En mer än 2000 år gammal rustik mosaik har upptäckts i Rom: "den skriver om konstens historia"

av Titti Carlberg

21 December 2023

En mer än 2000 år gammal rustik mosaik har upptäckts i Rom: "den skriver om konstens historia"
Advertisement

Rom är den eviga staden per definition, en plats som fortsätter att avslöja skatter från det förflutna som har förblivit dolda i flera århundraden, eller till och med årtusenden. En upptäckt, som skedde nyligen nära Colosseum, har lyft fram en romersk  domus som går tillbaka till den sena republiken. På väggarna, en rustik mosaik som inte har någon motsvarighet i historien om romersk konst från den perioden. Låt oss se varför.

Advertisement

En juvel från romartiden: Domus av Vicus Tuscus

En juvel från romartiden: Domus av Vicus Tuscus

Parco Archeologico del Colosseo

Domus of Vicus Tuscus, är en romersk villa med anor från slutet av 200-talet f.Kr., en period som föregick inbördeskrigen. Villan måste säkerligen ha tillhört en medlem av stadens höga aristokrati under den sena republiktiden. Direktören för den arkeologiska parken vid Colosseum Alfonsina Russo kommenterar upptäckten enligt följande:

Detta är ett viktigt resultat som lönar sig för det långa studie- och forskningsarbete och som ingår i ett av parkens prioriterade mål, kunskap och spridning. Den arkeologiska utgrävningen avslutas under de första månaderna av 2024 och vi kommer då att arbeta intensivt för att göra denna plats tillgänglig så snart som möjligt, en av de mest suggestiva i det antika Rom.

Villan ligger i själva verket mellan Forum Romanum och Palatinen, i området där de välbärgade medborgarna bodde. Ändå har Domus av Vicus Tuscus inte bara skapat rubriker för den otroliga arkeologiska skatt den utgör, utan också för sin rustika mosaik.

Advertisement

En rustik mosaik från över 2000 år sedan

En rustik mosaik från över 2000 år sedan

Parco Archeologico del Colosseo

Den rustika mosaiken inuti Domus del Vicus Tuscus är exceptionell i många avseenden. Tillverkad med skal av olika slag, egyptiska blå kakel, glas, vita marmorflingor och andra stenar, avslöjar den en komplex och fascinerande ikonografi. Redan när vi begränsar oss till tillverkningstekniken kan vi märka en viss behärskning och en mängd olika material som används. Ur representationssynpunkt finns det dock högar av vapen med keltiska trumpeter, förstävar på skepp med treuddar, hav och landskap.

Allt tycks anspela på den firande önskan husets ägare, en general A som hade lett de romerska arméerna till seger. Utöver scenerna föreställer mosaiken även aedikler övervunna av lunetter och tympaner. Var och en är dekorerad med löv och naturliga motiv, för att uttrycka smaken för den asiatiska och grekiska världen, som precis hade erövrats helt. Slutligen visar den stora lunetten på bakre väggen en mystisk stad som försvaras av murar och med utsikt över havet.

Historien bakom Domus del Vicus Tuscus

Historien bakom Domus del Vicus Tuscus

Parco Archeologico del Colosseo

Villan, i vilken dessa mosaiker hittades beställdes, med största sannolikhet, av en rik romersk medborgare i slutet av 200-talet, som vi sett ville han fira sina militära framgångar och indirekt den rikedom han hade till sitt förfogande. Ändå var denna uppvisning inte avsedd att bestå. En kort tid senare begravdes huset och dess skatter för att ge plats åt ett spannmålsmagasin, en symbol för hur det romerska samhället förändrades.

Kanske hade den rike medborgaren hamnat på Lucius Cornelius Sillas proskriptionslistor, och därifrån skulle det ha varit det första triumviratet, konspirationen mot Caesar och Octavianus långsamma nedgång. Begravd under ruinerna av spannmålsmagasinet har den romerska villan gått genom tiderna och nu nått oss. Må vi beundra dess storslagenhet och extraordinära mosaiker.

Advertisement