Måste vi verkligen sova åtta timmar per natt? Enligt en studie behöver vi inte det

av Titti Carlberg

05 November 2023

Måste vi verkligen sova åtta timmar per natt? Enligt en studie behöver vi inte det
Advertisement

Den utbredda "regeln" när det gäller sömn är att sova minst åtta timmar per natt. En studie kullkastar dock denna övertygelse och förklarar för oss att det egentligen inte är nödvändigt.
Låt oss upptäcka mer.

Advertisement

Vad händer om vi inte sover tillräckligt mycket?

Vad händer om vi inte sover tillräckligt mycket?

Pexels

Hur ofta får vi höra att det är viktigt att sova minst åtta timmar per natt för vår hälsa och för att hjärnan ska fungera korrekt? Denna tid har antagits och rekommenderats som en universell standard det vill säga tillämplig utan åtskillnad för någon människa, men denna standard kanske inte stämmer.

Du har säkerligen märkt att när du inte kan somna innebär det att du inte sover tillräckligt, de psykofysiska konsekvenserna är ganska uppenbara dagen efter: inte bara att du har svårare att ta dig ur sängen, utan också att "utrusta" dig för att starta, genomföra och avsluta de uppgifter som väntar dig under dagen.

Kortsiktiga effekter av dålig sömn kan inkludera:

  • Dåsighet: oundvikligen, under dagen kommer du att känna dig trött och sömnig
  • Minnet: förmågan att tänka, bearbeta information, memorera och komma ihåg kan också äventyras
  • Reaktivitet: klarhet och vakenhet kan misslyckas även om du sovit en eller två timmar kortare än nödvändigt
  • Stress: brist på tillräcklig sömn kan göra att du känner dig nervös eller frånvarande. Frisättningen av kortisol, stresshormonet, kan också minska kollagenproduktionen och främja uppkomsten av rynkor
  • Påsar och mörka ringar under ögonen: brist på sömn kan leda till vätskeansamling.

Dessutom kan för lite sömn under en längre tid leda till allvarliga hälsoproblem, både fysiskt och psykiskt. Däremot kan kvantiteten sömn vara helt subjektivt: en studie har visat att de rekommenderade åtta timmarna inte är den universella regeln att följa.

Advertisement

Att sova mindre än åtta timmar per natt kanske inte har negativa effekter på hjärnan: studien

Att sova mindre än åtta timmar per natt kanske inte har negativa effekter på hjärnan: studien

Pixabay

En forskning tvivlar på idén om att för att vi ska fungera korrekt under dagen bör absolut sova åtta timmar per natt: enligt studien kan vår hjärna, även utan att respektera dessa rekommenderade timmar, förbli friska och känna oss aktiva när det behövs. Detta trotsar naturligtvis de vanliga övertygelserna, men det kan stämma. 

Enligt forskare är de timmar vi behöver sova faktiskt individuella och inte lika för alla, utan beror på genetik: precis som vårt DNA bestämmer vilken färg vi har på håret och ögonen, hur långa vi är, och vår konstitution bestämmer på samma sätt mängden sömn vi behöver för att må bra.

Viss forskning har visat att inte tillräckligt med sömn på lång sikt skulle öka risken för att utveckla Alzheimers sjukdom och minska storleken på vår hjärna. Dessa uppgifter är alarmerande, eftersom många människor, på grund av arbete, personliga skäl eller sömnstörningar, kan sova mycket mindre än de fastställda åtta timmarna. 

Således ville vetenskapen föra in den konsoliderade idén enligt vilken detta faktiskt är de timmar som ska ägnas åt sömn. Studien har vänt på steken och rapporterat helt andra resultat: färre timmar sömn är inte skadligt för hjärnan.

Men hur mycket bör vi sova?

Hur många timmar sömn man behöver beror på genetik: lyssna på din kropp

Hur många timmar sömn man behöver beror på genetik: lyssna på din kropp

Freepik

Den tid du bör lägga på att sova är den mängd som gör att du kan känna dig fokuserad, aktiv, och full av energi när du vaknar: vissa människor, uppskattningsvis 13,5% kan behöva sova mer än nio timmar per natt för att känna sig riktigt utvilade.

En forskargrupp vid University of Ottawa, Kanada, har fastställt antalet a priori på mängden sömn som krävs för att bevara hjärnans hälsa, vilket också bestäms av kvaliteten på sömnen och eventuella avbrott: detta betyder naturligtvis inte att sömn inte är viktigt, men att individuella behov kan skilja sig mycket och att sambandet med Alzheimers kräver ytterligare utredning.

I slutändan är forskarnas råd att lyssna på din kropp för att förstå dina personliga behov, oavsett om de är fyra, sju, åtta eller nio timmars sömn per natt.

När vi väl har bestämt vilken biorytm som passar oss kan vi glömma de etablerade konventionerna, och inte längre försöka tvinga oss själva att respektera dem. Även enligt Dr. Daniel Lieberman från Harvard University är de kanoniska åtta timmars sömn överskattade:

"Övertygelsen att åtta timmars sömn är nödvändig har funnits länge, praktiskt taget sedan den industriella revolutionen.".

Men professorn fastställer också en universell timing, som säger att "människor mår faktiskt bättre om de sover i minst sju timmar.".

Hur många timmars sömn behöver du för att känna dig i form?

Advertisement