Den matematiska ekvationen som många inte klarar lösa: den ser enkel ut, men det är den inte

av Titti Carlberg

16 December 2023

Den matematiska ekvationen som många inte klarar lösa: den ser enkel ut, men det är den inte
Advertisement

Är du en sifferexpert eller är matte inte din grej? Du tror förmodligen att du vet svaret, men det kanske inte är det rätta. Det är inte alla elever som älskar detta ämne som för många har visat sig vara en riktig mardröm, men inför denna till synes enkla ekvation kanske många skulle tro att även ett lite barn skulle kunna lösa den. Men så är det dock inte: många webbanvändare har kommit till fel slutsats, eller åtminstone till ett svar de tror är det rätta. För att komma fram till rätt svar är det viktigt att känna till de matematiska reglerna perfekt och detta är ingen enkel utmaning om det har gått många år sedan ditt sista matteprov!

Om du vill testa dig själv och prova dig fram med den här uppgiften är det dags att damma av gamla föreställningar och visa upp dina kunskaper om siffror. Vad säger du, tänker du prova?

Advertisement

En matematisk quiz som tränar ditt sinne

En matematisk quiz som tränar ditt sinne

Pexels

Tja, om du fortfarande läser beror det kanske på att du tror att det kan vara en stimulerande utmaning eller att du helt enkelt är nyfiken på att veta om du kan övervinna den. Detta är positivt, eftersom det inte finns något bättre för att träna sinnet än att göra lite daglig träning: endast några minuter om dagen är tillräckligt för att ägna sig åt lite "training cerebrale" för att förfina kognitiva färdigheter och förmågor för logiskt resonemang. 

Kort sagt, dessa små tester kan betraktas som riktiga träningspass för att hålla sig ung och aktiv i sinnet, men det mest intressanta är att de oftast är väldigt roliga!

För att göra det ännu roligare kan du tävla mot någon: vem av er kommer fram till det rätta svaret på kortast möjliga tid? Nu när alla lovande premisser är avklarade är det dags att gå till kärnan av saken och möta ekvationen!

Advertisement

Känner du till matematikens regler? Försök lösa denna ekvation

Känner du till matematikens regler? Försök lösa denna ekvation

Curioctopus

Nu är vi här: det är dags att möta utmaningen. Som du kan se är sekvensen du ska försöka lösa bedrägligt enkel. Det finns bara fyra tal i ekvationen och de ser relativt ofarliga ut. Det enda du ska göra är att komma fram till svaret och sätta ett ansikte på frågetecknet efter likhetstecknet. Men hur ska du gå tillväga?

Som vi förutsåg, har matematiken sina regler och principer som måste följas för att komma fram till svaret. I det här fallet har vi : 60/5 (7-4)=?

Var ska man börja? Från division eller substraktion? Låt oss se slutsatserna som många webbanvädare kommit fram till, men se upp: innan du skrollar ner för att se lösningen, försök göra ditt bästa för att lösa ekvationen utan hjälp. När du har räknat ut det svar du tror är korrekt kan du jämföra det med lösningen nedan.

Här är lösningen på den matematiska ekvationen

Här är lösningen på den matematiska ekvationen

Pexels

Som vi sa, många av de som har försökt följde en procedur som var rätt, men ändå fel. Vi kommer genast berätta för dig att om svaret du kom fram till motsvarar siffran 4, är det inte rätt. En stor andel människor har faktiskt utfört dessa operationer: först och främst har de löst subtraktionen som finns inom parentes, och därmed förenklat ekvationen till 60/5(3). Vid det laget multiplicerade de 5x3 och kom fram till 60/15, vars resultat är just fyra.

Matematikens regler följer dock en annan väg. Så, låt oss börja: efter att ha utfört subtraktionen inom parentes som den första operationen, vilket är korrekt, befinner vi oss återigen vid startpunkten, 60/5(3). Men det som ska göras härifrån är att först räkna ut divisionen före multiplikationen. Detta betyder att 60/5=12 och följaktligen blir den slutliga operationen 12(3). Resultatet av att multiplicera dessa siffror ger det rätta svaret, som är 36

Lyckades du lösa den?

Advertisement