Fuerteventura: varför heter denna ö på Kanarieöarna så och vad betyder det?

av Titti Carlberg

11 Oktober 2023

Fuerteventura: varför heter denna ö på Kanarieöarna så och vad betyder det?
Advertisement

Fuerteventura är en av de mest fascinerande öarna på Kanarieöarna, som besöks av ett stort antal turister varje år från hela världen. Men vad vet vi om detta lilla jordiska paradis och var kommer dess namn ifrån?

Advertisement

Fuerteventura, Kanarieöarnas näst största ö

Fuerteventura, Kanarieöarnas näst största ö

Dirk Vorderstraße/Wikimedia commons

Det finns många underbara platser i världen att besöka och en av dem är utan tvekan Fuerteventura. Vi har ofta mycket information om platserna vi besöker eller skulle vilja besöka, säkert mycket intressant, men detta inkluderar inte alltid dess historia. I det här fallet, till exempel, vem valde detta suggestiva namn och varför?

Fuerteventura framstår idag som en ö som ligger i Atlantens hav, mellan de spanska kusterna och nordvästra Afrikas kuster, och efter Teneriffa är det den största ön på Kanarieöarna. Dess läge har gett det ett milt och mycket soligt klimat, där man kan njuta av havets attraktioner under större delen av året. På vintern faller temperaturen sällan under 20°, medan det på våren och sommaren varierar mellan 26° och 32°: detta tillsammans med suggestiva landskap, gör det till ett mycket populärt resmål för turister under alla årstider. Det är framför allt dess enorma stränder som drar till sig uppmärksamhet, där det också går att surfa. Kulturen är dock inte förändrad: traditionerna hos de äldre lokala invånarna: guancherna, lever kvar.

Men vilken är Fuerteventuras historia och vad har det att tacka för sitt speciella namn?

Advertisement

Fuerteventuras historia: de första nybyggarna

Fuerteventuras historia: de första nybyggarna

Asybaris01/Wikimedia commons

Namnet "Fuerteventura" har en mycket märklig och intressant historia som härstammar från tiden för spanska erövringarna på 1400-1500talet. En normandisk upptäcksresande, Jean de Béthencourt, vågade sig på flera expeditioner till Atlantöarna och det nuvarande namnet på ön är kopplat till honom. På den tiden var det dock inte ett turistmål, fram till sextiotalet användes det som en exilplats. Först med turistnäringens födelse upplevde de den prakt som än idag utmärker den.

Man tror att fenicierna och grekerna kände till Fuerteventura, men också romarna, som kallar den för Planaria och Capraria, på grund av dess platta mark och den höga närvaron av getter.

Det finns vissa tvivel angående ankomsten av de första nybyggarna: experter hävdar att det inträffade runt 1000 f.Kr., men de äldsta lämningarna som upptäckts går tillbaka till cirka 300 f.Kr.. Pionjärerna kom från nordvästra Afrika och anledningarna till deras ankomst var kopplade till den växande ökenspridningen och de krig som rådde i deras ursprungsområde, vilket ledde till att de migrerade. 

Vid den tiden var Fuerteventura känd under namnet Erbania, härrörande från den ursprungliga termen Gran Canaria Ar-Bani", det vill säga "Muren", med hänvisning till den försvarsmur som byggdes på Jandia-halvön och som skilde territoriet i två skilda riken. Invånarna på ön själva, dedikerade till fåruppfödning, jordbruk, fiske och fridfull natur, kallade den "Mahoh", vilket betyder "Mitt land".

Här berättar vi varför Fuerteventura heter så: skälen till dess namn och betydelse

Här berättar vi varför Fuerteventura heter så: skälen till dess namn och betydelse

dronepicr/Flickr

När ön erövrades beboddes territoriet av två stammar, en tillägnad Kung Ayoze och den andra till Kung Guize, delad av muren och belägen i norr och söder. År 1402 landade trupperna ledda av Jean de Bethencourt och Gadifer de la Salle på Lanzarote och fortsatte sedan med att inspektera Fuerteventura genom Puerto de la Peña. de Bethencourt reste till Kastilien på jakt efter suveränens godkännande, men under tiden bestämde sig Gadifer för att fortsätta med erövringen av territoriet. Efter de Bethencourts återkomst övergav Gadifer ön och tre år senare blev Fuerteventura en herrgård beroende av kungen av Kastilien. 

Erövringen präglades inte av våld, utan var resultatet av en gradvis fredlig samexistens mellan nykomlingarna och stammarna. År 1405 konverterade de två kungarna till katolicismen och erövringen fullbordades med grundandet av huvudstaden Betancuria, till normandisk ära.

1402 var året då ön först dök upp på en karta. Uppdraget anförtroddes Angelino Dulcet och namnet som valdes var Fuerte Ventura. Detta val tros ha berott på ett exakt utrop av de Bethencourt: Que fuerte aventure", eller "Vilket fantastiskt äventyr", men man tror också att det kan ha berott på de särskilt starka och karakteristiska vindarna på ön. Termen "fuerte", på spanska, betyder "stark", medan ordet "ventura" kan betyda både "äventyr" och "vind". 

Fuerte kunde hänvisa till det faktum att ön var ett fäste som ansågs strategiskt på grund av dess position, medan ventura förmodligen lades till för att antyda expeditionernas äventyrliga karaktär. Dess namn föddes i alla fall under erövringen av normandien de Bethencourt och har överlevt oförändrat till våra dagar.

Fuerteventura: modern tid och vad man bör besöka

Fuerteventura: modern tid och vad man bör besöka

Fab/Wikimedia commons

Och idag? Efter inbördeskriget 1936 tog Fuerteventura ett stort steg i tiden och återvände till nuet, och började sin resa mot förmögenhet, rustade sig för att förhindra erosion av stenar och förberedde på bästa sätt jorden. Kommersiella utbyten började och skapade de första hamnarna som var användbara för detta ändamål, men den riktiga revolutionen kom på sjuttiotalet, när turismen gjorde det till en av de mest välmående europeiska kustdestinationerna.

Om du vill besöka denna vackra ö, här är vad du inte bör missa:

  • Stränder: som vi redan nämnt är detta huvudattraktionen tack vare de gyllene vidderna och det klara vattnet. De populäraste områdena är Playa de Cofete, Playa de Sotavento, Playa de Corralejo och Playa de Jandia.
  • Vattensporter: om du älskar surfa, snorkla, dyka eller utföra andra vattenaktiviteter, kommer denna plats inte göra dig besviken.
  • Naturparker: Fuerteventura är hem för två naturparker som du inte bör missa, den i Correlejo i norr, full av öde sanddyner, och den i Jandia söderut, perfekt för utflykter mellan berg och orörda laguner.
  • Betancuria: den antika huvudstaden, ett besök i den historiska stadskärnan och det arkeologiska museet.
  • Karnevalen: detta kulturevenemang är en del av öns gamla tradition, liksom det religiösa firandet som gör att du kan fördjupa dig i områdets typiska folklore.

Har du någonsin varit på Fuerteventura? Känner du till denna fantastiska ö?

Advertisement