Vad åt de gamla grekerna helst för mat?

av Titti Carlberg

21 Oktober 2023

Vad åt de gamla grekerna helst för mat?
Advertisement

Medelhavsdieten är känd som ett av världens mest balanserade exemplen på näring, både i dag och under antikens Grekland. Inför det enorma utbudet av livsmedel vi har tillgängligt är det ganska enkelt att dra en direkt linje med våra grekiska förfäder, de verkliga föregångarna till Medelhavsdieten. Men är det verkligen så? 

Vad åt de under Herodotos, Platons och Alexander den stores tid? Låt oss sätta oss till bords med de gamla grekerna och försöka upptäcka vad vi har gemensamt med dem. Svaret kan vara ganska överraskande.

Advertisement

Den antika grekiska treenigheten: vete, olivolja och vin.

Den antika grekiska treenigheten: vete, olivolja och vin.

Pexels

Kosten i det antika Grekland var sparsam och enkel, eftersom den mestadels baserades på jordbruksprodukter. Treenigheten av vete, olivolja och vin dominerade. Framför allt utgjorde spannmål grunden för medelhavskosten för tvåtusen år eller mer sedan: förutom vete användes även korn i stor utsträckning, lätt att odla och det användes dessutom som en betalningsmetod för att hyra mark.

Spannmål representerade nästan hela de gamla grekernas kost: det fanns alltid tillgängligt, producerades i stora mängder och var extremt utbrett. Med vete, och i större utsträckning korn, framställdes ett väldigt uppskattat bröd, bakat med vinjäst och doppat i vin för att mjuka upp hårdheten under måltiderna. Absolut inget vi är vana vid att se idag, till skillnad från olivolja och vin, mindre utbrett men lika grundläggande i det antika Greklands kost.

Advertisement

Mer baljväxter och mindre kött: de gamla grekernas proteinbehov

Mer baljväxter och mindre kött: de gamla grekernas proteinbehov

Pexels

Det antika Greklands värld kände ännu inte till tomaten och andra ingredienser som härrörde från den amerikanska kontinenten. Trots vissa likheter med vår samtida diet, använde den klassiska grekiska kosten i stor utsträckning baljväxter. Mer utbrett och billigare än kött som konsumerades sällan och mest bara av rika familjer, kunde baljväxter tillfredsställa de gamla grekernas proteinbehov

Och på tal om kött föredrogs nötkött och fläsk, mindre get och lamm, med en stark benägenhet till vilt och sniglar, ett livsmedel som fanns i den grekiska kosten sedan den legendariske kungen Minos.

Men hur var det med frukt och grönsaker? Vegetabiliska produkter är grunden för en hälsosam kost idag, men i det antika Grekland var det inte direkt så. Det odlades sallad, ärtor och kronärtskockor, liksom äpplen, fikon och körsbär. Inga tecken på apelsiner, persikor och bananer dock: de hade ännu inte valts och transporterats dit.

En dag i det antika Grekland: den första medelhavsdieten

En dag i det antika Grekland: den första medelhavsdieten

Pexels

Vi har sett vad de gamla grekerna åt, men vad hade de för matvanor? En klassisk dag i antikens Grekland började med frukost, men inte den vi är vana vid. I de flesta fall konsumerades kornbröd indränkt i mjölk eller osötat vin, i båda fallen tillsammans med oliver och fikon. 
Lunchen, långt ifrån dagens viktigaste måltid, bestod av bröd och baljväxter eller fisk, om det fanns tillgängligt i kustområdena. Vissa åt också ost, oliver, ägg och nötter, medan kött endast var reserverat för de rikare klasserna. En trend som skulle fortsätta i några årtusenden till, som vi väl vet.

Men det var inte allt, för att kompensera för nykterheten i måltiderna åt de gamla grekerna ett rejält mellanmål sent på eftermiddagen, och som det ofta händer oss med aperitif, slutade det ofta att den ersatte middagen, som var dagens viktigaste måltid. På matbordet i det antika Grekland serverades i solnedgången fisk, baljväxter, ost och grönsaker, men även desserter baserade på färsk eller torkad frukt.

De viktigaste dryckerna var vin, vatten, öl och mjöd, medan mjölk sällan intogs och endast till frukost i vissa fall: en barbardryck för de gamla grekerna. Och för att understryka vikten av spannmål och i synnerhet korn var en av de mest populära dryckerna kykeon, tillagad med korn, vatten och aromatiska örter, och konsumerad under grekiska religiösa högtider,

Forntida grekisk etikett: Lite bordsskick

Forntida grekisk etikett: Lite bordsskick

Dan Diffendale/Flickr

Vid matbordet följde de gamla grekerna några strikta uppföranderegler, en sann etikett före litteram. De åt för det mesta sittande på stolar eller i soffor under banketter och använde lergods eller skålar av bröd. Ja precis: kornbröd användes också som porslin: som när man säger en komplett måltid. I det antika Grekland åt man med händerna: knivar användes bara till att skära kött, medan det för soppor ersattes skeden med... det stämmer, kornbröd.

Hittills har vi sett många skillnader, mellan den antika Greklands kost och våra matvanor, men det finns fler. Män och kvinnor åt inte tillsammans: de första började och efter att de var klara kunde den andra gruppen äta. Dessa metoder påminner oss om att de gamla grekernas matvanor inte bara handlade om mat, utan återspeglade ett system av värderingar och beteende.

Det kan absolut inte sägas att deras kost var densamma som vår, kanske bara liknande, men den har säkert bidragit till att göra våra måltider mycket mer kompletta, och utan behov av kornbröd.

Advertisement