Den extraordinära födelsen av en vit alligator: endast få exemplar finns

av Titti Carlberg

12 December 2023

Den extraordinära födelsen av en vit alligator: endast få exemplar finns
Advertisement

Gatorlands nöjespark och naturreservat i Florida är tillägnad alligatorer. Och alldeles nyligen tillkännagav parken en extraordinär händelse, födelsen av en liten vit alligator som dock lider av leucism. Låt oss se exakt vad det handlar om och vad denna födelse betyder för Gatorland och för alligatorer.

Advertisement

Vad är leucism och varför är det viktigt att känna till det

Vad är leucism och varför är det viktigt att känna till det

Gatorland Orlando/Facebook

Leucism är en genetik som leder till den vita färgen hos många djurarter. Som vi kommer att se längre fram påverkas inte bara alligatorer utan även andra reptiler, fåglar och däggdjur. Det är en form av ofullständig albinism, kännetecknad av bristen på pigmentering i huden, på fjädrarna eller pälsen, men utan att helt eliminera färgen på andra delar av kroppen.

I praktiken, som i fallet med den lilla alligatorn som föddes i Gatorland, är exemplaret helt vitt men har normalfärgade ögon. En annan intressant aspekt är att leucistiska individer också kan ha fläckar av normal pigmentering på huden. Enligt Florida-parken, till skillnad från albinoexemplar, kan leucistiska alligatorer utsättas för korta exponeringar av direkt solljus. De bibehåller dock en högre känslighet än alligatorer med en normal pigmentering.

Advertisement

Födelsen av den lilla vita alligatorn på Gatorland

Födelsen av den lilla vita alligatorn på Gatorland

Gatorland Orlando/Facebook

Leucism är särskilt sällsynt, så pass att endast sju exemplar av leucistiska alligatorer är kända i världen.Den lilla som föddes på Gatorland är en hona och är därför den åttonde medlemmen i denna exklusiva grupp och hon välkomnades med stor entusiasm. Hon är dessutom den första leucistiska alligatorn som fötts i fångenskap under människors uppmärksamhet.

Gatorlands VD Mark McHugh visade stora känslor angående denna aldrig tidigare skådade födelse. Den lilla vita honan och hennes bror, som har normal pigmentering, klarade hälsokontrollerna med glans och är vid god hälsa. Utfodrade med råa kycklingnuggets och andra djurtillskott är de avsedda att bli parkens framtida attraktioner. I hopp om att Gatorland ska kunna behandla den lilla alligatorns leucism med omsorg, och även hitta ett namn till henne snart. Och ja, eftersom hon och hennes bror fortfarande inte har något namn har Gatorland bett fansen om hjälp med denna uppgift.

När naturen blir vit: några fall av leucistiska djur

När naturen blir vit: några fall av leucistiska djur

Jeff Mauritzen/National Geographic

Som vi nämnde i början är det inte bara alligatorer som kan födas med leucism. Tvärtom, detta tillstånd påverkar många arter, även de som är mycket avlägsna från varandra. Här presenterar vi några intressanta fall:

  • Adéliepingvin. Vid Cape Crozier i Antarktis fångade National Geographic-fotografen Jeff Mauritzen en leucistisk pingvin i en koloni av Adéliepingviner. Även om det finns fall av leucism hos andra pingvinarter, är de särskilt vanliga hos denna.
  • Enögd Kobra. På Reptiles Expo i Quartino, Schweiz, bevittnades födelsen av tre rosa leucistiska kobror, som kommer att bli vita när de växer upp. Jämfört med albinoexemplar har de svarta ögon istället för röda.
  • Platypus. Ett sällsynt vitt näbbdjur som hittades i New South Wales, Australien, fångade forskares uppmärksamhet. Detta är ett ovanligt däggdjur i sig, men leucism ger upptäckten en unik touch, så pass att den representerar ett exceptionellt fall. Kanske till och med det första registrerade.

Sammanfattningsvis ansluter sig den lilla vita alligatorn född på Gatorland till en lista över sällsynta djur med ett unikt genetiskt tillstånd. Bättre förståelse för detta exemplar i fångenskap kommer också att göra det möjligt för oss att mer effektivt hjälpa djur som är drabbade av leucism i det vilda. De må vara sällsynta, men det betyder inte att de inte behöver skyddas.

Advertisement