Om banken av misstag sätter in pengar på mitt konto, kan jag då betrakta dem som mina?

av Titti Carlberg

20 Oktober 2023

Om banken av misstag sätter in pengar på mitt konto, kan jag då betrakta dem som mina?
Advertisement

Även om det inte händer ofta, kan man plötsligt upptäcka en oväntad insättning på sitt bankkonto. Om det har skett ett misstag, hur ska man då gå tillväga? Kan man behålla pengarna eller måste man lämna tillbaka dem?
Här är svaret.

Advertisement

Oavsiktlig överföring till bankkontot? Vad händer?

Oavsiktlig överföring till bankkontot? Vad händer?

Pixabay

Att vakna upp en morgon och kontrollera sitt bankkonto och märka att det på något magiskt sätt har stigit, är en dröm som i stort sett alla har. Också för att summan vi förväntar oss att se vanligtvis är lägre! När lönen väl kommer är de månatliga räkningarna skoningslösa och kan decimera den innan vi ens hinner inse det.

Kort sagt, att se att det finns mer pengar än förväntat skulle säkert vara en underbar överraskning, men den oundvikliga frågan skulle genast uppstå: "Var kommer de ifrån och varför?". Det är då dilemmat uppstår: om vi inte väntade på en banköverföring är det klart att det är ett misstag, vilka inte händer ofta, men det kan dock hända att banken av misstag överför pengar till fel konto.

Hur ska vi bete oss vid det laget? Har vi rätt att behålla pengarna eller är vi skyldiga att lämna tillbaka dem?

Många undrar om någon annans misstag kan legitimera oss att inte återlämna pengarna som krediterats till fel konto, eller om de, även efter överföringen, måste återlämnas för att kunna adresseras till rätt mottagare. Orsakerna till att liknande situationer uppstår kan vara olika och beror på bankfel, en check som har fel namn eller en banköverföring som arbetsgivaren har skickat fel vid utbetalningen av lönen. Även om, som vi har sagt, dessa omständigheter inte är särskilt frekventa, är de heller inte sällsynta och många människor har funnit sig fundera över vad de ska göra, särskilt om summan ifråga inte är särskild stor. I dessa fall bör faktiskt ärlighet inbjuda dig att lämna tillbaka pengarna.

Advertisement

Om banken av misstag sätter in pengar på ditt konto, kan du då behålla pengarna?

Om banken av misstag sätter in pengar på ditt konto, kan du då behålla pengarna?

Pexels

Så försök att föreställa dig detta: du kontrollerar ditt kontosaldo och märker att du är "rikare" än du trodde. Efter den första entusiasmen inser du att något inte stämmer. De pengarna tillhör inte dig och det är någon annans misstag. Oundvikligen vid denna tidpunkt, undrar du om du trots det kan behålla dem, eftersom det är ju inte du som har gjort fel. 

Detta är ett resonemang som de flesta skulle göra, det är mänskligt och fullt förståeligt, men utöver frågans moraliska natur, låt oss försöka förstå vad lagen kräver att du ska göra. Tydligen, även om beloppet har krediterats till ditt konto är du lagligt sett skyldig att betala tillbaka dem. Det stämmer, om du trodde att du kunde behålla pengarna måste vi göra dig besviken.

Men inte bara det: om du inte lämnar tillbaka dem kan du bli anklagad för olaglig förvaring. Så även om du funderar på att hålla tyst och hoppas att ingen kommer att inse misstaget, kan detta beteende leda till allvarliga konsekvenser, vilket inte är värt risken. Det rätta att göra är därför att omgående rapportera felet till din bank, så att de kan avbryta överföringen eller återbetala den till avsändaren.

Naturligtvis får du inte spendera pengar som inte tillhör dig, trots att de finns på ditt konto, om du inte vill riskera att drabbas av riktigt höga böter eller värre. När du har rapporterat det till din bank kommer den att ingripa för att korrigera den oavsiktliga betalningen. Detta kan ta lite tid och du kan också överväga att flytta de extra pengarna, som inte är dina, till ett annat konto, om du har ett, för att undvika risken att du använder dem av misstag.

Finns det något fall där man kan behålla en oavsiktlig överföring till sitt konto

Finns det något fall där man kan behålla en oavsiktlig överföring till sitt konto

Pixabay

Men i slumpmässiga fall har ovetande bankkunder fått behålla överföringen som gjorts av misstag. Det är dock sällsynta händelser: det måste bevisas att man väntade en överföring och när man märkte att saldot förändrades tog man för givet att det var den. 

Kort sagt, man måste dock vara väldigt förvirrad för att kunna behålla pengarna istället för att rapportera den felaktiga överföringen, men att man lyckas är väldigt osannolikt. Det handlar i sällsynta fall om undantag, men i alla andra fall innebär ett undanhållande av pengar som inte tillhör en att man kan bli anklagad för ett brott. Det bästa är att larma banken direkt, även om man inte har blivit kontaktad och ingen har insett misstaget. Förr eller senare kommer någon göra det.

Det finns dock ett sätt att tjäna något på detta misstag: att avbryta eller flytta den oavsiktliga överföringen kan ta upp till flera veckor, under vilka du kan besluta att flytta summan i fråga till ett sparkonto och samla ränta tills den tas bort.

En postarbetare i USA tog till denna lösning, efter att ha märkt en plötslig och misstänkt ökning på sitt lönekonto informerade han omedelbart sina chefer och flyttade pengarna till ett annat konto, han samlade på sig tre års ränta och tjänade till slut 500 dollar.

Vad ska du göra om det är du som har satt in pengar på fel konto av misstag?

Vad ska du göra om det är du som har satt in pengar på fel konto av misstag?

freepik

Vad kan du göra om det är du som har satt in pengar på fel konto? Vem som helst kan göra fel, till exempel genom att skriva ett felaktigt kontonummer, lägga till en extra siffra eller symbol, eller så kan det - om än väldigt sällsynt - vara ett tekniskt fel i bankens överföringssystem. Men vad bör du göra om du upptäcker att du gjort fel?

  • Kontakta banken: kontakta först och främst bankens rådgivare eller kundtjänst för att förklara vad som hänt och be om instruktioner om hur du ska gå tillväga. 
  • Kontrollera det krediterade kontot: som du överförde pengarna till av misstag, om det verkligen existerar eller inte. I det sistnämnda kommer pengarna automatiskt att återbetalas till ditt konto.
  • Intrabanköverföring: om du har gjort överföringen till fel konto, men ett som tillhör samma bank som du, kommer ditt bankkontor att kontakta mottagaren för att begära att transaktionen ska återbetalas.
  • Skicka ett e-postmeddelande: skicka ett detaljerat e-postmeddelande till din bank om överföringen du har gjort, inklusive kontot, transaktionsID osv.

Eftersom dessa operationer kanske inte är omedelbara, utan kan ta tid, kontakta din bank regelbundet för att hålla dig informerad om situationen och se till att dina besparingar krediteras dig igen.

Har du någonsin fått en överföring av misstag eller gjort en transaktion till fel konto?

Advertisement