Tusentals odlad lax på flykt på Island: vad är det som händer?

av Titti Carlberg

27 Oktober 2023

Tusentals odlad lax på flykt på Island: vad är det som händer?
Advertisement

Fiskodling är den industri som ägnar sig åt odling av vattenlevande djur i kontrollerade miljöer, såsom sjöar eller marina inhägnader: på Island har dock något gått fel och kapplöpningen att vidta åtgärder är stor. Låt oss se i detalj vad det är som har hänt.

Advertisement

Fiskodling: tusentals laxar rymde på Island

Guðmundur Haukur Jakobsson/Facebook

Fiskodling har en lång historia och lika mycket erfarenhet bakom sig, samt en enorm betydelse för spridningen av fisk på global nivå. Odlad fisk, som kan vara av olika arter, inklusive karp, öring och lax, utfodras med en specifik kost för att främja hälsa och hälsosam utveckling.

Reservoarens kvalitet övervakas noggrant, liksom temperaturen och syret som finns i vattnet. Odlingen bedrivs i hållbarhetens namn, med respekt för omgivande ekosystem och med ansvar för att erbjuda en pålitlig källa av fisk som är avsedd för mänsklig konsumtion och motverka aktiviteten av fiske i öppet hav.

Men i en fiskodling på Island var det något som gick fel: tusentals laxar rymde från bassängen de var i. Som bekant är isländsk lax av utmärkt kvalitet och trivs i det kalla vattnet som är typiskt för detta område, perfekt för laxens överlevnad. Här finns silverlax och atlantlax, särskilt uppskattade för sin rika smak och exporteras över hela världen.
Men vad var det som hände och vad kan flykten av dessa exemplar betyda?

Advertisement

Sökandet efter den odlade laxen som rymde på Island

Sökandet efter den odlade laxen som rymde på Island

Pixabay

Tusentals laxar rymde från en inhägnad i Patreksfjörður, en isländsk ort vid västfjordarna, som ägs av Artic Fish, ett av de största laxodlingsföretagen i området. Detta har larmat och uppmärksammat miljöpartister och sportfiskare, som har intensifierat begäran om att undvika öppna stängsel på fållorna.

Det är dock inte första gången en sådan här sak händer: företaget Arnarlax, även det på Island, fick böter på över 700.000 pund, cirka 120 miljoner ISK, efter att ha misslyckats med att rapportera rymningen av över åttiotusen fiskar. 

En del av fisken som rymt från Artic Fish har identifierats, utspridda i över trettio floder på nordvästra Island, enligt uppgifter som rapporterats på sociala medier. MRI, ett lokalt marin- och sötvattenforskningsinstitut, bekräftar dessa resultat. Några av dem hittades täckta av marina parasiter och löss, potentiellt dödliga för fri fisk

Gudmundur Hauker Jakobsson, sportfiskare och vice ordförande för fiskeklubben Svarta och Blandá, tog sig till Blandafloden, matad av Hofsjökullglaciären, han satte upp ett nät som gjorde att vild lax skulle nå vattenvägen från havet. Strax efter drog han upp en sju kilos silverlax från floden, följt av andra identiska exemplar. 

I detta område utövas vildlaxfiske i stor utsträckning på grund av kvaliteten på fisken, men mannen såg direkt att något var fel.

Tusentals lax på flykt, konsekvenserna: "det är en miljökatastrof"

Tusentals lax på flykt, konsekvenserna: "det är en miljökatastrof"

Artic Fish/Facebook

Guðmundur, känd som Gummi, insåg att det inte var några vilda fiskar. Han vände sig till sin 73-åriga pappa Jakob och sa: "Titta, detta är inkräktare". Den rundade stjärtfenan och de skadade fenorna antydde dess verkliga ursprung: odlad lax. Hans omedelbara gissning var att de tillhörde stimmet med rymlingarna, som hade rymt från den öppna buren. Gummi och Jakob lyckades fånga över fyrtio exemplar av den odlade laxen, efter att ha försäkrat sig om att de inte kunde återvända till öppet hav genom att blockera vägen. Efter honom har andra fiskare upptäckt "utomstående" som äventyrar det vilda fiskbeståndet. Enligt Gummi är "detta en miljökatastrof. Om de förökar sig kommer laxen att förlora sin förmåga att överleva.". 

Faktum är att korsning mellan vild och odlad fisk ger upphov till hybridexemplar som utvecklas snabbare, vilket hämmar artens förmåga att fortplanta sig.

Men det är inte den enda skadliga konsekvensen av denna rymning: laxen når avlägsna vatten, täcker ett stort område och ett sådant antal rymlingar hade aldrig registrerats tidigare. Dessutom är de flesta redo för reproduktion, en aspekt som knappast kommer att förhindra födelsen av hybridarter.

Erfarna dykare försöker nu spåra förrymd odlad lax, medan Artic Fish VD, Stein Ove Tveiten, kan riskera upp till två års fängelse om oaktsamhet bevisas under den pågående utredningen av den lokala polisen. För tillfället ber mannen om ursäkt för det inträffade.

Vad tycker du om denna händelse.

Advertisement