Arkeologer har upptäckt en tunnel som kan leda till Kleopatras grav

av Titti Carlberg

22 December 2023

Arkeologer har upptäckt en tunnel som kan leda till Kleopatras grav
Advertisement

Efter tusentals år och många arkeologiska upptäckter fortsätter det antika Egypten att överraska. I den egyptiska staden Taposiris Magna har arkeologer hittat en tunnel grävd i en klippa som kan leda till Kleopatras förlorade grav. Låt oss se detaljerna i detta åtagande.

En arkeologisk plats rik på historia: Taposiris Magna

En arkeologisk plats rik på historia: Taposiris Magna

Koantao/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Staden Taposiris Magna, grundad av Ptolemaios II omkring 280 f.Kr., är mer än bara en historisk plats. Naturligtvis är det grekiska centrumet influerat av närliggande Alexandria i Egypten, men det är också kopplat till kulten av de gamla gudarna. Faktum är att dess namn betyder "Osiris stora grav", vilket framgår av templet tillägnat den egyptiska guden och gudinnan Iris.

De utgrävningar som har involverat området genom åren har avslöjat en exceptionell mängd fynd från perioden. Mynt med Alexander den stores  och Kleopatras ansikten,små statyer av Isis och en gammal begravningsplats kan ge en inblick i historien begravd under sanden på Taposiris Magna. Själva nekropolen tilldrog sig arkeologernas intresse. Inuti finns det faktiskt flera mumier i grekisk-romersk stil, och det finns en viss sannolikhet att även gravplatserna för Mark Antonius och Kleopatra, den sista drottningen av Egypten, finns där. Men hur tar man sig till dem?

Advertisement

En tunnel som kan leda till Kleopatras grav har upptäckts

En tunnel som kan leda till Kleopatras grav har upptäckts

Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار/Facebook

Upptäckten av tunneln under Taposiris Magna återuppväcker hoppet om att hitta Kleopatras grav. Tunneln är i själva verket 2 meter hög och grävd genom 1300 meter sandsten: verkligen inte en enkel eller tillfällig skapelse, utan ett verk som byggts av sakkunniga händer. Om vissa delar av tunneln nu är nedsänkta i Medelhavets vatten har en del istället räddats av tidens gång.

För att lägga till en nivå av komplexitet till upptäckten finns det också den extrema likheten mellan Taposiris Magna-tunneln och Eupalinos-tunneln. Den senare är en antik grekisk akvedukt. Är tunneln som upptäckts i den egyptiska staden verkligen en väg till Kleopatras grav? Ytterligare undersökningar och utgrävningar kommer att bli nödvändiga, men syftet är också att använda ett team dykare för att analysera delarna som finns under vatten. För tillfället är det bara säkert att det fanns en koppling mellan Egyptens sista drottning och templet i Taposiris Magna.

Vägen till Kleopatras grav: är detta äntligen den rätta?

Vägen till Kleopatras grav: är detta äntligen den rätta?

Olaf Tausch/Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2 / Rama/Wikimedia Commons - CeCILL

Nätet av tunnlar som sträcker sig från sjön Mareotide till Medelhavet avslöjar en intrikat underjordisk labyrint, som Taposiris Magna-tunneln kanske bara är en del av. På tal om den antika egyptiska staden har 16 gravar hittats hittills, inhuggna i klippan, en ledtråd som kan leda till upptäckten av Kleopatras grav. Enligt Kathleen Martinez, som utförde forskningen, kunde Osiristemplet verkligen hysa drottningens grav.

Som den dominikanska arkeologen minns, i själva verket ansågs Kleopatra VII i livet vara en inkarnation av gudinnan Isis. Och å andra sidan var den sista drottningen av Egypten också den enda av den Ptolemaiska dynastin som pratade sina undersåtars språk. Martinez tycker därför att det inte finns någon bättre begravningsplats för inkarnationen av Isis än templet som är tillägnat gudinnan. Endast ny forskning och nya utgrävningar kommer att kunna bekräfta denna spännande hypotes. Under tiden kan vi bara vänta på att skatterna som begravts i resterna av Taposiris Magna ska återvända till ytan. Kanske i sällskap med sarkofagen till en av antikens mest kultiverade och inflytelserika människor.

Advertisement