Många förhistoriska händer har amputerade fingrar: enligt vissa arkeologer är det inte av en slump

av Titti Carlberg

02 Januari 2024

Många förhistoriska händer har amputerade fingrar: enligt vissa arkeologer är det inte av en slump
Advertisement

Hällristningar representerar ett av de äldsta konstnärliga vittnesmålen vi har, vilket gör att vi föreställer oss stiliserade mammutar, förhistoriska människor och händer med amputerade fingrar. Fast just det där sista kanske inte är så vanligt att vi föreställer oss, men faktum är att hällristningar är fulla av ritningar av händer utan fingrar. Detta är faktiskt något som har fascinerat forskare i många decennier. Och nu har de kanske äntligen funnit ett svar på mysteriet med amputerade fingrar.

Hällristningar på händer utan fingrar: ett utbrett beteende

Hällristningar på händer utan fingrar: ett utbrett beteende

Museo de Altamira y D. Rodríguez/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De första grottmålningarna på händer med amputerade fingrar går tillbaka till för över 22 tusen år sedan. I flera decennier har forskare aldrig kunnat förstå varför händerna är utan fingrar, och har heller inte kunnat tillskriva det till en slump. Brea McCauley, doktorand, har föreslagit en ny förklaring till detta, en som belyser hur bristen av ett finger kan representera en konsekvens av den avsiktliga amputationen. Men å andra sidan hävdar hon att det är en utbredd praxis i många kulturer.

McCauleys forskning fortsatte tillsammans med Mark Collard, en kanadensisk arkeolog från Simon Fraser University. Deras studie fokuserade på grottorna Maltravieso och Fuente del Trucho, i Spanien, men också på grottorna Gargas och Cosquer i Frankrike. Oavsett skapandet genom tryck eller stenciler, visas många händer utan fingrar. Men varför?

Advertisement

Händer med amputerade fingrar på grottmålningar: sökandet efter sanningen

Händer med amputerade fingrar på grottmålningar: sökandet efter sanningen

José-Manuel Benito/Wikimedia Commons - Public Domain / Wikimedia Commons/Public Domain

Teamet av arkeologer under ledning av Mark Collard har noggrant analyserat över 200 förhistoriska handavtryck på grottväggarna. Och på många av hällristningarna saknades minst ett finger, något som hittills har förklarats som en slump, konstnärlig kreativitet och livsvillkor. Men nu föreslår forskarna en mer överraskande sanning: en avsiktlig amputation under religiösa ritualer. Det skulle tydligen inte vara ett så begränsat fenomen, utan snarare en ganska vanlig praxis i olika samhällen, inklusive vissa nutida. Det finns exempel på detta i Europa, men även i Afrika, Australien, Nordamerika och Asien, och hos nutida befolkningar som till exempel Dani i Nya Guinea. Collard hävdar:

Det händer att kvinnor får ett eller flera fingrar avskurna efter att en nära släkting har dött, inklusive en son eller dotter. Vi gissar på att europeer gjorde detta under paleolitikum, även om de exakta trossystemen som var involverade kan ha varit annorlunda.

Kort sagt var det kanske inte bara en rutin hos våra förfäder, utan en utbredd praxis som uppfanns oberoende av olika populationer.

Amputerade fingrar som en religiös ritual: det är inte alla som tror det

Amputerade fingrar som en religiös ritual: det är inte alla som tror det

SiefkinDR/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De amputerade fingrarna som vi ser på hällristningar skulle alltså vara en praktik som tillämpades vid religiösa ritualer. Det är en teori med olika sorters bevis som stöd, men som sammantaget inte grundar på något konkret. Detta är ståndpunkten för Paul Pettitt, en arkeolog på University of Durham, som inte medverkade i studien och som beskrev forskningen som "illa informerad". Enligt Pettitt har faktiskt många av de europeiska grottorna handavtryck med alla fingrar. Dale Guthrie, även han en arkeolog, föreslår att replikering av utseendet på stympade händer kan tyda på klara och icke-rituella syften.

Kort sagt, för närvarande finns det inte tillräckligt med bevis för att bekräfta en teori framför en annan. Händerna med saknade fingrar på grottmålningarna triggar arkeologernas tolkningar, och nu finns det ytterligare en teori att diskutera. Homo Sapiens kanske skrattade gott vid tanken på hur dessa händer, präglade på grottväggarna av vem vet vilken anledning, skulle tolkas. Men det kanske var okänt även för honom.

Advertisement