Brevduvor sålda på auktion för rekordsummor: en tradition som lever än idag

av Titti Carlberg

29 December 2023

Brevduvor sålda på auktion för rekordsummor: en tradition som lever än idag
Advertisement

Kopparkablar, radiosändningar och fiberoptik gör att vi kan kommunicera så gott som omedelbart från ena delen av planeten till den andra. Ändå pågår uppfödning av brevduvor än idag för användning i många olika ändamål. Nyligen hölls det en mässa om dessa magnifika fåglar i Dortmund, Tyskland, med en auktion som nådde överraskande summor.

Advertisement

Brevduvans betydelse under det 21:a århundradet

Brevduvans betydelse under det 21:a århundradet

Pexels

Brevduvan representerar ett av de första kommunikationsmedel över långa avstånd, så pass att användningen av dem går tillbaka så långt som till för minst 3000 år sedan. Genom århundraden har de skapat ett priviligerat utrymme för sig själva inom militär kommunikation. De var till och med användbara under de två världskrigen. En intressant händelse gäller duvan Patty, som 1944 gav de allierade viktig information om landstigningarna i Normandie och räddade sig själv från falkarna som tyskarna använde som motåtgärd.

Idag används brevduvor inte längre av kommunikationsskäl, än mindre i krig. Men det finns trots det många uppfödare i världen som använder dessa fåglar till:

  • brevduvetävling, där flera exemplar tävlar om att återvända hem som vinnare;
  • vetenskaplig forskning, som fågelorienteringssystem, såsom magnetoception;
  • övervakning, utrustad med kameror;
  • transport av små föremål, såsom läkemedel och dokument.

 

Advertisement

En brevduvemässa i Dortmund: tyska mästaren såld på auktion

En brevduvemässa i Dortmund: tyska mästaren såld på auktion

Pexels

Med uppfödning i kris, men fortfarande utbredd är det normalt att brevduvor också är huvudaktörerna på vissa mässor runt om i världen. Den största hålls i Dortmund, Tyskland, med över 1000 duvor utställda och mer än 100 utställare varje år. Vid slutet av mässan hålls en stor auktion där brevduvor värderas och säljs till högstbjudande, ofta med summor som överträffar alla förväntningar.

I december 2023 såldes en tysk champion för 5900 euro, ett rekordbelopp för Dortmund-mässan. Intäkterna går till ett forskningsprojekt och till stöd för brevduveuppfödning i Tyskland.

En brevduva såld för 1,9 miljoner dollar på en auktion

En brevduva såld för 1,9 miljoner dollar på en auktion

Pexels

Även om detta var en överraskande summa, tillhör rekordet av försäljningen av en brevduva honan med namnet New Kim. New Kim såldes på auktion för 1,9 miljoner dollar, hon är en två år gammal duva som har pensionerats efter att ha vunnit många priser i Belgien. Om man betänker att auktionen omfattade ett helt stall med brevduvor med ett sammanlagt värde på knappt 6 miljoner dollar är New Kims rekord tydligt. Sanning att säga var det möjligt att nå nästan 2 miljoner dollar på grund av kampen mellan de två högstbjudande.

Kort sagt, det råder ingen tvekan om att brevduvor idag är lite mer än ett nischintresse, även om de är ganska dyra. Trots detta kan man inte undgå att känna igen deras charm och den entusiasm de skapar hos vissa människor. Dessutom så representerar de ju ett av de första kommunikationsmedel och är än idag ett av de mest intressanta fenomen i naturens värld.

Advertisement