Att behålla din gamla bil är mer miljövänligt än att köpa en ny: detta är varför

av Titti Carlberg

31 Oktober 2023

Att behålla din gamla bil är mer miljövänligt än att köpa en ny: detta är varför
Advertisement

Att byta bil ur ett miljövänligt perspektiv kan verka som ett bra val vid första anblicken. Faktum är att de nyare modellerna har nyare motorer, skapar färre utsläpp och verkar i allmänhet vara ett bra val. Men hur paradoxalt det än kan låta, kan en fortsatt användning av din gamla bil leda till färre utsläpp än att köpa ett nytt fordon.
Låt oss se varför.

Advertisement

Gamla bilar och nya bilar: vilka har de högsta CO2-utsläppen

Gamla bilar och nya bilar: vilka har de högsta CO2-utsläppen

Freepik

När du bestämmer dig för att byta din bil för att bidra till minskning av CO2-utsläpp är det viktigt att du tar hänsyn till fordonets hela livslängd. Både tillverkning och bortskaffande av en bil har en miljöpåverkan som ökar dess faktiska användning. Och när det gäller bensinbilar står produktion och transport för en betydande del av CO2-utsläppen, vilket även gäller för el- och hybridbilar.

När det gäller en bil du redan äger är effekterna på miljön kopplade till dess underhåll, eventuell återförsäljning, skrotning och reservdelars livslängd. Elbilar kan dessutom överstiga utsläppen från traditionella bilar bara under produktionen. Att säga att ett fordon är "nollutsläpp" är dessutom bara realistiskt om energin för att ladda batteriet kommer från förnybara källor.

Advertisement

Hur man utvärderar om det är mer miljövänligt att behålla sin gamla bil än att köpa en ny

Hur man utvärderar om det är mer miljövänligt att behålla sin gamla bil än att köpa en ny

Pixabay

Innan du bestämmer dig, eller kanske förstår att det är mer miljövänligt att behålla din gamla bil än att köpa en ny, är det därför nödvändigt att göra några noggranna bedömningar. Viktiga parametrar är bilens effektivitet och bränsleekonomi, som båda också är kopplade till körstil. Flera länder ger dig också tillgång till bränsleeffektivitetsstatistik för många typer av fordon, så att du kan övervaka körsträcka och förbättra bränsleförbrukningen. Det är verktyg som, om de används väl, också kan ge tydliga indikationer på bilens tillstånd och dess påverkan på miljön.

Innan du byter bil är det därför viktigt att noggrant utvärdera alla alternativ. Å ena sidan är det sant att substitutionskulturen är dominerande idag: vi ser detta för elektroniska enheter, men det gäller även bilar. Å andra sidan kan ständig uppmärksamhet och noggrant underhåll göra att även en äldre bil håller längre. Dessutom gränsar frågan också till respekt för miljön och etik: tillverkning av till exempel elbilar kräver utvinning av ädelmetaller. Och detta är en praxis som aldrig undersöks på djupet, men som ofta utförs genom exploatering av människor och platser.

Vilka är de miljövänliga alternativen till bilar?

Vilka är de miljövänliga alternativen till bilar?

Freepik

Det fins flera ekologiska alternativ till att köpa en ny bil. Först och främst, om du behöver byta ut den du har, är ett alternativ att överväga en begagnad bil som har större effektivitet. Dessutom, oavsett behov, är de viktigaste ekologiska alternativen till bilar dessa:

  • Cykel, med nollutsläpp och utan behov av fossila bränslen;
  • Elektrisk sparkcykel, som dessutom inte kräver en stor parkeringsplats;
  • Elcykel, en utmärkt lösning för lite längre sträckor och uppförsbackar;
  • Kollektivtrafik, som blir hållbar i den mån man undviker behovet av en personlig bil;
  • Promenader, då det är möjligt, vilket också är mer hälsosamt.

Man bör dock ta hänsyn till elektriska sparkcyklar och elcyklar, exklusive rekommendationer om deras användning på vägen. Dessa två fordon drivs av batterier, vars tillverkning och bortskaffande innebär en viss miljöpåverkan. CO2-utsläppen är dock mycket lägre än med en bil, vilket gör dem mer hållbara. Men att välja med omsorg.

Advertisement