Matematisk gåta: bara de med riktigt högt IQ löser den

av Titti Carlberg

13 December 2023

Matematisk gåta: bara de med riktigt högt IQ löser den
Advertisement

Vissa matematiska gåtor kan tyckas vara enkla, men bara de med en hög intelligenskvot lyckas lösa dem. En av dessa är testet vi är på väg att föreslå här: även om du kanske tror att det är inom allas räckhåll, så är det inte så.
Är du redo att testa dina matematiska kunskaper och utmana ditt sinne? Här har du en extraordinär matematisk utmaning som tar dig genom en stimulerande fråga att lösa. Förbered dig på att fördjupa dig i en spännande resa in i siffrornas värld, där din logik och intuition kommer att vara dina bästa allierade.

Advertisement

Matematisk quiz: Vad ligger ditt IQ på?

Matematisk quiz: Vad ligger ditt IQ på?

Pexels

Dessa typer av test är utformade för att visa att matematik inte bara är en uppsättning abstruerade formler, utan en fascinerande disciplin som visar sig på ett överraskande sätt. Genom frågan som ska lösas kommer du att upptäcka den dolda charmen bakom numeriska sekvenser, ekvationer och grundläggande matematiska operationer. Vi räknar med att för att lösa uppgiften framgångsrikt måste du göra det på kortast möjliga tid, men du bestämmer själv hur många minuter du behöver för att komma fram till rätt svar. Det viktiga är att ha du har kul medan du tränar ditt sinne!

Det är inte alla som uppskatar matematiklektionerna i skolan, men det är ett ämne som är särskilt viktigt för att förfina logiken och utveckla färdigheter som rör kritiskt och lateralt tänkande. Kreativitet och tolkningsförmåga spelar också en grundläggande roll, så koncentrera dig och aktivera stoppuret för att ta reda på om din IQ lever upp till förväntningarna på detta test.

Advertisement

Den matematiska uppgiften som utmanar din intelligens: låt oss spela!

Den matematiska uppgiften som utmanar din intelligens: låt oss spela!

Curioctopus

Då kör vi: den matematiska frågan inleds med utgångspunkten att "bara de med ett högt IQ kan klara det". Efter det kommer siffrorna. När man ser dem verkar det som att man inte har något att oroa sig för: inga konstiga symboler, inga parenteser eller till synes omöjliga formler. Vad är då svårigheten? Uppgiften erbjuder dig följande:

Om 1 är lika med 3,
2 är lika med 3,
3 är lika med 5,
4 är lika med 4,
och 5 är lika med 4
vad är talet 6 lika med?

Många som har försökt sig på denna utmaning har upptäckt att de slutligen kommit fram till fel svar. Men det finns ett sätt att uppnå det korrekta svaret, vilket vi kommer att avslöja i nästa stycke.

Innan du konsulterar lösningen, ansträng ditt sinne för att förstå vilken logik som döljer sig bakom dessa tal och vad som kan koppla dem till varandra. För att lyckas ger vi dig en ledtråd: även om det är en matematisk utmaning är inte allt begränsat till siffror och du kan behöva fundera på andra "ämnen" för att lösa frågan... Det är här alternativt tänkande kommer in i bilden: med hjälp av logik är det inte så svårt att komma fram till svaret, om du vet hur man ser bortom siffrorna du observerar

Så vad är lika med 6? Om du inte har löst det ännu eller om du vill jämföra ditt svar med det rätta svaret är det dags att skrolla ner för att ta reda på det.

Lösningen på det matematiska testet

Lösningen på det matematiska testet

Freepik

Det rätta svaret på detta matematiska quiz är: 6=3
Varför? Enkelt: varje siffra är lika med antalet bokstäver den består av på engelska. Alltså:
one=3,
two=3
three=5,
four=4,
five=4,
six=3

Vid denna tidpunkt är det tydligt att siffran sex är lika med tre eftersom den består av tre bokstäver.

Förstod du den dolda mekanismen och kom du fram till det rätta svaret? Om inte, med rätt och konstant mental träning, kommer matematiska tester bli lättare att lösa varteftersom. Men om du är otränad och ändå lyckades lösa den på bara några minuter, grattis! ditt IQ är verkligen avundsvärd.

Gillade du detta mattequiz? Utmana några vänner för att se vem av er får det bästa resultatet!

Advertisement