Mannen förvarar en sten hemma i flera år i tron att den är guld: i verkligheten är den värd mycket mer

av Titti Carlberg

28 November 2023

Mannen förvarar en sten hemma i flera år i tron att den är guld: i verkligheten är den värd mycket mer
Advertisement

Enligt vissa finns det inget som är så värdefullt som guld. Föreställ dig att du är säker på att ha hittat en guldklimp och först långt senare upptäcker att det är något som är mycket mer sällsynt och värdefullt. Det var detta som hände Dave Hole, en australiensisk man som var övertygad om att han hade hittat guld, men omedveten om hur viktig hans upptäckt egentligen var.

En episkt stor guldklimp? Nej, något mer

En episkt stor guldklimp? Nej, något mer

Pexels

Det är år 2015 och Dave Hole är en ivrig skattjägare. En dag ger han sig in i Marybourough Regional Park i Australien, med sin pålitliga metalldetektor. Plötsligt misstänker Dave att han precis sett en enorm guldklimp. Och vem kan klandra honom: framför honom finns en sten som inte är särskilt stor men ändå ganska tung, med en rödaktig färg och gyllene strimmor. Det måste helt enkelt vara en guldklimp, tänker Dave, en känsla som bekräftas av hur ogenomtränglig stenen verkar.

Den långa promenaden tillbaka från Regional Park, bärandes på stenen, har smaken av en överraskning som kan förändra hans liv. I början överväger Dave att använda gruvarbetarverktyg för att splittra stenen och få det välbehövliga guldet. Men han gör det inte: kanske är det något som säger honom att det inte är tid för det eller att det inte är den rätta handligen att vidta. Tvärtom, fundersam, efter en tid bestämmer han sig för att gå med den till Melbourne Museum och prata med geologen Dermot Henry.

 

Advertisement

Allt som glimmar är inte guld: kanske är det något mer värdefullt

Allt som glimmar är inte guld: kanske är det något mer värdefullt

Museums Victoria

De första undersökningarna av Melbourne Museums geolog Dermot Henry, visar att Dave inte har hittat en enorm guldklimp i Marybourough Regional Park. Nej, det är istället en meteorit från den djupa rymden, som går tillbaka en väldigt lång tid. Så det är inte alltid som det som glimmar är guld: mineralet är en kondrit av typ H5 och inte en guldklimp. Detta är en väldigt sällsynt meteorit, kopplad till bildandet av solsystemet för över 4,5 miljarder år sedan.

Dave Holes berättelse är kanske det perfekta exemplet på hur utseende kan bedra och hur uppenbart värde inte är allt. Kondrit är i sig inte en värdefull mineral, men betydelsen av stenen går långt utöver upptäckten av en guldklimp.

En sten från solsystemets början

En sten från solsystemets början

Museums Victoria

Marybourough-meteoriten, som den har kallats sedan upptäckten, öppnar ett fönster till bildandet av vårt solsystem. Faktum är att stenen går tillbaka till för 4,6 miljoner år sedan, när jorden ännu inte hade bildats helt och det runt solen bara fanns en uppsättning kosmiska klumpar. Efter att ha vandrat genom rymden i miljarder år kraschade detta stenfragment in i jorden för mellan 100 och 1000 år sedan, enligt studien som analyserade den. Och kanske var det andra kosmiska kollisioner som riktade den mot vår planet, som i ett slags rymdbiljard.

Ur denna synvinkel är Marybourough-meteoriten inte längre bara ett fysiskt föremål utan en sui generis-berättare av vår kosmiska historia. Och även om Dave Hole inte hade funnit det han letade efter, har hans upptäckt lagt till ett spännande kapitel till vår förståelse för kosmos. Och som därför är mycket mer värd än guld.

Advertisement