Visdomständerna är på väg att gradvis försvinna? Av vilken orsak?

av Titti Carlberg

01 Januari 2024

Visdomständerna är på väg att gradvis försvinna? Av vilken orsak?
Advertisement

Det börjar bli allt vanligare att se tonåringars eller unga vuxnas tandröntgenbilder där visdomständerna saknas helt eller delvis. Detta fenomen väcker ofta förvåning både hos föräldrar och hos de unga patienterna själva, vilket leder till att de undrar var tänderna har tagit vägen

Varför kallas de för visdomständer?

Varför kallas de för visdomständer?

Coronation Dental Specialty Group/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Visdomständer, även kända som "dens sapiens", har detta namn eftersom de vanligtvis dyker upp mellan 18 och 30-årsåldern, en ålder då det anses att man har nått mognad och med det även visdom. De är också kända som "tredje molare" eller "tand nummer åtta" eftersom de representerar den åttonde tanden på varje sida av munnen.

I allmänhet bör en människa ha fyra av dessa tänder, två på varje sida, men det är inte alltid så. Det finns de som bara har haft en, två eller tre visdomständer. Dessutom kan utvecklingen av dem bli ofullständig eller stanna i växten, och i vissa fall kan det dessutom ta flera år innan de växer ut helt.

Advertisement

Vad är historien bakom visdomständerna och varför håller de på att försvinna?

Vad är historien bakom visdomständerna och varför håller de på att försvinna?

Pexels

Idag är det vanligt att se frånvaron av visdomständer i tandröntgenbilder av ungdomar eller unga vuxna, ett fenomen som har väckt förundran hos både föräldrar och ungdomarna själva. Denna frånvaro kan tillskrivas en genetisk mutation som orsakar agenesis, det vill säga att tanden inte bildas eftersom det saknas visdomständer i själva benet. Denna mutation finns hos 10-25% av den europeiska befolkningen.

För att förstå varför vissa människor har visdomständer, och andra inte, är det nödvändigt att titta på mänsklighetens evolutionära historia. Våra förfäder behövde dessa tänder för att tugga hård mat som rått kött och rötter. Men med uppfinningen av elden och den efterföljande utvecklingen mot mjukare konsistens på maten, har utrymmet för visdomständer minskat succesivt med en minskning av käken och skallen.

På grund av denna minskning av utrymmet växer visdomständerna i en felaktig position eller inte över huvudtaget, vilket orsakar tandköttsfickor som kan bli inflammerade eller så kan det bildas bölder. På grund av dessa obehagliga olägenheter, är det väldigt vanligt att man drar ut visdomständerna. Också på grund av att deras ogynnsamma läge försvårar en korrekt munhygien, vilket ökar risken för hål i tänderna.

Vilka är de rekommenderade åtgärderna efter utdragning av en visdomstand?

Vilka är de rekommenderade åtgärderna efter utdragning av en visdomstand?

Pixabay

Efter en utdragning av en visdomstand rekommenderas det att man vilar och undviker fysisk aktivitet några dagar efter operationen. Man bör heller inte röra eller gnugga området med tungan och framför allt inte med fingrarna, och applicera is på utsidan av kinden för att minska svullnad och smärta. Tandläkare föreslår också att man äter mjuk, färsk mat, undviker hård och knaprig eller för varm mat som kan irritera operationsområdet ytterligare.

Som du säkert har förstått kan utdragningen av en visdomstand vara ett ganska irriterande ingrepp. I många fall kan det därför vara en stor fördel att ha den genetiska mutationen som förhindrar utvecklingen av visdomständer. 
Hur många visdomständer har du, eller har haft?

Advertisement