Asteroiden nära jorden är en bit av månen: hur lossnade den?

av Titti Carlberg

28 Oktober 2023

Asteroiden nära jorden är en bit av månen: hur lossnade den?
Advertisement

Ny upptäckt angående rymden bortom jorden: det handlar om månen och en asteroid som kan ha mer gemensamt än vad man tror och som vetenskapen inte trodde var möjligt.
Låt oss upptäcka mer.

Advertisement

Liten asteroid nära jorden: är den verkligen från månen?

Liten asteroid nära jorden: är den verkligen från månen?

Freepik

Du har säkert hört talas om Kamo'oalewa, den lilla asteroiden som upptäcktes första gången den 27 april 2016. Den ligger väldigt nära jorden, har en diameter på cirka 40-100 meter och upptäcktes av Pan-STARRS, Panoramic Survey Telescope and Rapid Respons System, finansierat av NASA:s Planetary Defense Coordination Office och stationerat vid Haleakala Observatory, Hawaii. Ordet Kamo'oalewa är av hawaiiskt ursprung: ka "the" mo'o "fragment" påminner om en lossnad bit av ett större föremål, medan "lewa" betyder kretsa i himlen.

Ny forskning har ytterligare stärkt teorin att denna asteroid faktiskt är månskräp. "Det oscillerande fragmentet" som roterar cirka 14,4 miljoner kilometer från jorden har i flera år varit föremål för forskares frågor om dess ursprung. År 2021 insåg de att Kamo'oalewas sammansättning var väldigt lik månens genom att mäta de specifika våglängderna av ljus som absorberas och emitteras av kemiska element med hjälp av spektroskopi, och en ny studie lägger till värdefull information till detta.

Advertisement

Kamo'oalewas ovanliga omloppsbana har gjort astronomer misstänksamma

Kamo'oalewas ovanliga omloppsbana har gjort astronomer misstänksamma

Tiouraren/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Ny forskning har kommit fram till ett övertygande sätt på vilket Kamo'oelewa kan ha bildats: från en forntida asteroid på månen skulle det ha lossnat en del skräp som for ut i rymden, inklusive denna lilla asteroid, men om det stämmer kan det finnas fler i solsystemet. 

Renu Malhotra, huvudförfattare till studien och planetforskare vid University of Arizona, USA, har sagt "Vi slår nu fast att månen är den mest sannolika källan till Kamo'oelewa".

Särskilt två faktorer fick astronomer att undersöka det verkliga ursprunget till Kamo'olewa: först och främst dess närhet till jorden, vilket gör den nästan till en satellit för vår planet, så mycket att den verkar kretsa runt oss, medan dess omloppsbana egentligen tillhör solen. Dessutom tenderar de flesta himmelska objekt som är nära jorden att flytta inom några decennier, medan denna lilla asteroid förväntas förbli i närheten av jorden i miljontals år. Baserat på dessa överväganden ville forskare analysera Kamo'olewa-spectra och de kom fram till en ganska trovärdig slutsats. 

Det kan finnas fler månasteroider runt jorden

Det kan finnas fler månasteroider runt jorden

Freepik

Ljuset som sänds ut och absorberas av asteroiden verkar bekräfta att den verkligen är gjord av månsten.

Malhotra förklarade: "Vi tittade på Kamo'oalewas spektrum bara för att den befann sig i en ovanlig omloppsbana. Om det hade varit en typisk jordnära asteroid, skulle ingen ha tänkt på att kontrollera den i spektrumet och vi skulle aldrig ha upptäckt att det kan vara ett månfragment.".

Anomalierna ledde sedan till ytterligare kontroller och genom simulering av asteroider som påverkar månen och gravitationskraften som de utstötta fragmenten skulle uppleva, producerade de en liten sannolikhet för att detta stenavfall faktiskt skulle kunna hamna i jordens omloppsbana.

Tidigare uppfattningar baserades tvärtom på tanken att det utstötta månmaterialet återvände och därmed återinträdde i vår satellit, eller att det föll mot vår planet, men inte att det hamnade i solens omloppsbana. De nya beräkningarna visar en bra grund för en större förståelse för potentiellt farliga asteroider nära oss och hur vi kan skydda oss mot dem, men det kommer att bli nödvändigt att ta reda på vilka faktorer som bidrog till att asteroiden hamnade i denna omloppsbana och när det exakta nedslaget inträffade.

I slutändan, med denna lilla asteroid och kvasi-jordsatellit är det som att ha en liten extramåne runt jorden: en liten bit i sig, som skulle kunna öppna många dörrar till större förståelse för vad som händer i rymden runt oss och vilka faror vi kan möta.

 

Advertisement