Nu vet vi var kratern av meteoriten som träffade Jorden för 800 000 år sedan finns

av Titti Carlberg

19 December 2023

Nu vet vi var kratern av meteoriten som träffade Jorden för 800 000 år sedan finns
Advertisement

För cirka 790 000 år sedan genererade nedslaget av en meteorit på Jorden en explosion så kraftfull att den spred en enorm mängd stenigt skräp som täckte cirka 10% av hela planetens yta.

Detta skräp, även känt som tektit, är glasartade fragment som bildas efter smältning av jordens sten på grund av stötar med rymdkroppen. I mer än ett sekel har forskare arbetat för att lokalisera platsen för denna stora påverkan.

Advertisement

Hur utfördes sökningen av kratern?

Hur utfördes sökningen av kratern?

Pexels

Olika geologer, inklusive Kerry Sieh, ledare för den senaste forskningen som genomförts, utforskade olika regioner på vår planet i syfte att hitta kratern som bildades för nästan 800 000 år sedan på grund av en meteorits nedslag.

Skräpets hittades i ett stort område som sträcker sig från Indokina till Antarktis.

Trots en större koncentration av dessa fragment i Indokina-området gjorde deras stora utbredning sökandet komplex under många år, vilket gjorde det svårt att fastställa den exakta platsen för nedslaget

Efter att ha uteslutit många hypoteser hittade forskarteamet slutligen området beläget i södra delen av Laos.

Advertisement

Laos är hem för den mycket eftersökta nedslagspunkten

Laos är hem för den mycket eftersökta nedslagspunkten

Pexels

I det asiatiska området på Bolavenplatån har en stor förlängning av stelnade lavafält som täcker ett område på cirka 500 kvadratkilometer identifierats. Vetenskapliga studier har visat att lavan i denna region går tillbaka till en period mellan 51.000 och 780.000 år sedan, en tidsperiod som exakt motsvarar den tid då nedslaget med den mycket studerade meteoriten inträffade.

Ytterligare undersökningar har också visat på förekomsten av ett område med lägre densitet, under vilket en elliptisk krater som är 17 kilometer lång och cirka 13 kilometer bred kan gömma sig.

För att definitivt bekräfta denna upptäckt planeras dock ytterligare utgrävningar i området, i syfte att hitta fler stenar som kan påvisa förekomsten av deformationer orsakade av nedslaget.

Hur många meteoriter faller till Jorden varje år?

Hur många meteoriter faller till Jorden varje år?

Pexels

Meteoriter är bitar av himlakroppar, såsom kometer eller asteroider som passerar genom jordens atmosfär och lyckas nå jordens yta utan att helt falla sönder.

Det uppskattas att cirka 100 ton av dessa rymdkroppar kommer in i jordens atmosfär varje dag. Det är dock bara cirka 500 av dem som faktiskt når marken varje år.

Av dessa är det bara en handfull, cirka 5 eller 6, som går att hitta. Detta beror på att de flesta meteoriter, ofta väldigt små, går förlorade på otillgängliga platser, som hav eller ökenområden.

För att lägga till ett annat intressant faktum: den största meteoriten som någonsin upptäckts på Jorden är känd som "Hoba". Detta enorma järnblock, som föll för cirka 80.000 år sedan i Namibia, upptäcktes 1920: det mäter cirka 2,7 meter i längd och bredd, är 0,9 meter tjockt och väger 60 ton!

Advertisement