De första stabila bostäderna på månen tillgängliga för alla: NASA:s projekt för 2040

av Titti Carlberg

02 November 2023

De första stabila bostäderna på månen tillgängliga för alla: NASA:s projekt för 2040
Advertisement

Flytta för att bo på månen? Detta kanske inte är en så avlägsen verklighet. En ny rapport från NASA informerar oss om att denna möjlighet skulle kunna realiseras mycket tidigare än vad vi föreställt oss. Låt oss upptäcka mer.

Advertisement

Att bo på månen, en dröm som kan bli verklighet

Att bo på månen, en dröm som kan bli verklighet

NASA Neil A. Armstrong/Wikimedia commons - Public domain

Att få bo på månen är en dröm som mänskligheten kanske alltid har jagat, men som har kolliderat med gränserna för en verklighet som ännu inte är redo att ta ett så stort steg. Film och fantasi har återskapat detta till synes ouppnåeliga scenario, med män som har för avsikt att landa på satelliten och bygga stabila bostäder, ett slags andra hem eller en fristad från vår planet när den är i fara. Vi vet att människan var på månen redan 1972 och har aldrig återvänt dit sedan dess. Sedan den senaste landningen av Eugene Cernan, tillsammans med resten av besättningen, har inget mänskligt uppdrag utförts och av denna anledning är det ganska svårt att tro att vi under vår livstid till och med skulle kunna bo på den naturliga satelliten.

Dessutom, hur skulle man kunna hantera den gravitationen som är olik våran och faktiskt kunna leva på månens mark? Detta är en utmaning som NASA inte bara vill ta sig an, utan har även förklarat att de har för avsikt att övervinna den inom en snar framtid. Det stämmer: uppenbarligen är den första månbosättningen planerad och projektet har finansierats för 60 miljoner dollar, och det kommer inte bara vara avsett för astronauter.

Advertisement

Bostäder på månen byggda med 3D-skrivare

🌕🏠 NASA Aims to Construct Houses for Astronauts and Civilians on Moon by 2024 ▪️ $60 million contract awarded to ICON...

Pubblicato da WE News English su Venerdì 6 ottobre 2023

NASA har meddelat att det kommer att bli en extraordinär upplevelse för dem som kommer att uppleva den. Genom att anförtro projektet till ett banbrytande byggföretag beräknas den första bostaden stå klart till 2040. För att bygga huset ska en avantgardistisk metod användas som går ut på att skicka en gigantisk 3D-skrivare till satelliten, vilken kommer att använda månbetong som består av damm och stenar för att bygga husets grunder. Tack vare samarbete med privata organ och akademier fokuserar NASA på designen av huvuddelarna som golv, dörrar och inredning i denna första struktur på månen. Men, inte nog med det: projektet innebär också en bas på Mars.

Även om målet fortfarande är i en outvecklad och preliminär fas, bör det under de kommande åren genomgå en betydande acceleration för att snart bli verklighet. Huset kommer att öppnas, inte bara för astronauter, utan också för den civila allmänheten som vill uppleva detta exceptionella äventyr. Eventuella "logipriser" är ännu inte kända, men i vilket fall som helst kommer upplevelsen potentiellt vara tillgänglig även för dem som inte hör till denna sektor.

Kontraktet med NASA säkrades av ICON, ett 3D-utskriftsföretag baserat i Austin, Texas, USA, som använder ett innovativt system som kallas The Vulcan. Företaget bygger hus med en blandning av cement, vatten och sand, liknande ett väldigt tjockt bläck, som bearbetas av skrivaren och skapar sammanhängande band. De olika komponenterna, som tak och väggar, trycks individuellt och monteras senare. Detta system gör att ett hus färdigställs på bara två dagar.

De första husen på månen, faserna i NASA:s projekt för 2040

De första husen på månen, faserna i NASA:s projekt för 2040

AI Generated - Psycode

Sedan starten av dess verksamhet 2018 har ICON skrivit ut fler än hundra hus i Austin, vilket uppmärksammats som en möjlig lösning på bostadsproblemet i USA och för NASA:s intresse inför förverkligandet av det ambitiösa projektet. Raymond Clinton, 71 år, ställföreträdande direktör på avdelningen för vetenskap och teknik vid NASA:s Marshalls Space Flight Center har sagt:

"Jag önskar att jag kunde vara här för att se det. När vi pratar om hållbar mänsklig närvaro, betyder det för mig att vi har en gruppering på månen och att det finns människor som lever och arbetar kontinuerligt på månen. Hur det kommer att se ut beror bara på entreprenörernas fantasi".

Innan 3D-skrivaren skickas till månen måste NASA bestämma landningsområdena för raketerna, som måste ske i ett område långt från bostäderna, för att inte utsätta dem för måndamm som sprids runt. Jason Ballard, VD och medgrundare för ICON har sagt:

"För att flytta paradigment för rymdforskning från 'dit och tillbaka' till 'dit för att stanna', kommer vi att behöva system som är robusta, motståndskraftiga och i stort sett kapabla att använda de lokala resurserna av månen och andra planetariska kroppar.".

Tiderna för att slutföra projektet beror därför huvudsakligen på undersökning av områden för landning av raketerna. Faserna i projektet inkluderar den andra delen av Artemis-uppdraget till månen, med sändning av astronauter in i satellitens omloppsbana, och Artemis 3-uppdraget som kommer att äga rum 2025 eller 2026, med astronauternas landning på Månen. Dessa steg kommer att vara grundläggande för att kunna skapa beboeliga hus, men ICON har gjort känt behovet av att utrusta infrastrukturer med anti-strålningssystem som kan överleva mikrometeoriter och termiska förhållanden.

 Tim Alatorre, operativ chef för Orbital Assembly Corp, försäkrar att "för den genomsnittliga människan kommer det, att vara i rymden, som att vara i en sci-fi drömupplevelse. Vi vill göra det till en destination som människor kan besöka, med välbekanta element med början från närvaron av gravitationen."

Och skulle du vilja uppleva denna upplevelse?

Advertisement