Hemligheterna med näring i rymden: vad äter astronauterna på ISS?

av Titti Carlberg

20 Oktober 2023

Hemligheterna med näring i rymden: vad äter astronauterna på ISS?
Advertisement

Varje astronaut som befinner sig på den Internationella Rymdstationen står inför många utmaningar, allt från fysisk till mental förberedelse, för att inte tala om den vetenskapliga forskning som ska utföras i omloppsbanan. Men det finns också en grundläggande aspekt för framgången med rymduppdraget: vad äter astronauterna på ISS? Frågan är bara till synes trivial, eftersom varje uppdrag involverar flera aspekter angående mat, från konservering till förberedelse, från konsumtion till hälsokonsekvenser.

Advertisement

En rymdmeny: vad äter astronauterna på ISS?

En rymdmeny: vad äter astronauterna på ISS?

ESA

Att äta i rymden är helt annorlunda mot att äta på jorden, med några unika utmaningar. Astronauter genomgår en förlust av muskel- och benmassa, vilket är anledningen till att fysisk träning och kalciumrik mat är avgörande.Dessutom förändrar mikrogravitationen smakuppfattningen, vilket gör maten mindre välsmakande med tiden. Så vad äter astronauter på ISS?

Menyn på den Internationella Rymdstationen är, tvärtemot vad många tror, extremt varierad. Faktum är att astronauter på uppdrag i rymden konsumerar frukt och grönsaker, färdiglagade måltider, desserter och kryddor. All mat på ISS är noggrant packat och välförvarat. Det är inte bara nödvändigt att undvika att sväva i rymden, utan också att kunna laga mat som är lätt att bära.

Advertisement

Hur lagar de maten på den Internationella rymdstationen?

Hur lagar de maten på den Internationella rymdstationen?

ESA

Ett av de viktigaste sätten att bevara mat för konsumtion ombord på ISS är frystorkning, med efterföljande tillsats av vatten. Maten förbereds eller tillagas inte i strikt mening av praktiska skäl, utan rehydreras, värms upp och förvaras. Dessutom är det också viktigt att måltiderna mestadels har en degig konsistens. Endast på detta sätt ligger det kvar på skeden istället för att flyga runt på rymdstationen.

En kuriosa gällande astronauternas speciella måltider, är de som på jorden kräver särskilda förberedelser, till exempel tiramisu, lasagne och caponata (siciliansk grönsaksröra) som har efterfrågats på många uppdrag av den italienska astronauten Luca Parmilan. Det som på en restaurang är en helt normal beställning förvandlas, när det gäller maten i rymden, till något som liknar en skolutmaning, förutom en kulinarisk.
År 2019 bakade astronauter kakor för första gången på ISS, vilket tog flera timmars tillagning i en specialugn.

Vilka är riskerna med att äta i rymden?

Vilka är riskerna med att äta i rymden?

ESA

Som vi nämnt i de föregående styckena kan frånvaron av gravitation ha en betydande inverkan på hälsan för astronauterna ombord på ISS. Detsamma gäller för matsmältningen och matintaget. Av denna anledning är det nödvändigt att begränsa viktminskningen och förhindra näringsbrister. Faktum är att långa vistelser i rymden kan orsaka:

  • Viktminskning, på grund av minskningen av muskel- och benmassa är det viktigt att konsumera fler kalorier än på jorden;
  • Matsmältningsproblem, eftersom frånvaron av gravitation leder till en nedgång i matsmältningen och därför en större risk för illamående eller kräkningar;
  • Näringsbrister, som måste förebyggas med en kost som inte bara är rikare utan också mer balanserad och studerad in i minsta detalj.

 

Framtida livsmedel i rymden: från frystorkad mat till 3D-utskrift och odling

Framtida livsmedel i rymden: från frystorkad mat till 3D-utskrift och odling

freepik

Näring i rymden innebär enorma utmaningar både för astronauter och för vetenskaplig forskning på jorden. Ändå lovar ny teknik en väldigt fascinerande framtid för mat i rymden.

Om för närvarande frystorkad mat utgör basen för näring på ISS, kommer det i framtiden att finnas fler innovativa lösningar. En av dessa handlar om 3D-utskriven mat, som möjliggör personliga måltider baserade på astronauternas näringsbehov och smak. Men den verkliga horisonten för vetenskaplig forskning rör mat som odlas i rymden, vilket skulle kunna göra näringen mer hållbar, producera frukt, grönsaker och andra livsmedel.

Det ställs stora förhoppningar på hydroponiskt jordbruk, som tillåter odling i frånvaro av jord, vilket skulle vara perfekt för ISS. Kort sagt, ett litet steg framåt för astronauter, och ett stort hopp för hela mänskligheten.

Advertisement