Ny artefakt upptäckt i havet: den kan ha tillhört Riace Bronzes

av Titti Carlberg

24 Oktober 2023

Ny artefakt upptäckt i havet: den kan ha tillhört Riace Bronzes
Advertisement

Museer är värdar för artefakter och upptäckter som kan bli så kända att de vinner världsomfattande popularitet: bland dessa hittar vi utan tvekan Riace Bronzes, av vilka ytterligare en upptäckt har gjorts.
Låt oss se vad det handlar om.

Advertisement

Riace Brons, ursprung och skillnader

Riace Brons, ursprung och skillnader

Effems/Wikimedia commons

Riace-krigarna är två bronsstatyer som hittades 1972. Det uppskattas att de skulpterades runt mitten av 400-talet f.Kr. i antikens Grekland, för att sedan hamna i Joniska havet nära Riace Marina, Kalabrien, Italien. 
De har sitt namn att tacka just denna plats, samtidigt som deras drag inspirerade sambandet mellan en särskilt stark manlig kroppsbyggnad och statyernas utseende. De två krigarna är faktiskt representerade nakna och visar en väldefinierad byst.

Daterade mellan 460 och 450 f.Kr., statyerna har vissa skillnader, men John Boardman, expert på grekisk skulptur, tror att de troligen gjordes under samma period. Enligt andra experter skulle tidsskillnaden mellan stayerna vara cirka femtio är, medan vissa har förknippat dem med början av den romerska perioden. Dessutom kanske konstnären inte bara är en, men skulptörerna har ännu inte identifierats

Båda krigarna är avbildade med skägg och uppvisar en liknande pose, med fötterna på marken och det vänstra benet lite längre fram jämfört med det högra, medan kropparna är vända åt höger. Den vänstra armen är böjd och handen håller i en sköld, som dock har gått förlorad, medan den högra troligen håller i ett spjut. 

Staty "A" representerar än yngre man jämfört med staty "B" och når en höjd av 2 meter och fem centimeter. Skägget är mycket längre och den har ett band runt huvudet. 
Den andra krigaren har en höjd på 1,98 meter och dess kropp är något tunnare, den bär en korintisk hjälm och har ett äldre utseende jämfört med staty A. Vidare saknar skulpturen ett öga och lemmarna har redan genomgått restaureringar under antiken. Man tror att bronsstatyerna representerar Eteocles och Polynices, söner till Oidipus.

Advertisement

Upptäckten av Riace-bronserna 1972

Upptäckten av Riace-bronserna 1972

Ernesto FRANCO Bivongi/Wikmedia commons

Bronserna hittades exakt den 16 augusti 1972 av Stefano Marriottini under ett dyk cirka tvåhundra meter från stranden. På åtta meters djup lade han märke till en arm som trädde upp från havsbotten och när han började gräva upptäckte han båda statyerna. Fem dagar senare förde lokala nyheter och ett team av arkeologer fram dem i ljuset, de hittade också föremål som blyringar och fragment av en fartygsköl. Den mest accenterade teorin är att skulpturerna sjönk tillsammans med fartyget som de transporterades på eller medvetet kastades i havet under en pågående storm. Den beräknande perioden är mellan 1:a och 2:a århundradet f.Kr. då de gamla romarna plundrade grekernas konstnärliga verk.

Innan de visades för allmänheten på det arkeologiska museet i Reggio Calabria, södra Italien, restaurerades stayerna och placerades på jordbävningssäkra marmorpiedestaler i ett luftkonditionerat rum för att hindra försämring.

Båda skulpturernas detaljer är gjorda med andra material än brons: ögonfransar och läppar är gjorda av koppar och staty A har en tandrad i silver, medan ögonen är tillverkade med kalcit, pupillerna med glaspasta och tårkanalerna med rosa sten. 
Det som ser ut som ett öga hittades nyligen på samma plats.

Ögat som hittades i havet kan tillhöra Riace Bronzes

Ögat som hittades i havet kan tillhöra Riace Bronzes

museoradio3.rai.it/Pinterest

En ny upptäckt som kunde kopplas till bronserna dök upp från det Joniska Havet: ett öga, som fanns precis i Riacehavet. Upptäckten skedde i augusti 2023, av Giuseppe Braghò, men gjordes känd först i oktober, på en presskonferens. 
Ögat verkar inte vara kompatibelt med Eteocles saknade, men det kan sammanfalla med de interna delarna av Polinice. Överstyrelsen och ministeriet kommer att genomföra undersökningar av fyndets härkomst, som har en iris och fästflikar, och förstå om det faktiskt tillhör någon av de två statyer som hittades för ett halvt sekel sedan i Porto Forticchio.

Braghò, en frilansande undersökande journalist och entusiast för undervattensarkeologi, förklarade: "Från en sociologisk synvinkel öppnar det upp för många diskussioner i den akademiska världen. Dessa är inte antaganden, utan påtagliga saker. Tillhör det staty B? Mellan de två kandidatern är den mest ackrediterade staty A, utan att utesluta närvaron av en tredje staty. Det är en dörr som har öppnats, historien har inte stängts, och 50 år är inte så lång tid. Vårt hav är fullt av överraskningar.". Arkeologen Antonio Acrudi och undervattensarkeologen Francesco Laratta, som deltog som talare vid presskonferensen, sa att de var "tillgängliga för att samarbeta. Vi hoppas att det kommer att bli fler studier och att ny forskning kan genomföras.".

Upptäckten ägde rum cirka 60 meter från där statyerna hittades år 72, men nästa analyser kommer att fastställa om det verkligen är det saknade ögat från staty B och om havet döljer ytterligare ännu outforskade överraskningar.

Advertisement