En 17 tusen år gammalt grottbostad har upptäckts: den har förblivit intakt fram till våra dagar

av Titti Carlberg

21 December 2023

En 17 tusen år gammalt grottbostad har upptäckts: den har förblivit intakt fram till våra dagar
Advertisement

Nya arkeologiska upptäckter i norra Spanien har avslöjat en av de mest fantastiska och bäst bevarade paleolitiska bostäderna i världen. Denna grottbostad finns i grottkomplexet La Garma i Kantabrien och går tillbaka till för cirka 17 tusen år sedan. I den här artikeln ska vi se hur upptäckten gick till och vad forskarna hittade inne i grottan.

Advertisement

En realtidskapsel från för 17 tusen år sedan

En realtidskapsel från för 17 tusen år sedan

Mario Modesto/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

La Garma är en arkeologisk utgrävningsplats som upptäcktes 1995, som berättar en historia som går tillbaka tusentals år till övre paleolitikum. Grottkomplexet hade varit bebott av människor i årtusenden, och dess betydelse accentueras av en av de rikaste samlingarna av hällkonst. Den oavsiktliga blockeringen av huvudentrén, orsakad av ett jordskred för cirka 17 tusen år sedan, bevarade dess innehåll för framtida generationer.

Naturligtvis fortsatte alla grottor runt om att vara värd för olika mänskliga aktiviteter, även om de inte var permanenta, men den verkliga skatten hittades inne i grottan. De senaste undersökningarna av arkeologer har avslöjat en glimt av livet med en extraordinär klarhet. Ur denna synvinkel representerar La Garma en förhistorisk tidskapsel, byggd för 17 tusen år sedan, som öppnades på nytt idag.

Advertisement

Grunder, värme och arbetsredskap: en riktig grottbostad

Grunder, värme och arbetsredskap: en riktig grottbostad

Universida de Cantabria

Grottbostaden som upptäcktes i La Garma går tillbaka 17 tusen år och den erbjuder en fascinerande bild av det dagliga livet för dess invånare. Platsen har rudimentära grunder, sammansatta av stenblock och stalagmiter. I sin tur skisserar fundamenten en struktur som skulle hysa pinnar och djurhudar, I mitten av grottbostaden finns spår av en liten brasa, en plats för sammanläggning och uppvärmning, tillsammans med flera spår av stenredskap.

Kort sagt, La Garma har hållits i säkert förvar av naturen under tusentals år, och först nu har den avslöjat de skatter som den innehåller. Det som är intressant är att denna plats, enligt arkeologerna, inte var en permanent bostad. Faktum är att vi måste beakta nomadismen hos människorna som levde under övre paleolitikum, en aspekt som gör La Garma till en tillfällig men komplett plats.

17 tusen år gamla redskap och konstverk har hittats i La Garma

17 tusen år gamla redskap och konstverk har hittats i La Garma

Gobierno de Cantabria

Faktum är att det arkeologiska värdet av La Garma också framgår av det utmärkta bevarandet av fynden som finns i grottbostaden. Vardagsredskap, uppenbarligen gjorda av sten, men ganska sofistikerade, hittades. Dessutom innehåller grottan riktiga konstverk, som ett uroxben graverat med människo- och djurfigurer. Dessutom hittade arkeologerna hängen gjorda av hjort-, häst- och nektarben, som vittnar om Homo sapiens konstnärliga talang.

Kort sagt, La Garma är en unik arkeologisk plats i världen, en del av ett nät av UNESCO-arvet, en grotta som innehåller en 17 tusen år gammal bostad. Alla forskare är överens om önskan att skydda platsen, samtidigt som de fortsätter studera alla fynd. Och kanske kommer vi en dag att få en mycket mer fullständig bild av våra förfäders liv inne i grottor, runt en eld, då de skapar tidlösa konstverk.

Advertisement