Har du aldrig undrat över varför vi har naglar på händerna och fötterna? Detta är varför

av Titti Carlberg

24 Oktober 2023

Har du aldrig undrat över varför vi har naglar på händerna och fötterna? Detta är varför
Advertisement

Vi känner till varje del av vår kropp noggrant och vi tar väl hand om dem, men vi skulle kunna fråga oss själva orsaken till deras närvaro och vad deras verkliga funktioner är: varför har vi till exempel naglar på händer och fötter? Har du aldrig undrat över det?

Advertisement

Naglar, en estetisk accessoar eller mycket mer?

Naglar, en estetisk accessoar eller mycket mer?

Pixabay

Vad är naglar till för? Nuförtiden kan deras funktion tyckas rent estetisk för oss: först och främst ser vi till att de skärs, formas och filas på ett ordnat men också bekvämt sätt. Att utföra vissa aktiviteter som att skriva på en dator, kan vara svårt med för långa naglar. Du kan dock välja att följa modet på bekostnad av det praktiska, välja rekonstruktioner med spetsiga former och onaturliga längder, som kräver underhåll av experter och professionella gör-det-själv-kit.

Det finns många produkter på marknaden dedikerade till dessa delar av vår kropp, som vi hittar på våra fingrar och tår: att måla naglarna med nagellack är en väldigt pupulär vana som delas av många människor, oavsett den form och nyans var och en av oss föredrar. Det finns också det semipermanenta alternativet, vilket gör att du kan ha felfritt nagellack i cirka tre veckor.
Kort sagt, att ta hand om naglarna kan vara trevligt och roligt, att göra dem till en integrerad del av din distinkta look: förutom att ha blivit ett slags accessoar att dekorera, men vilken är deras egentliga funktion?

Advertisement

Detta är varför vi har naglar på händer och fötter

Detta är varför vi har naglar på händer och fötter

Freepik

Våra naglar är inget annat än digitala bihang, liknande klorna eller klövarna på andra djur. Dessa är strukturer som består av keratin, vars roll är att skydda ändarna av fingrar och tår och finns hos nästan alla ryggradsdjurarter. I själva verket, lämnade att växa naturligt, antar de en krökt form, huvudsakligen efter fingrets linje: detta beror på att deras primära funktion är just att täcka spetsen och skydda den från eventuell skada. Faktum är att de flesta däggdjur är utrustade med klor, som används för att gräva, klättra och även för att repa, vilket ger ytterligare en funktion, den defensiva.

Men i vårt fall förvandlades klorna gradvis till naglar: enligt vetenskapen inträffade denna process när primaternas fingrar började forma sig, vilket effektivt ledde till att de tappade klorna, vilket gjorde rörelserna svårare. Även om de till exempel gav bättre grepp när de klättrade i träd, blev de under evolutionen ett hinder för att plocka frukt från grenar. Så, förutom att utveckla mer kraftfulla kroppar, började ändarna på primaternas fingrar att vidgas för att underlätta greppet om mat och föremål.

Fossila bevis som går tillbaka till cirka 2,5 miljoner år sedan tycks markera att tidiga människor började använda stenverktyg samtidigt som en ytterligare förändring i deras fingrar, som i själva verket fortfarande var bredare vid spetsen än de hos andra primater.

Hur du tar hand om dina naglar: några tips

Hur du tar hand om dina naglar: några tips

Freepik

Det kan inte sägas med säkerhet om det är en enkel konsekvens av förlusten av klorna eller ett sätt att upprätthålla förstoringen av fingrarna, men deras funktion berör också speglingen av vår inre hälsa: i fallet med en kost som är fattig på näringsämnen, kan deras naturliga färg i själva verket variera, liksom vissa förhållanden kan förändra utseendet på dem. Det är i vilket fall som helst en evolutionär konsekvens, eftersom alla våra förfäder ägde detta skyddande lager, liksom alla ryggradsdjurarter, som sedan modifierade sitt utseende utifrån specifika behov och livsmiljöer. I vårt fall täcker de bara ena sidan av fingertoppen, men hur kan vi bäst ta hand om dem?

  • Bit inte på dem och ryck inte bort nagelbandet: det kan skada dem
  • Använd en lämplig sax för att klippa dem jämna
  • Runda dem i spetsen för att göra dem mer motståndskraftigare
  • Undvik att använda dem för att öppa kartonger och burkar, det kan bryta av dem
  • Klip dem regelbundet, var särskilt uppmärksam på dem på fötterna, som kan klämmas i skorna
  • För att mjuka upp dem kan du doppa dem i varmt vatten, tillsätta salt och låta det verka några minuter.
  • Undvik att själv behandla en inåtväxande tånagel för att undvika infektioner, utan rådfråga en fotvårdsspecialist
  • För en skönhetsbehandling, gnugga en bomullstuss indränkt i ricinolja över dina naglar: de kommer att tacka dig!

Och du, visste du varför vi har naglar?

Advertisement