Har Homer Simpson verkligen slutat upp med att "strypa" Bart? Producentens svar

av Titti Carlberg

18 November 2023

Har Homer Simpson verkligen slutat upp med att "strypa" Bart? Producentens svar
Advertisement

Alla känner till Simpsons och en av de mest ikoniska scenerna i denna väldigt framgångsrika tv-serie: Homer "stryper" sin son Bart. Men tydligen ser det ut som att vi måste säga farväl till denna scen från och med nu. 

Advertisement

The Simpsons, en framgångs serie från 1989

The Simpsons, en framgångs serie från 1989

Tom Colt/Facebook - TheSimpson/FOX

The Simpsons är en minst sagt populär animerad tv-serie, skapad av Matt Groening och den debuterade på hemmaskärmarna den 17 december 1989. Från det ögonblicket har den blivit en av de längsta och mest framgångsrika tecknade sitcoms i tv:s historia. Handlingen utspelar sig i den fiktiva staden "Springfield" och kretsar kring familjen Simpson, bestående av föräldrarna Homer och Marge, och barnen Bart, Lisa och Maggie

Faktum är att The Simpsons är känd för sin skarpa satir och sociala bakgrund, den behandlar en rad frågor inklusive politik, miljö, ekonomi och kultur. Karaktärerna själva förkroppsligar ofta amerikanska stereotyper och det råder ingen brist på frekventa gags som har inspirerat till roliga uttryck, som gjorts till sina egna av många tittare, som det ikoniska "Doh!" av Homer själv. Serien har under åren belönats flera gånger och till och med fått en Emmy för sitt kulturella inflytande och förmåga att hänga med i tiden. År 2007 blev den dessutom en film.

Men även om många sätt att säga och göra nu är standardiserade hos de älskade karaktärerna, finns det ett speciellt som vi kanske måste klara oss utan: Homers vana att "strypa" envisa Bart och det är karaktären själv som förklarar varför.

Advertisement

Kommer Bart inte längre att "strypas"? Homer Simpsons ord

Kommer Bart inte längre att "strypas"? Homer Simpsons ord

The Simpsons/Facebook - FOX

Det långvariga gag, där familjens överhuvud Homer griper sin enda son runt halsen när den sistnämde stökar, hör nu kanske till det förflutna: trots att det är en av de mest karaktäristiska och roliga scenerna i den animerade serien, med Homer som ackompanjerar gesten med orden "Varför så liten...", vi kanske inte får se den scenen igen i de framtida avsnitten. I verkligheten har det gått ett tag sedan den absoluta huvudpersonen slutade strypa sin lille son på skärmen, ett faktum som fansen inte har kunnat låta bli att lägga märke till.

Men inte bara det: det var några av Homers ord som bekräftade det, när han vände sig till sin fru Marge och sa: "Du förstår, Marge, det lönade sig att strypa pojken", men tillade sedan "Jag skojar bara, jag ska inte göra det igen. Tiderna har förändrats.". Fallet öppnades när en användare lade upp bildtexten på X, tidigare Twitter, och skrev: "Jag fick precis reda på att efter över 30 år har Simpsons äntligen slutat med scenen där Homer stryper Bart. Det tog dem en alltför lång tid.".

Har Homer Simpson verkligen slutat "strypa" Bart? Producenten svarar

Har Homer Simpson verkligen slutat "strypa" Bart? Producenten svarar

Cristiano Tiddia/Youtube - The Simpson/FOX

Tydligen är den sista scenen där Homer stryper Bart, ett avsnitt av säsong 31, som sändes från 2019 till 2020. Först nyligen har dock nyheten cirkulerat enträget, efter att många rapporter har förklarat att Homer inte tänker strypa Bart igen. Men är det verkligen så? 

James L. Brooks, seriens producent, säger nej: "Ingenting är bestämt. Ingenting, ingenting, ingenting. Bart kommer även i fortsättningen bli strypt - om du vill använda den fruktansvärda termen för att beskriva det. Han kommer att fortsättas älskas av sin far på ett specifikt sätt.".

Falskt alarm, då? Det officiella Simpsons-kontot på X, nu sponsrad av Disney, kommenterar: "Homer Simpson är inte tillgänglig för att kommentera eftersom han är upptagen med att strypa Bart.". I texten som åtföljer bilden anklagar Homer Bart med orden: "Varför får du clickbait?" och anspelar på att ryktet som cirkulerar är ogrundat.

Så serien förnekar det som läckt ut och hävdar att de inte har för avsikt att ge upp gaggen. Men varför sa Homer till Marge att han inte skulle göra det igen? Dessutom har scenen varit frånvarande en lång tid, men producenten bestämde sig för att svara på de ihärdiga ryktena först efter att fansen antydde att scenen höll på att "duka under för den vakna kulturen genom att ta bort det återkommande skämtet". 

Nu återstår det bara för oss att vänta tills vi får reda på om Homer fortsätter att "strypa" Bart. Tycker du att scenen borde arkiveras eller fortsätta göra Simpsonhistoria?

Advertisement