Sova stående och sova separat: de märkligaste japanska vanorna när det gäller sömn (och annat)

av Titti Carlberg

19 Oktober 2023

Sova stående och sova separat: de märkligaste japanska vanorna när det gäller sömn (och annat)
Advertisement

Japan är ett fascinerande land ur många synvinklar, allt från den mest markanta exotismen till kulturens inflytande genom manga och anime. Vi vet alla att det finns många kulturella skillnader i Japan, som kulturen för respekt och näring. Vissa av dessa är dock mycket mer märkliga och mystiska, som de som gäller sovvanor. 
Visste du till exempel att japanska par sover separat? Låt oss se varför!

Advertisement

En värld av skillnader i Japan, från exotism till charm

En värld av skillnader i Japan, från exotism till charm

Pexels

Det som gör skillnaden mellan länder som Italien och Japan fascinerande är världen där dessa distinktioner återspeglar unika livsstilar, värderingar och traditioner. Ett av de mest intressanta exemplen är den respektfulla hierarki och etikett kulturen, vilken är väldigt viktig och representerar ett djupgående underlag för det dagliga livet i The Land of the Rising Sun. Tänk bara på all anime och manga där karaktärerna visar denna kultur i dess mest olika aspekter. Men det är inte allt.

Olikheternas värld i Japan tar sig också uttryck i en stark och strikt företagskultur, präglad av långa arbetstider, och det sätt som två människor hälsar på varandra. Ett enkelt "hej" eller "god morgon" kan räcka i Europa, men inte i Japan. De bugar sig när de möter en främling, och hederssuffix används mellan klasskamrater i skolan eller på universitetet. För att inte glömma skillnaderna i religion - shinto och buddhism är de mest utbredda filosofierna - och formaliteten i vardagliga interaktioner.

Advertisement

Hur sover japanerna?

Hur sover japanerna?

freepik

Det speciella med den uppgående solens lands kultur påverkar också hur japanerna sover. Sovvanor är en återspegling av ens livsstil som har utvecklats under hundratals eller till och med tusentals år. Den japanska traditionen att sova på futon, platta madrasser stoppade med bomull eller fjädrar, som fälls upp på morgonen, är känd. I Japan sover de i genomsnitt mindre än vad vi är vana vid, en aspekt som bidrar till den praxis som kallas "inemuri".Bokstavligen översatt som "att vara närvarande när man sover", inemuri innebär att sova på offentliga platser, ofta trånga som på tunnelbanan eller kontoret. Just med hänvisning till företagskulturen ses inemuri som ett tecken på engagemang för arbetet.

Men vad gäller för gifta par?

Att sova separat hemma är en bra sak: japanska par

Att sova separat hemma är en bra sak: japanska par

Pexels

En av de mest unika aspekterna i den japanska kulturen handlar om gifta pars vanor, som vanligtvis sover separat. Och detta, trots att japanska hem ofta är väldigt små. Detta är en praxis som inte beror på äktenskapsproblem eller kriser, som det kan vara lätt att tro. Tvärtom, det finns djupgående skäl som är kopplade till den japanska livvstilen och traditionerna:

  • Sömnkvalite: just för att de sover lite värderar japanerna kvaliteten på sin sömn som en prioritet. Att bli störd under natten uppskattas inte, så de tycker att det är bättre att sova separat för att undvika rörelser, ljud och så vidare. Å andra sidan är futon oftast enkelsängar.
  • Mannen och hustrun har olika tider: japanska par har olika jobb och kan därför ha olika scheman, att sova separat bidrar till att störa maken/makan så lite som möjligt. Det bästa är aldrig, med andra ord.
  • Ingen skilsmässa, ingen ånger: tendensen hos japanska par är att inte skiljas, så de upprätthåller ofta en mask medan de lever tillsammans utan ett känslomässigt band. Och sover separat.
  • Mammarollen: det finns många japanska mödrar som sover med sina barn, en praxis som gör att sömnkvaliteten förbättras hos båda.

De vanor som japanska par har erbjuder en fascinerande observationspunkt när det gäller kulturen och samhället i The Land of the Rising Sun. Påverkat av århundranden av traditioner, har även de mest unika traditionerna en djup innebörd och bidrar till att skapa en känsla av förundran, när vi pratar om Japan.

Advertisement