Flygplanstoaletter: vad händer med avfallet?

av Titti Carlberg

22 Oktober 2023

Flygplanstoaletter: vad händer med avfallet?
Advertisement

Alla som har varit tvungna att använda flygplanstoaletter undrar samma sak: vart tar avfallet som vi producerar under flygresan vägen? Det som händer så fort man spolar toaletten är en koncentration av teknik som löser ett praktiskt problem. Låt oss se hur flygplanstoaletter fungerar och vad som händer med avfallet. Spoiler: nej det kastas inte ut under flygning.

Advertisement

Bakom kulisserna på flygplanstoaletten

Bakom kulisserna på flygplanstoaletten

Cityswift/Flickr

Och ja, i motsats till vad man tror, slängs inte toalettavfall ut från flygplanet under resan. För att förstå vad som händer med dessa rester måste vi först förstå hur flygplanstoaletter fungerar.

I samma ögonblick som man spolar toaletten sugs avfallet bort tack vare tryckskillnaden mellan flygplanskabinen och tanken som det samlas i. Eftersom trycket i kabinen är högre, och i det tanken är lägre, uppstår en så kallad backwash. Eller avfallet skjuts från en miljö som har ett högre tryck till en miljö som har ett lägre tryck. Tänk på att, tack vare denna mekanism, genereras en kraft som gör att avfallet rör sig i nästan 500 km/h!

Advertisement

Skjuts avfallet ut i luften?

Skjuts avfallet ut i luften?

Pexels

Vi har redan svarat nej på den frågan, toalettavfallet skjuts inte ut från planet under flygning. Tack vare deras driftteknik koncentreras avloppet till en speciell tank och förblir där under hela resan. När planet senare landar kommer flygplatsarbetare tömma tanken och sedan göra sig av med de avfall som passagerarna har producerat. Även i detta fall sker överföringen med hjälp av en tryckskillnad som skapas ad hoc av maskineriet som används för att rengöra planet.

Varför finns det inget vatten i flygplanstoaletter?

Varför finns det inget vatten i flygplanstoaletter?

Cityswift/Flickr

Tekniskt sett så finns det vatten, men bara för att passagerarna ska kunna tvätta händerna. Detta vatten sprutas faktiskt ut i luften efter användning, men inte på det sätt vi föreställer oss. Det överblivna vattnet leds i själva verket genom rör som värmer det, så det inte fryser till is, med tanke på höjden, och sprutas sedan ut i luften.

När det gäller toaletten har det differentierade trycksystemet dock använts under en lång tid. Tidigare använde man vatten, det är sant, men det var tvunget att bära ombord väldigt mycket, vilket resulterade i att det förbrukade mycket mer utrymme och bränsle.

Tack vare det nuvarande systemet är det mycket enklare att hantera det avfall som hamnar i flygplanstoaletterna och man undviker obehagliga lukter.

 

Varför får vi inte använda toaletten under start och landning?

Varför får vi inte använda toaletten under start och landning?

freepik

Under start och landning måste alla sitta på sin plats med säkerhetsbältet fastspänt, rullgardinen uppdragen och bordet uppfällt. Dessutom får man inte använda toaletten under dessa faser. Är det en normal säkerhetsåtgärd eller finns det en annan orsak bakom? Kanske, tänker förmodligen många, på grund av att toaletten och avloppstanken blir på samma tryck så att det inte går att göra sig av med avfallet.

Ja och nej. På marken under start eller landning har toaletten och tanken samma tryck, det är sant. Men det går ändå att skapa en konstgjord skillnad för att få mekanismen att fungera. Sanningen är att under dessa två faser är vår balans inte den bästa, framför allt inte i ett så trångt utrymme som toalettrummet. Det är varför vi inte får gå på toaletten under start och landning.

Advertisement