Hur vaknade människor innan väckarklockan uppfanns?

av Titti Carlberg

10 November 2023

Hur vaknade människor innan väckarklockan uppfanns?
Advertisement

Nuförtiden är det omöjligt för oss att föreställa oss att kunna vakna i tid för att gå till jobbet utan hjälp av en väckarklocka, men hur gjorde folk innan dess uppfinning?
Låt oss upptäcka vilka metoder som användes för att kliva upp rätt tid.

Väckarklockans historia: de första uppfinningarna

Väckarklockans historia: de första uppfinningarna

Pixabay

Tänk dig att inte längre ha en väckarklocka tillgänglig för att kunna vakna en bestämd tid på morgonen för att utföra dagens uppgifter. Ja, det låter omöjligt, men en gång i tiden fanns inte detta användbara verktyg.

Har du aldrig undrat hur våra förfäder vaknade vid en bestämd tid?

Väckarklockan har inte alltid varit våra allierade - även om de är väldigt lite uppskattade - till våra uppvaknanden, vilket garanterar oss punktlighet. Den första versionen av väckarklockan går tillbaka till år 725, då matematikern, ingenjören, buddistmunken och astronomen Yi Xing ombads skapa en bättre version av den kinesiska kalendern. Mannen gjorde mer än så, han skapade en astronomisk klocka som han kallade "vattendriven sfärisk karta över himlen", som kan mäta inte bara tid utan också avståndet till stjärnor och planeter. Detta var början på väckarklockan, även om Platon redan på 300-talet använde vattenklockan för att vakna i gryningen.

År 1787 designade amerikanen Levi Hutchins en personlig larmanordning för att vakna klockan 4 på morgonen, men han bestämde sig för att inte patentera den, medan år 1847 såg den första patenterade justerbara väckarklockan, skapad av fransmannen Antoine Redier. På så sätt kunde folk personligen bestämma vilken tid de ville vakna, men dess skapelse spred sig bara i Europa.

I Amerika var det Seth. E Thomas, 1876, som grundade ett företag för massproduktion av väckarklockor, fram till deras globala användning på 1920-talet. Första världskriget stoppade dock produktionen av väckarklockorna, men efter krigsslutet har det fortsatt fram till idag, då vi dessutom kan lita på våra smartphone för att ställa in den tid vi vill eller behöver för att avbryta vår sömn.

Sedan andra världskriget har väckarklockorna antagit alltmer avantgardiska former och funktioner, även om de ersätts alltmer av tekniska enheter. Så även om många av oss därför har övergett dess användning, när man ser tillbaka på det förflutna undrar man: hur vaknade de före denna revolutionerande uppfinning?

Advertisement

Så här gjorde man innan väckarklockan

Så här gjorde man innan väckarklockan

Pexels

Det fanns flera sätt, som vi idag ignorerar, för att kunna lämna sängen i tid innan väckarklockans uppfinning:

  • Dricka vatten: denna metod, utbredd bland den amerikanska urbefolkningen, innebar att dricka tillräckligt med vatten för att väckas av behovet att kissa. Naturligtvis var det tvunget att den lämpliga och tillräckliga dosen beräknades för att kunna agera i det nödvändiga ögonblicket, för att undvika att vakna för tidigt eller för sent.
  • Knackningar: särskilt populärt i Irland och England, detta knep antogs från 1760 fram till väckarklockans uppfinning, tillgängliga för alla runt nittonhundrafemtiotalet. Det var ett riktigt yrke: med hjälp av en lång pinne, på vars ände det fanns en knopp bunden, en slags hammare, slog den ansvariga personen på sovrumsfönstret till kunden som hade begärt tjänsten tills han vaknade, ofta mot en avgift.
  • Intern klocka: i avsaknad av en extern enhet var folk tvungna att förlita sig på den interna. Dygnsrytmen reglerades vanligtvis av växlingen ljus/mörker, så många sovrum fanns mot öster i byggnaderna, så att de boende träffades av gryningsljuset och vaknade.

Andra metoder som användes före uppfinningen av väckarklockan

Andra metoder som användes före uppfinningen av väckarklockan

Pixabay

  • Naturljud: många av våra förfäder förlitade sig på djurens och naturens uppvaknande, eftersom deras hem inte var ljudisolerade. Sålunda fungerade kornas mullrande och tupparnas galande som en väckarklocka från svunna tider.
  • Kyrklockor: en metod för religiöst uppvaknande, utbredd under de första kristna samhällena. För att kalla de troende till morgonböner ringde kyrkklockorna i byarna för att väcka dem så de skulle komma till kyrkan i tid.
  • Timglas: ett slags vattenklocka, som redan använts av Platon, vilket vi nämnde tidigare. Efter att ha hällt vattnet lyftes en vikt som gav ifrån sig ett ljud som förvarnade om tiden som gått, den var väldigt användbar som väckarklocka.
  • Stiftklocka: Taqi al-Din Muhammad ibn Ma'ruf tillverkade år 1555 några mekaniska väckarklockor, inklusive en som kunde ställas in på önskad tid. Det var stiftklockan, sammansatt av en urtavla komplett med ett hål, inuti vilken en tapp sattes in som vid ett förutbestämt ögonblick föll ner på en metallplattform och genererade det ljud som var nödvändigt för att väcka den sovande personen.

Kände du redan till dessa uråldriga metoder för att vakna i tid innan väckarklockan uppfanns? Vad skulle du göra om du var tvungen att vakna en bestämd tid och inte hade några av de moderna hjälpmedlen tillgängliga?

Advertisement