Varför får man tygprover med inköpet av nya kläder och vad är de till för?

av Titti Carlberg

23 Oktober 2023

Varför får man tygprover med inköpet av nya kläder och vad är de till för?
Advertisement

När du köper ett nytt klädesplagg kan du lägga märke till små bitar av extra tyg. De är inte en del av plagget, utan är bara gjorda av samma sorts tyg: faktum är att de är tygprover. Men vad är de till för? Låt oss se varför de är viktiga och varför vi inte bör slänga dem.

Vad är tygproverna i nya kläder till för?

Vad är tygproverna i nya kläder till för?

Pexels

Tygprover eller provbitar, är de små tygbitarna du hittar inuti kläderna vilka inte är rester från produktionen. Tvärtom är dessa bitar designade och insatta för att utföra en specifik funktion: de fungerar som prov för klädesplagget. Men på vilket sätt?

Dessa tygprover liknar huvudplagget, utsätts för samma tvätt- och färgningsprocesser, och tjänar i princip till att ge dig en uppfattning om hur ditt plagg kommer att reagera på tvätten. Tygprovet kanske missfärgas lite, eller får någon skada, för att du på så sätt kommer att kunna vidta de rätta försiktighetsåtgärderna och skydda din nya klänning.

Men inte bara detta. Tygproverna är också användbara för framtiden när det kommer till att matcha skor och accessoarer till det du har köpt. För att bli säker på att färg och material stämmer behöver du inte ta med dig hela plagget: det räcker med tygprovet.

Advertisement

Inte bara kläder: här kan man hitta tygprover

Inte bara kläder: här kan man hitta tygprover

Pexels

Det är inte bara i kläder vi hittar tygprover. Naturligtvis är det vanligare att hitta en i en klänning och också mer användbart i det dagliga livet. Men idag finns dessa extra tygbitar även på klädda möbler som soffor och stolar, och spelar en liknande roll. Genom att använda dessa små tygbitar kommer du att kunna välja kuddar, filtar eller till och med andra inredningstillbehör som matchar perfekt med dem du redan har hemma.

Dessutom, om man går till produktionssidan så ser man att tygprover ofta används av modedesigners för att visa upp sina kollektioner. Detta är prover som låter kunderna få en bättre uppfattning om stilen och känslan som tyget ger innan man köper klädesplagget.

Andra märkliga detaljer på klädesplagg som dock är vettiga

Andra märkliga detaljer på klädesplagg som dock är vettiga

Pexels

Tygproverna är en detalj på klädesplagg som, även om den verkar onödig, fyller en mycket specifik funktion. Samma sak kan också sägas om flera andra detaljer man hittar på klänningar, skor och skjortor. Låt oss se vilka och varför de är vettiga:

  • Jeansficka. Den lilla fickan som syns inuti den högra fickan på jeansen har några intressanta ursprung. Till en början kallades den "watch pocket" och användes till att förvara fickuret. Under åren har den dock ändrat sin funktion och välkomnat tobak, mynt och kondomer, samtidigt som den alltid har förblivit en integrerad del av jeansdesignen.
  • Hållare på insidan av tröjor. Detta uppfanns på 60-talet för att man skulle kunna hänga upp tröjan i omklädningsrummet, där det inte fanns galgar eller klädhängare, idag har den bara en dekorativ funktion och det skulle vara konstigt att se en tröja utan.
  • De små hålen på sidan av Converse. Detta är en detalj som är en del av bilden vi har av Converse All Stars. Enligt tillverkaren tjänar de till att ventilera fötterna, men tidigare var syftet även för att man skulle sätta in ett extra par snören för att dra åt skorna bättre.

De extra bitarna inuti kläderna har alltid fascinerande historier och specifika funktioner, även om de kanske inte verkar så på ytan. Fallet med tygproverna, eller detaljerna vi har sett här, är ett perfekt exempel på hur skapandet av ett klädesplagg tar många aspekter i beaktande. Och nästa gång du ser dessa detaljer kommer de säkerligen inte gå obemärkt förbi.

Advertisement