NASA-instrument förvånar forskare: det har identifierat en oväntad orsak till utsläpp

av Titti Carlberg

11 December 2023

NASA-instrument förvånar forskare: det har identifierat en oväntad orsak till utsläpp
Advertisement

Problemet med global uppvärmning blir alltmer alarmerande, men ett NASA-instrument har visat sig vara användbart för att ta itu med den och ge värdefull information om utsläpp av växthusgaser: låt oss se vad det är och hur det kan hjälpa oss.

EMIT, NASA-instrumentet som upptäckte 750 källor av metanutsläpp

EMIT, NASA-instrumentet som upptäckte 750 källor av metanutsläpp

NASA Jet Propulsion Laboratory/Youtube screenshot

Du kanske inte känner till EMIT, The Earth Surace Mineral Dust Source Investigation, ett instrument från NASA som kretsar runt Jorden tillsammans med ISS, International Space Station. Data som samlats in av denna kraftfulla enhet har avslöjat hittills okända källor till metangasutsläpp på vår planet, vilket ger forskare värdefull information för att bekämpa fenomenet global uppvärmning. EMIT skapades ursprungligen och byggdes med syftet att kartlägga tio viktiga mineraler som finns i de torraste områdena på planeten, mellan 51,6 grader nordlig och sydlig latitud, som kan påverka klimatet på grund av det damm som produceras och transporteras i atmosfären av vinden.

Men instrumentet kan också detektera metan, en ytterligare förmåga som inte var dess primära uppdrag. I omloppsbanan sedan sommaren 2022 lyckades den registrera över 750 källor till metanutsläpp av olika storlekar, ursprung och frekvenser. Bland de hundratals stora och små källor som identifierats finns det både landsbygds- och storstadskällor, både enstaka och upprepande. Just tack vare detta förvånades upphovsmännen av EMIT, som pratade om det i en ny studie och lovordade dess oväntade resultat.

Advertisement

Detta är varför det är viktigt att upptäcka alla källor till metangasutsläpp

Detta är varför det är viktigt att upptäcka alla källor till metangasutsläpp

Science Advances

Metangas kan fånga värme i atmosfären, mycket mer än koldioxid, som tros vara den mest massiva växthusgasen och kan finnas kvar i luften i flera århundraden. Metan, istället, kan "bara" finnas kvar i luften i ungefär ett decennium, under vilken det lyckas överhetta jorden 80 gånger mer än koldioxid. Olika mänskliga aktiviteter producerar metan, inklusive jordbruk, oljeutvinning, deponier och de olika industrierna som finns på planeten. EMIT, genom att identifiera alla källor, inklusive de dolda, säkerställer att dessa aktiviteter kan hanteras genom att minska miljöpåverkan och begränsa den globala uppvärmningen.

Dess förmåga att hitta de största gasutsläppen gör att den kan motverka utsläpp av tusentals kilo gas per timme. EMIT har lyckats föreviga 60 till 85% av metanplymer som upptäckts av luftburna enheter, som observerar metanutsläpp i specifika områden från ovan. Dessa verktyg är känsligare, men samtidigt dyrare och mer begränsade. För att utföra sin uppgift, även under kortare perioder, måste de i förväg veta vilka områden där metan finns och de kan inte övervaka hela planeten, särskilt inte de mest avlägsna områdena. Däremot EMIT har en fullständig vy av jordklotet från ISS, 400 kilometer över Jordens yta: den kan skanna även de mest avlägsna och torra områdena, ta bilder, så kallade scener av ytor som stäcker sig över 80 km.

Metanutsläpp i Asien upptäckt av EMIT

Metanutsläpp i Asien upptäckt av EMIT

Freepik

Robert O. Green, författare till studien, sa: "Antalet och omfattningen av metanplymer som mäts av EMIT runt vår planet är häpnadsväckande.".

Kartor över metanplymer finns tillgängliga online och på LP DAAC, Land Process Distributed Active Archive Center, ett arkiv som samlar in geovetenskaplig data. Bland källorna som identifierats av EMIT är gruppen av 12 plymer i södra Uzbekistan, Centralasien, på ett utrymme på 400 kvadratkilometer som producerade 22.559 kilo metan varje timme. Detta område har varit underskattat fram till nu, liksom många andra bland de 50.000 scener som samlats in av instrumentet sedan augusti 2022.

Tack vare EMIT-bildspektrometern avser forskare att designa liknande tekniker för att klara av ständigt ökande växthusgaser och begränsa deras katastrofala effekter. Insamling av data med ett globalt spektrum är avgörande för att minska produktionen av metangas och därför försöka bekämpa de katastrofala konsekvenser som den globala uppvärmningen leder till. Med hjälp av dessa verktyg kommer insatserna att bli mer riktade och kunna nå områden som tidigare varit outforskade och som har fungerat ostört.

Advertisement