Amerika återvänder till månen efter ett halvt sekel: rymdskeppet avgår på julafton

av Titti Carlberg

03 December 2023

Amerika återvänder till månen efter ett halvt sekel: rymdskeppet avgår på julafton
Advertisement

Nu är vi här: efter mer än femtio år är USA redo att återvända till Månen: nästa Artemis-uppdrag är allt närmare och det kommer att markera en extraordinär händelse, inte bara för astonautiken utan för hela världen.

Vi berättar när och hur vår satellit kommer att nås.

Advertisement

USA:s första månuppdrag för 50 år sedan

USA:s första månuppdrag för 50 år sedan

NASA/Goddard/Rebecca Roth/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Mer än femtio år har gått sedan, den 20 juli 1969, besättningen på NASA:s Apollo11-uppdrag markerade en aldrig tidigare skådad historisk händelse. Astronauten Neil Armstrong blev den första människan som gick på månen och han yttrade den berömda frasen "Detta är ett litet steg för människan, men ett jättesprång för mänskligheten.". Tillsammans med honom bestod besättningen av Buzz Aldrin, månmodulpilot och den andra människan som gick på månen, och Michael Collins, kommandomodulpilot som kretsade runt satelliten medan Armstrong och Aldrin rörde sig på dess yta, i en region som kallas Mare Tranquillitatis.

Apollo 11-uppdraget var kulmen på åratal av forskning, utveckling och tidigare mänskliga rymdfärder. Saturn V-raketen, en av de mest kraftfulla bärraketerna som någonsin byggts, användes för uppdraget. Efter en resa på drygt tre dagar nådde besättningen månens omloppsbana. Händelsen följdes av miljontals människor runt om i världen genom tv och banade väg för ytterligare månutforskning med andra Apollo-uppdrag, varav det sista inträffade den 19 december 1972 med Apollo17-besättningen. Sedan dess har ingen människa återvänt till månen, men saker och ting håller på att förändras: NASA är redo att skicka astronauter till satelliten år 2024.

Advertisement

Redo för uppskjutning av Peregrine, den amerikanska raketen som ska landa på Månen

Redo för uppskjutning av Peregrine, den amerikanska raketen som ska landa på Månen

ULA

Den statliga myndigheten National Aeronautics and Space Administration har gett ett privat rymdrobotföretag, Astrobotic, i uppdrag att landa en farkost på Månen den 25 januari 2024, med en beräknad avgång på julafton, den 24 december 2023 klockan 1:50 Eastern Time, tidzon. 

Det stämmer: USA är äntligen redo att skicka en ny rymdfarkost till vår satellit efter mer än ett halvt sekel. Det kommer dock inte finnas några människor ombord på denna "första" nya resa: Peregrine, den 1.8 meter höga landaren, designad av Astrobotic som är baserad i Pittsburgh, Pennsylvania, USA, kommer att lyfta från Florida med tjugoen månnyttolaster, och kommer att landa i ett område som består av forntida basaltiska lavaflöden.

Företagets VD, John Thornton, säger: "Det är helt otroligt att inse att vi bara är en kort stund från vår Peregrine-rymdfarkost som börjar sin resa till månen. Efter åratal av engagemang och hårt arbete är vi nära uppskjutningen.".
Thornton bjuder in hela världen att följa rymdfarkostens resa och försöket till "en av de första framgångsrika landningarna av amerikansk rymdfarkost sedan Apollo.". 

Peregrine kommer att starta ombord på Vulcan Centaur-raketen, som kommer att utföra sin jungfruresa, skapad av United Launch Alliance. Sonden kommer att ta några dagar att nå månens omloppsbana, men den kommer inte att kunna landa förrän den 25 januari, när ljusets förhållanden vid positionsmålet kommer att vara utmärkt.

Avgående rymdsond: den kommer anlända till månen den 25 januari med en autonom landning

Avgående rymdsond: den kommer anlända till månen den 25 januari med en autonom landning

Astrobotic

När det gäller nedstigningen till månens yta kommer den att genomföras i total autonomi och utan något mänskligt stöd, men följas och övervakas av företagets kontrollcenter på jorden.

Kapaciteten hos Peregrine, som beställdes av NASA år 2019, är cirka 120 kg last, släppt från den nedre delen av däcket, och vilar på fyra stötdämpande axlar, anslutna till uppskjutningsraketen genom en standardklämma. 
Företagets hemsida skriver att "Peregriner Lander levererar nyttolaster exakt och säkert till månens bana och yta vid varje uppdrag. De kan monteras i övre eller undre däck och förbli fästa eller utplacerade utifrån behov.".

Direktören för Astrobotics Peregrine Mission One, Sharad Bhaskaran, förklarar: "Som vi vet är rymden en tuff miljö. Vi är redo för lansering efter att ha genomfört en rad branschstandardiserade acceptanstester, så Peregrine har den bästa chansen att lyckas med uppdraget. Efter uppskjutet kommer vi att separera från Vulcan Centaur och etablera kraft och kommunikation med rymdfarkosten för vägledning till månens yta."

NASA planerar att landa astronauter på månen igen i november 2024 med Artemis II-uppdraget, under vilket satelliten kommer att slutföra sin omloppsbana. Under tiden återstår bara att beundra rymdfarkostens färd  på dess uppdrag och dess förestående landning på månterritoriet.

Advertisement