Värdefulla mynt hittade av en arkeologistudent: de verkar kopplade till en tragisk händelse

av Titti Carlberg

19 Oktober 2023

Värdefulla mynt hittade av en arkeologistudent: de verkar kopplade till en tragisk händelse
Advertisement

Att upptäcka skatter är en unik känsla, som inte alla har turen att uppleva. Ändå lyckades en ung skotte uppleva det, hon hittade några mycket värdefulla mynt som kunde kopplas till en makaber historisk händelse.

Advertisement

Arkeologi, en vetenskaplig disciplin som låter oss upptäcka historien

Wow! How lucky can a student get? Student Lucy Ankers was on her first dig when she made the find. The 36 coins were...

Pubblicato da Karen Bertram su Lunedì 9 ottobre 2023

Att hitta en skatt är en dröm för många, men endast ett fåtal lyckas uppnå detta mål. Någon försöker gräva fram begravda och bortglömda reliker ur marken, som de som använder metalldetektorer och lyckas, mellan ett metallföremål och ett annat, hitta riktigt intressanta och värdefulla saker. Vid andra tillfällen sker upptäckter av en slump och på ett helt oväntat sätt, vilket gör de tursamma omedvetna upptäcktresandena förstummade och minst sagt förvånade.

Det som dock ger större tillfredsställelse och resultat är utan tvekan den vetenskapliga disciplin som intresserar sig för upptäckter av historiskt-kulturella fynd: vi talar naturligtvis om arkeologi, som är tillägnat åt studier av antika civilisationer genom utgrävningar och återvinning av material som till exempel artefakter, dokument och fynd

Tack vare denna aktivitet är det möjligt att rekonstruera, känna till och förstå kulturen hos dem som levde före oss, även för tusentals år sedan, och lägga till vår förståelse av mänsklig evolution över tid.

För att lyckas med detta åtagande använder arkeologer olika metoder och verktyg, såsom utgrävningar på historiska platser, laboratorieanalyser med bidrag från experter  som historiker, geologer och antropologer, radiokoldatering för att tidsbestämma fyndet och andra innovativa tekniker, inklusive artificiell intelligens. Med förbättringen och utveckligen av dessa verktyg är det allt lättare att inte bara hitta fornlämningar utan också att ge dem en allmer detaljerad "läsning". 

I det fall vi ska berätta är det dock en ung student som gjorde den fascinerande upptäckten som tycks vara kopplad till en tragisk episod i det förflutna.

Advertisement

De värdefulla mynt som arkeologstudenten hittade är från XVII-talet

[BREAKING NEWS] Découverte d'un trésor possiblement lié au massacre de Glencoe en 1692 ! Des pièces de monnaie trouvées...

Pubblicato da Saor Alba su Martedì 10 ottobre 2023

Arkeologstudenten vid University of Glasgow, Lucy Ankers, förklarade sig förvånad över sin första upptäckt: 36 mynt med anor från XVII-talet, av internationell valuta, begravda under en imponerande öppen spis gjord av sten. Man tror att platsen där den låg kan ha varit en festlokal eller alternativt en jaktstuga. Bland mynten som hittades finns valutor som hör till Elizabeth I, Jakob VI, Karl I och Karl II, men även från de spanska Nederländerna, de påvliga staterna och Frankrike. På platsen återfanns även andra föremål, bland annat ett jaktgevär och en musköt, en pulverautomat, en pistolflinta, resterna av ett golv och mängder av keramik från Tyskland, England och Nederländerna.

Ankers, efter den värdefulla upptäckten, som inträffade i Glencoe, en ort i Skottland, sa att "som en första utgrävningsupplevelse var det extraordinärt. Jag förväntade mig inte en så spännande upptäckt under mitt första äventyr. Jag tror inte att jag någonsin kommer att glömma känslan när jag fick syn på mynten som stack upp ur marken.". 

Uppenbarligen var det för den unga kvinnan ett helt oväntat resultat, som markerade början på en karriär med en lovande framtid. Men det finns dock en annan aspekt av dessa mynt som väcker en enorm nyfikenhet: deras troliga tillhörighet till det skotska höglandet.

 

Mynten som hittades kan leda tillbaka till Glencoe-massakern

Faktum är att man tror att relikerna tillhörde en man som var med i Glencoe-massakernAlasdair Ruadh "Maclain" MacDonald, som var klanledare från 1646 till 1692, som blev ett offer tillsammans med sin familj under den tragiska händelsen. MacDonalds deltog faktiskt i den första jakobitiska upproret 1689 och straffades tillsammans med 82 andra medlemmar av klanen den 13 februari 1692. Bland dem fanns Maclain och hans hustru. Artefakterna som hittades i deras sommarbostad inkluderade även silver- och bronsmynt från 1550 till 1680. Enligt historiker kan personen som begravde relikerna ha varit en del av massakern, eftersom han aldrig återvände för att hämta dem.

Glencoe-episoden ägde därför rum under den jakobitiska revolten som genomfördes för att försöka sätta den katolske suveränen tillbaka på tronen, med stöd av MacDonalds, kung James VII av Skottland och II av England, som hade flytt till Frankrike. I slutet av januari 1692 anlände Earl of Argylls infanteriregemente, bestående av cirka 120 män, till Glencoe från Invergarry för att genomföra straffexpeditionen, ledd av Robert Campbell av Glenlyon. Enligt experter gömdes mynten två veckor senare, på morgonen för massakern.

Michael Given, vicedirektör för University of Glasgows arkeologiska projekt i Glencoe, sa att "dessa spännande fynd ger oss en sällsynt glimt av en unik, dramatisk händelse. Det ser ut som ett vanligt lantligt hus, det har en stor öppen spis, imponerande takbeläggning och exotisk keramik importerad från Nederländerna och Tyskland. Det fanns dessutom en extraordinär samling av mynt i en burk, begravd under den öppna spisen.".

Given tillade: "Det som är mest intressant är att dessa mynt inte går tillbaka till 1680, så varför begravdes de hastigt när massakern startade på morgonen den 13 februari 1692? Vi vet att några överlevande flydde genom snöstormen över dalens sidor fram till det här huset. Var mynten vittnen till denna dramatiska berättelse? Det är verkligen ett privilegium att hålla dessa föremål i händerna, som var så mycket en del av dessa människors liv.". 

Chef för utgrävningen, Edward Stewart, förklarade att "storleken på Maclains sommarhus och rikedomen av artefakter som upptäcktes i det tyder på att detta var en plats där MacDonald-ledare kunde roa sig med fest, spel, jakt och drickande. Upptäckten av denna skattkammare av mynt ger en spännande dimension."

Detta är förvisso en upptäckt som inte bara är värdefull i termer av värde, utan som tillför information till utveckligen av en historisk händelse som vi inte känner till i alla dess mänskliga aspekter.

Hur skulle du känna dig om du fick röra vid dessa antika mynt?

Advertisement