Två ankare av sten har hittats på havets botten utanför Sicilien: de är mer än 2000 år gamla

av Titti Carlberg

06 December 2023

Två ankare av sten har hittats på havets botten utanför Sicilien: de är mer än 2000 år gamla
Advertisement

Vem vet vad som finns i havets djup, i väntan på att bli upptäckt. Nej, i det här fallet pratar vi inte om en skräckvarelse eller Lovecrafts-monster, utan om arkeologiska fynd som är av enorm betydelse. Medelhavet har alltid varit en smältdegel av civilisationer, och det händer ofta att fynd från århundraden och årtusenden tillbaka hittas, som i fallet med de två forntida ankare som upptäcktes i havet utanför Syrakusa, Sicilien. 
Låt oss se detaljerna.

Advertisement

En slumpartad upptäckt: två väldigt gamla ankare i Syrakusas hav

En slumpartad upptäckt: två väldigt gamla ankare i Syrakusas hav

Soprintendenza del mare/Facebook

För att hitta de två ankaren på djupet behövdes det lite tur av en dykare som nästan av en slump upptäckte de två föremålen. Efter att ha lyssnat på hans berättelse, arbetade superintendent of the Sea of the Sicilian Region och Diving Unit of Guardia di Finanza of Messina för att verifiera förekomsten och bevarandeförhållandena av fynden, för att dra upp dem till land.

Dessa två ankare är av sten och de går tillbaka till för mer än 2000 år sedan, hittade på bara 15 meters djup, som om de bara låg där och väntade på att bli upptäckta. Efter ett ingrepp på cirka 250 kvadratmeter i havet, var det möjligt att bättre identifiera de två stenfynden. Det största ankaret är 70 cm långt och har tre hål, medan det andra är något mindre och bara har ett hål.

Advertisement

Hur långt tillbaka är de två ankaren daterade?

Hur långt tillbaka är de två ankaren daterade?

Soprintendenza del mare/Facebook

Som faställts av experter går de två ankaren tillbaka till den arkaiska grekiska perioden, mellan 800 och 480 f.Kr., en väldigt viktig period av grekisk och siciliansk historia. På 800-talet grundades nämligen några av de viktigaste grekiska kolonierna runt hela Medelhavet. Syrakusa är en av dessa, som blev en av de viktigaste städerna i den grekiska världen i flera århundraden, men inte bara. 
Regionalrådet för kulturarv och siciliansk identitet Francesco Paolo Scarpinato uttryckte sin åsikt om upptäckten:

Denna typ av ingripande bekräftar vikten av samarbete mellan offentliga organ och brottsbekämpade myndigheter för att skydda kulturarvet. Av stort värde är också samarbetet mellan privatpersoner som under årens lopp slumpmässigt har lett till identifiering av många fynd, med det enda gemensamma målet att återvinna och förstärka vårt kulturarv.

Lasten från ett neolitiskt skepp hittades utanför Capris kust

Lasten från ett neolitiskt skepp hittades utanför Capris kust

Soprintendenza ABAP per l'Area Metropolitana di Napoli

Som vi sa är Medelhavet en av de mest intressanta och rikaste platserna med arkeologiska fynd på hela planeten. Och vi talar inte bara om ankare från den arkaiska perioden. I vattnen nära Grotta Azzurro på Capri, utanför Neapels kust, hittades en mycket äldre last som tillhörde ett neolitiskt skepp. Enligt myndigheternas verksamhet upptäcktes obsidianfynd med tydliga spår av bearbetning på 40 meters djup. I en tid då människan ännu inte bearbetade metaller, vimlade Medelhavet av liv och handel.

Sammanfattningsvis är havet "mitt i mellan landen" hem för så många arkeologiska skatter att det förvånar oss varje gång vi hittar en. Dess vatten berättar uråldriga historier och bidrar till att forma vår historia till en allt rikare mosaik. Åtminstone till nästa upptäckt, nästa fynd, som väntar där, i havets djup.

Advertisement