Vad är micellärt vatten? Låt oss lära känna denna lite märkliga produkt närmare

av Titti Carlberg

29 Oktober 2023

Vad är micellärt vatten? Låt oss lära känna denna lite märkliga produkt närmare
Advertisement

Det finns många produkter för ansiktsvård, och bland dem finns det en som sticker ut, kanske mindre känd än andra, men som ändå vinner allt större popularitet: micellärt vatten. 
Men vad är det och vad är det egentligen till för?

Advertisement

Micellärvatten, den kosmetiska produkten för att rengöra ansiktet från smink

Micellärvatten, den kosmetiska produkten för att rengöra ansiktet från smink

Cats_Riding_Dragons/Reddit

Skönhetsprodukter har alltid funnits, men om vi tänker på våra mor- och farmödrar så vet vi att deras medel förvisso var mer begränsade, nästan bara till tvål och vatten. Med utvecklingen av kosmetikaindustrin har vi sett en allt större tillväxt av produkter tillgängliga för ansiktsvård: från rengöringsmedel, till ansiktsvatten för att stänga porerna, till serum och krämer formulerade för alla behov, från torr och uttorkad hud, känslig eller aknebenägen, mogen och en hud som visar tecken på åldrande, listan är lång.

När det gäller make-up är valen ännu fler, de sträcker sig från tusen och en variant av foundation till puder, bronzer och rouge, såväl som de kanoniska läppstiften, mascara, kajal och ögonskugga. Slutligen för att avlägsna de olika färglagren, lämnas vi inte tomhänta: även i det här fallet finns det många produkter tillgängliga i formuleringar som passar specifika behov och hudtyper. Bland dessa kan vi hitta bifasiska produkter, rengöringsmjölk, speciella våtservetter och det senaste micellärvatten. Produkten vi tänkte prata om finns just i denna kategori.

Advertisement

Micellärvattnets sammansättning och funktion

Micellärvattnets sammansättning och funktion

Pixabay

Att det kallas vatten är inte för att det ska användas som enkel ansiktstvätt, utan att dess konsistens är flytande och dess färg är genomskinlig, precis som vatten. Dess huvudsakliga funktion är just att avlägsna rester av smink och smuts från ansiktet och på så sätt bidra till dess rengöring. Denna innovativa produkt är gjord med renat vatten, återfuktande element, glycerin och milda ytaktiva ämnen, för att eliminera make-up utan att angripa huden och utan att beröva den talg som är nödvändig för hudens försvar, men samtidigt förhindra uppkomsten av akne tack vare djuprengöring av porerna.

Micellärt vatten är en skapelse av franskt ursprung och namnet härrör från dess sammansättning, erhållen från en uppsättning molekyler, kallade miceller, som bildar små bubblor, vilket ger en extremt flytande och lätt slutlig lösning, mer lik vatten än tvål.

Tydligen är det därför den lätt kan misstas för ansiktsvatten, eftersom utseendet på desa två produkter är identiska: ansiktsvatten används dock efter att man har tvättat ansiktet, i slutfasen av rengöringen, för att stänga porerna och tillåta de aktiva ämnena i krämerna som vi applicerar att sjunka in i huden. Dessutom ligger skillnaden med micellärvatten i tillsatsen av olika grundämnen till basvattnet: i själva verket innehåller de inte tvålmiceller, utan små koncentrationer av aktiva ingredienser baserat på det specifika syftet, som är att hydratisera, ge en antibakteriell effekt eller motverka tecken på åldrande.

Men eftersom denna produkt är väldigt olik de klassiska sminkborttagningsprodukterna som vi är vana vid att använda, kan vi lita på dess effektivitet när det gäller att avlägsna smink?

Användning och fördelar med micellärt vatten

Användning och fördelar med micellärt vatten

Freepikree

Svaret är "tillräckligt". Eller snarare: micellärt vatten kan ta bort det mesta av sminket, inklusive vattentäta produkter, det vill säga vattentåliga, eftersom det är försett med en väldigt mild rengöring. Detta betyder på samma sätt att den inte kan avlägsan alla typer av smink: med professionella och mer strukturerande, från "spotlights" så att säga, blir det knappast helt effektivt. 

I alla andra fall är det dock absolut en produkt som gör sitt syfte. Efter att ha blött en bomullstuss med produkten, för den lätt över ansiktet tills allt smink har avlägsnats. När detta har gjorts, fortsätt med nästa fas av rengöringen, tvätta ansiktet med en lämplig rengöringsprodukt, applicera ansiktsvatten och slutligen det vanliga serumet och krämen. 
Alternativt kan du hälla den direkt i handflatorna och massera in den i ansiktet och sedan gnugga lätt med en svamp eller mikrofiberduk.

Bland de ytterligare fördelarna med micellärt vatten kan du hitta:

  • Hjälper till att hålla huden ren: det kan hjälpa mycket vid fet hud, eftersom dess sammansättning inte täpper till porerna, jämfört med många andra produkter
  • Lämplig för alla: eftersom det är en väldigt mild produkt är den lämplig för både känslig och normal hud, ung eller mogen, aknebelägen eller torr.
  • Alkoholfri: frånvaron av alkohol i formuleringen gör den till en absolut icke-irriterande produkt, och orsakar inga inflammationer i hud som inte tål denna komponent.
  • Återfuktar och skyddar: glycerin främjar hudens återfuktning och hjälper till att läka små sår i huden.
  • Praktisk: micellärvatten är extremt lätt att använda, tack vare de praktiska dispensrarna och dess enkla sammansättning. Vidare rekommenderar vissa hudläkare också att använda det som rengöringsmedel och ansiktsvatten, massera det i ansiktet utan att skölja och därmed begränsa köp av ytterligare hudvårdsprodukter.

Kände du redan till micellärt vatten och har du provat det? Vad tycker du om denna produkt?

 

Advertisement