Fallet med de tre stjärnorna som försvann under loppet av en timme: en ny hypotes som kan lösa mysteriet

av Titti Carlberg

05 November 2023

Fallet med de tre stjärnorna som försvann under loppet av en timme: en ny hypotes som kan lösa mysteriet
Advertisement

I århundranden har stjärnorna vi ser på himlen fascinerat forskare, konstnärer och folk i allmänhet. Men det är först under de senaste decennierna som det har blivit möjligt att studera kosmos vidd, och för varje upptäckt verkar det som om vi vet mindre och mindre. Trots all kunskap vi har idag fortsätter vissa mysterier att bestå, som de tre stjärnorna som försvann från himlen.

Men vad var det som hände och är det möjligt att förstå orsaken till försvinnandet?

Advertisement

Tre stjärnor försvinner från himlen: Palomar-observatoriets mysterium

Tre stjärnor försvinner från himlen: Palomar-observatoriets mysterium

Palomar Observatory/Solano et al.

Datumet var den 19 juli 1952 och Palomar Observatory genomförde en nattlig undersökning av himlen. Syftet var att identifiera asteroider och andra himmelska föremål, varför flera fotografier av rymden togs med jämna mellanrum. 

Ett foto, taget klockan 20.52 fångade bilden av tre skinande och tydligt urskiljbara stjärnor, vilket är helt normalt. Men när observationen upprepades klockan 21.45 syntes de tre stjärnorna inte längre: de har bokstavligt talat försvunnit från himlen. Men vad hade hänt och framför allt varför?

Den märkliga upptäckten rapporterades omedelbart till den tidens media, väckte förundran och underblåste de mest skiftande teorierna. Också för att, som astronomerna skulle inse, dessa stjärnor dök aldig mer upp.

Advertisement

Sökandet efter en förklaring: försvann verkligen de tre stjärnorna?

Sökandet efter en förklaring: försvann verkligen de tre stjärnorna?

Michael Slonecker/Wikimedia Commons - Free to use

Stjärnor försvinner inte plötsligt, inte utan någon anledning. I vårt universum kan stjärnor explodera eller ha kortare perioder utan ljusstyrka. Och allt kan undersökas, analyseras och testas med moderna himmelsobservationstekniker. Det ska i alla fall inte vara möjligt för en stjärna att bara försvinna, utan att lämna något spår. 

Av denna anledning verkar den enda riktiga förklaringen vara en: de tre stjärnornas ljusstyrka måste ha dämpats kraftigt och gjort dem så gott som osynliga. Men kan det verkligen stämma?

Även den enklaste teorin måste bevisas, och efterföljande observationer har misslyckats med att hitta bevis på stjärnor, som plötsligt får ett dämpande ljussken, försvinner. Som ett resultat har det också dykt upp andra teorier, lika intressanta men svåra att bevisa.

Vissa har föreslagit att de tre stjärnorna inte var stjärnor, utan kroppar i Oortmolnet, beläget i utkanten av solsystemet, som lystes upp av någon anledning. Andra tror att förklaringen kan finnas i de kärnvapenprov som utfördes i New Mexico, vars radioaktiva kontaminering kan ha påverkat de fotografiska plattorna på Palomar Observatory.

Gravitationslinser och svarta hål: ett löst mysterium?

Gravitationslinser och svarta hål: ett löst mysterium?

Freepik

En ny studie utförd av astrofysikern Enrique Solano och hans team har dock föreslagit en annan förklaring, som faktiskt kan lösa mysteriet med de tre försvunna stjärnorna. Solano hävdar att de tre stjärnorna inte var tre, utan en enda. Denna stjärna skulle ha haft en kraftigare ljusstyrka under en kort period och skulle, på grund av gravitationslinser genom passagen av ett svart hål, ha dykt upp på himlen som tre distinkta stjärnor. 

Detta är en fascinerande och helt rimlig hypotes. Gravitationslinser och svarta hål är nu beprövade fenomen, som faktiskt kan orsaka en förvrängning av ljuset som når oss från himlakroppar.

Men det kvarstår ändå några tvivel, om än på grund av sällsyntheten att händelser av denna typ kan bidra till ett enda resultat. De tre stjärnorna försvann helt enkelt: kanske har vi svaret på det, trots att vi inte kan bevisa det. Eller kommer det att behövas ytterligare observationer och hypoteser för att avsköja ett mysterium från 50-talet, som har projicerats in i astronomins framtid

Advertisement