Varför "kurrar" det i magen?

av Titti Carlberg

01 December 2023

Varför "kurrar" det i magen?
Advertisement

Det finns inget som tyder lika mycket på en bra aptit som en kurrande mage, eller det är i alla fall vad vi tror. Faktum är att när vi är hungriga tenderar vår mage att avge det där konstiga ljudet som påminner om ett kurrande vilket vi omedelbart förknippar med lusten att äta. Dessutom avges ett liknande ljud efter måltiden. 
I den här artikeln kommer vi att titta på orsakerna bakom magkurrandet och hur man effektivt hanterar det.

Advertisement

Varför kurrar det i magen när vi är hungriga?

Varför kurrar det i magen när vi är hungriga?

Freepik

Det första vi tänker på när vi känner hur magen kurrar är att vi är hungriga och att det är dags att äta. På ytan verkar det vara en direkt association, som inte behöver förklaras närmare. Men i verkligheten är det annorlunda, så pass att rollerna för orsak och verkan ifrågasätts. Kort sagt, är vi hungriga när magen kurrar eller känner vi ett behov av att äta just för att magen kurrar?

Svaret ligger i en komplex interaktion mellan hjärnan och matsmältningssystemet. Den enkla synen, tanken eller lukten av mat kan faktiskt stimulera vår hjärna, som skickar nervösa och hormonella signaler till magen. Som ett resultat producerar magceller överskott av magsaft, vilket i sin tur orsakar kurrandet vi hör. Det är härifrån associationen till hunger kommer: magen förbereder sig för mat.

Advertisement

Upptäckten av borborygmus, kurrandet i magen

Upptäckten av borborygmus, kurrandet i magen

Freepik

Den medicinska termen för kurrande mage är borborygmus, och den syftar på att kurrandet härrör från tarmen, orsakad av peristaltiska rörelser i tarmmusklerna. I det här fallet är det ett ljud som sker under matsmältningen. Faktum är att när vi äter släpper tunntarmen ut luft och gaser för bearbetning av maten som passerar genom magen.

Därför är det både magen och tunntarmen som låter. När vi ännu inte ätit och magen är tom skapar det låga matinnehållet en sorts "eko"-effekt som återger ljudet genom buken. Men när vi smälter maten, är dess produkter från tarmen alltjämt närvarande, men hörs inte så tydligt.

Andra orsaker till kurrande mage

Andra orsaker till kurrande mage

Freepik

Signaler som skickas från hjärnan till matsmältningssystemet är inte de enda orsakerna till det karakteristiska kurrande magljudet. Detta ljud avges också:

  • när vi dricker kolsyrade drycker eller tuggar tuggummi, vilket leder till en ökad gasproduktion;
  • om vi är intoleranta mot någon ingrediens, som på samma sätt gynnar produktionena av gas;
  • hos de som är celiaki, på grund av bristen på absorption av gluten;
  • vid matsmältningssjukdomar, speciellt om borborygmus åtföljs av symptom som svullen buk, särta, diarré eller förstoppning.

En viktig sak att komma ihåg är att tarmarna och magen kurrar av ökad gasproduktion, som också påverkas av rejäla måltider eller svårsmält mat.

Läkemedel mot mag- och tarmkurret

Läkemedel mot mag- och tarmkurret

Freepik

Om en kurrande mage är en normal följd av hur vår kropp fungerar betyder det inte att det inte finns några botemedel för att eliminera eller lindra  det. Generellt sett är dessa de bästa tipsen:

  • tugga noggrant, både för rollen som saliv spelar under matsmältningen, och bättre förberedelse av maten;
  • undvik kolsyrade drycker, just för att de ökar bildningen av luft i matsmältningssystemet;
  • undvik att avsluta måltiderna med frukt, eftersom det främjar bildandet av gas; 
  • var uppmärksam på livsmedel som baljväxter, kål, broccoli, lök, potatis och kronärtskockor, vilka också är ansvariga för gasproduktion i tarmen.

Att ta medvetna matval kan hjälpa till att minska eller eliminera en kurrande mage, särskilt om detta ljud uppstår efter måltider. När det gäller borborygmus som säger att vi är hungriga... är det bara att äta något. Men med eftertanke.

Advertisement