Varför bar folk peruker förr i tiden?

av Titti Carlberg

20 December 2023

Varför bar folk peruker förr i tiden?
Advertisement

Under 1400-talet var det inte ovanligt att se män bära peruk. Detta tillbehör dikterades inte bara av ett tillfälligt mode utan användes också för att dölja flint till följd av en könssjukdom som spred sig snabbt den tiden, nämligen syfilis.

Advertisement

Vad har peruker med syfilis att göra?

Vad har peruker med syfilis att göra?

Pixabay

Syfilis är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av bakterien Treponema pallidum. Den är en av de mest kända och bland de mest historiska sexuellt överförbara infektionerna. Den sprids huvudsakligen genom sexuell kontakt, men kan också överföras från en infekterad mamma till hennes barn under graviditeten eller vid förlossningen, vilket orsakar det som kallas medfödd syfilis.

Den första kända dokumentationen av syfilis går tillbaka till 1400-talet, då den observerades bland de soldater som var inblande vid slaget av Fornov. Denna sammandrabbning, som ägde rum den 6 juli 1495, såg Karl den VIII:s kvarvarande styrkor möta spanska arméer och en allians av italienska stater. Efter denna strid började syfilis snabbt spridas över hela halvön. 

På den tiden fanns inte antibiotika, så sjukdomen fortskred med alla dess konsekvenser: öppna sår, fula hudutslag, blindhet, demens och håravfall. 

Just den skallighet som följde av denna sjukdom var en stark genererande faktor för dåtidens män eftersom långt hår representerade modet under den perioden. Härifrån kom därför uppsvinget i efterfrågan på peruker för att täcka de uppenbara spåren.

Advertisement

Hur användes peruker före 1400-talet?

Hur användes peruker före 1400-talet?

Pexels

Forntida civilisationer som egypterna, grekerna och romarna använde redan i stor utsträckning peruker och hårstycken, främst som en symbol för social status.

Förutom det spelade peruker också en betydande roll i underhållning. Till exempel i latinsk teater, användes en peruk med tre distinkta färger - vit, svart och röd - för att representera de olika stadierna av mänskligt liv.

Under 1600- och 1700-talen i Europa nådde peruker sin popularitetstopp under barocken och rokokon, två stilar som kännetecknade en lyx och teatralitet som passade perfekt med dessa tillbehörs prakt.

Dessutom, som vi har sett ovan, uppmuntrades användningen av peruker ytterligare spridningen av syfilis. År 1620, i Frankrike, började kung Ludvig XIII, drabbad av för tidig skallighet på grund av denna sjukdom, att ofta använda peruk och han var en av initiativtagarna till detta mode.

Bar även kvinnorna peruk?

Bar även kvinnorna peruk?

Thomas Hawk/Flickr - CC BY-NC 2.0

Kvinnor som tillhörde adeln och aristokratin började anamma användningen av peruk senare, under 1700-talet. När detta hände ägnade de sig dock åt anmärkningsvärda kreativa uttryck och fåfänga: varje daglig händelse, drama, bok, vetenskaplig upptäckt eller politiskt faktum blev en inspirationskälla för skapandet av nya utarbetade peruker.

Ett intressant faktum gäller pudret som användes för att strö perukerna, vilket möjliggjorde tillfällig färgning: medan män föredrog nyanser av vitt eller grått, tog kvinnorna till djärvare färger som ljusblått, lila och rosa.

Wellcome Collection- CC BY 4.0

Wellcome Collection- CC BY 4.0

Med tanke på det omfattande hantverk som krävdes för att skapa dem, kostade peruker ofta mycket, så pass att stölder av dem på gatan blev allt vanligare.

Denna trend slutade dock med den Franska revolutionen. Peruken som i själva verket var en symbol för lyx, skryt och aristokratisk makt, avvisades därför till förmån för en mer sober stil, anpassad till revolutionära ideal.

Advertisement