jordskorpans djup, där en ofantlig reservoar av vatten gömmer sig, som har uppmärksammats av forskare på senare år. Faktum är att forskare har studerat detta underjordiska "hav", för att förstå hur pass gammalt det är och hur det smakar. Med överraskande resultat.

Världens äldsta vatten har hittats, det ligger under marken

Världens äldsta vatten har hittats, det ligger under marken

Pexels

Det är år 2013 och i djupet av en kanadensisk gruva upptäcks en vattenkälla, en och en halv miljard år gammal. Det är världens äldsta vatten, åtminstone fram till nu. Ett par år senare upptäckte en forskning utförd av universitetet i Toronto, på den platsen ännu en vattenreservoar. Belägen på 2400 meters djup, detta går tillbaka till minst 2 miljarder år sedan, vilket gör det till det äldsta vatten som någonsin upptäckts.

Enligt professor Barbara Sherwood Lollar, ledare för forskarteamet, har upptäckten av denna enorma reservoar omdefinierat vår förståelse av hur gammalt vattnet i jordskorpan egentligen är. Vidare ledde detta till ytterligare undersökningar på 3000 meters djup. Och även där var vattnet minst 2 miljarder år gammalt.

Advertisement

Vatten på 3000 meters djup: ett exceptionellt fynd

Vatten på 3000 meters djup: ett exceptionellt fynd

Pexels

Upptäckten av den äldsta vattenreservoaren i världen handlar inte bara om att slå ett rekord. Det skulle i så fall vara ett fåfängt resultat på medellång och lång sikt. Tvärtom insåg forskarna att de kunde studera vår planets historia ur ett unikt perspektiv. Till exempel identifierade ytterligare undersökningar sulfater i vattnet, som om de vore avtryck från ett tidigare liv. Enligt Sherwood Lollar,

vi kunde indikera att signalen som syns i vätskan troligen har producerats av mikrobiologi och framför allt under en väldigt lång tidsskala. Mikroberna som producerade denna signatur kunde inte ha gjort det över en natt.

Det fanns livsformer i världens äldsta vatten, och dessa mikrober har lämnat spår. Av denna anledning blir det viktigt att utforska platser som har liknande egenskaper. Vi skulle kunna få förståelse, inte bara för Jordens historia, utan också förstå om liv kan vara möjligt på andra planeter, under liknande förhållanden.

Hur smakar världens äldsta vatten?

Hur smakar världens äldsta vatten?

University of Toronto

Utöver de vetenskapliga implikationerna finns det en fråga som är omöjlig att ignorera: hur smakar världens äldsta vatten? Det är nog det första vem som helst skulle ha undrat efter att ha upptäckt en vattenreservoar djupt under marken. Och detta är också vad Barbara Sherwood Lollar frågade sig, strax innan hon smakade på vattnet. Professorn smakade på några droppar från fingertoppen och kände att det var väldigt bittert och salt, till och med mer än havsvatten. Å andra sidan, säger forskaren, skulle det vara svårt att förvänta sig något annat av vatten som legat där i två miljarder år.

Advertisement