Varför har aluminiumfolie en grov och en slät sida? Nu vet vi äntligen hur vi ska använda det på rätt sätt

av Titti Carlberg

19 December 2023

Varför har aluminiumfolie en grov och en slät sida? Nu vet vi äntligen hur vi ska använda det på rätt sätt
Advertisement

Du har säkert minst en gång under ditt liv undrat varför aluminiumfoliens sidor är olika och varför du automatiskt lägger maten på den grova sidan. Det kan naturligtvis också vara så att du aldrig har tänkt på det, men faktum är att det finns en anledning till att de två sidorna är olika.

Aluminiumfoliens historia

Aluminiumfoliens historia

Pexels

Dagens aluminiumfolie härstammar från plåtpapper, som användes förr i tiden som livsmedelsförpackningar, för att vara exakt mellan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Tillverkningen av det aluminiumfolie vi använder idag startade år 1910 i Schweiz på Dr. Lauber, Neher&Cie., ett företag som tidigare ägnade sig åt produktion av aluminium och drevs av JG Neher&Sons.

1907 utvecklade Dr Lauber och hans medarbetareen en innovativ metod för valsning av aluminium. En av de första produkterna som förpackades med detta nya material var Toblerone-choklad.

År 1913 hade användningen av aluminiumfolie redan spridit sig till USA där den anvandes för att förpacka sötsaker som godis och tuggummi.

Advertisement

Aluminiumfolie har en blank del på grund av tillverkningsprocessen

Aluminiumfolie har en blank del på grund av tillverkningsprocessen

Freepik

Skillnaden mellan aluminiumsfoliets två sidor är inte relaterade till köket, utan är helt enkelt ett resultat av tillverkningsprocessen, under tillverkningen av aluminiumplåtar används en speciell teknik. Denna process är känd som fräsning, vilket innebär att "dra" plåtarna med spänning och värme för att uppnå önskad tjocklek.

Denna procedur innebär användningen av två ark samtidigt, för att förhindra brott. Den lite grövre ytan kommer i kontakt med de två arken under tillverkningen, medan den blanka delen är den yttre.

Så det finns ingen anledning att fundera över vilken sida du ska använda när du använder vanlig aluminiumfolie: båda sidorna är lika funktionella.

Men när det gäller non-stick aluminium finns det faktist en korrekt sida att använda. Det är nämligen den yta där non-stickbeläggningen är applicerad för att förhindra att maten fastnar på aluminiumet.

Vad exakt används aluminiumfolie till?

Vad exakt används aluminiumfolie till?

Pexels

Aluminiumfolie är extremt mångsidigt och har flera användningsområden både i köket och i andra hemmiljöer. I köket används det främst för att laga mat som kött, fisk och grönsaker, för att hålla dem fuktiga; det tjänar också till att hålla maten varm, skydda kakor och lasagne i ugnen från överdriven uttorkning eller att de bränns, och även för att skapa DIY-kakor och kakformar.

Men visste du att aluminiumfolie även kan användas utanför köket?

Det fungerar bra för att vässa bladen på en sax, polera metaller (med en lösning på hett vatten, bikarbonat, diskmedel och salt), eliminera statisk elektricitet i torktumlaren, öka strykeffekten genom att lägga det på strykbrädan, rengöra grillen och ugnsgaller, rengöra under strykjärnet med salt och folie, förbättra nätverkssignalen genom att placera aluminiumfolie bakom routern, och slutligen för kontakt i batterier med deformerade poler.

Sammanfattningsvis har aluminiumfolie därför flera användningsområden som inte bara är begränsade till det kulinariska området och båda sidorna har samma funktionalitet: skillnaden i ljusstyrka beror endast på produktionsprocessen.

Advertisement