Vid universums ursprung fanns det två Big Bang, och inte bara en: det säger en ny studie

av Titti Carlberg

23 November 2023

Vid universums ursprung fanns det två Big Bang, och inte bara en: det säger en ny studie
Advertisement

Universums ursprung har fascinerat mänskligheten sedan urminnes tider, och det är först under de senaste decennierna som det vetenskapliga samfundet har nått en nästan enhällig konsensus om den mest troliga teorin. Idag vet vi alla att universum skapades med ett stort "bang", en Big Bang. Tja, enligt vissa forskare kanske det inte var exakt så, utan istället skulle det ha varit två Big Bang. Men i vilken mening? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Big Bang och universums inflation

Big Bang och universums inflation

Pexels

Som vi sa i inledningen, föreslår den allmänt accepterade teorin att universum skapades av en Big Bang. I praktiken expanderade ett universum som från början hade en väldigt hög energitäthet, temperatur och tryck plötsligt på bara några bråkdelar av en sekund. Universum drabbades därför av en mycket stark inflation, som rörde sig ännu snabbare än ljuset. Här är Big Bang namnet på denna första fas i universums historia, som varade en väldigt kort tid men var grundläggande i dess utveckling.

Och det är här mörk materia kommer in i bilden, eller rättare sagt, vi vet bara att den finns där och inte så mycket mer. Denna materia som utgör cirka 25% av universums massa, men interagerar endast med gravitation och vi kan inte förklara dess ursprung eller funktion. Enligt en nyligen genomförd studie av forskare vid universitetet i Austin och Stockolms universitet skulle det vara möjligt att förklara mörk materia genom en andra Big Bang, eller snarare en mörk Big Bang.

Advertisement

En mörk Big Bang för att förklara en fjärdedel av universum

En mörk Big Bang för att förklara en fjärdedel av universum

Freepik

Forskningen föreslår därför att vårt universum kan ha haft två Big Bangs. Den första, den vi alla känner till, skulle ha skapat vanlig materia som utgör 5% av universums massa. Den andra kunde dock ha gett upphov till mörk materia. Jämfört med den mest utbredda teorin, enligt vilken båda ämnena föddes samtidigt, lyfts här möjligheten till ett annat ursprung.

För att förstå hur det är möjligt att tala om två Big Bangs måste vi komma ihåg att energi och massa är samma sak, som Einsteins berömda ekvation säger oss. Forskarna säger då att energin från universums inflation skulle ha omvandlats till vanlig materia, medan energin från det mörka vakuumet skulle ha blivit mörk materia. Dessutom hävdar de också att hypotesen är testbar med nuvarande teknik och kan ge bekräftelse inom ett par år.

Ett ständigt närvarande mysterium: hur skapades universum?

Ett ständigt närvarande mysterium: hur skapades universum?

Pexels

Att veta mer om universums ursprung är utan tvekan en spännande möjlighet. Det spelar ingen roll hur liten den är, eftersom den för oss allt närmare sanningen, lite i taget, om hur universum kom till. Frågan är därför om denna nya idé verkligen kan testas. Enligt forskning samverkar vanlig och mörk materia endast genom gravitationen: vi upptäckte ju trots allt dess existens genom att galaxerna roterar snabbare än de borde. Dessutom, om mörk vakuumenergi omvandlas till mörk materia, kan det handla om en förändring som destabiliserade rum-tidstrukturen i vårt universum. Till exempel skapandet av gravitationsvågor.

Om de två Big Bangs verkligen kan förklara en del av vårt universum är det fortfarande för tidigt att säga. Vissa experiment verkar redan ha rapporterat ett "kosmiskt brum" i rymden, men det behövs mer forskning. För att inte tala om mörk energi, 70% av universums massa, påskyndar dess expansion. 
Kort sagt: det kanske var två Big Bang, eller kanske inte. Vad som är säkert är att vi fortfarande är i början av en riskfylld väg, men en som skulle kunna svara på världens äldsta fråga. Eller snarare universums.

Advertisement