Vägglöss: om du har dem i ditt hem kan du bara bli av med dem på detta sätt

av Titti Carlberg

11 Oktober 2023

Vägglöss: om du har dem i ditt hem kan du bara bli av med dem på detta sätt
Advertisement

Vägglöss kan bli ett allvarligt problem och medel för att lösa det kanske inte är så enkla och självklara. I händelse av ett angrepp och för att undvika hälsokonsekvenser, låt oss se vilket det korrekta sättet att ingripa är: enligt experter finns det bara ett som är avgörande.

Advertisement

Vad är vägglöss och hur känner man igen dem?

Vad är vägglöss och hur känner man igen dem?

Donated by the World Health Organization, Geneva, Switzerland from the Centers for Donated by Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/Wikimedia commons

Vägglöss, eller rättare sagt Cimex lectularius, är parasiter som livnär sig på mänskligt blod och orsakar klåda och irritation efter bett. Ansett som en fara för folkhälsan, har det inte vetenskapligt fastställts om de faktiskt kan överföra eller sprida sjukdomar, men de kan vara ansvariga för andra hälsoproblem, varför det är viktigt att vara uppmärksam över dess närvaro och agera därefter. Många resor, felaktiga vanor eller ineffektiva botemedel kan förvärra fenomenet som verkade minska för ett tag, men som nu har setts öka.

Lyckligtvis finns det strategier för att hejda fenomenet, men man måste ha rätt information och gå tillväga på ett klokt sätt. Vägglöss kan leva på våra lakan utan att vi inser det, deras storlek är väldigt liten och de är väldigt bra på att gömma sig. Beroende på ålder kan de dessutom ha fått ett annat utseende. De vuxna har vanligtvis en platt kropp, oval till formen och brun till färgen, från 5-7 mm, medan de yngre vägglössen, även kallade nymfer, är mycket mindre och gula eller vitaktiga till färgen. Äggen har en pärlvit nyans och är väldigt små.

Som nämnts är det inte lätt att identifiera deras närvaro, men vissa försiktighetsåtgärder kan vidtas. Till exempel, när du bäddar sängen eller byter lakan, kolla efter eventuella mörka fläckar, var särskilt uppmärksam på sömmarna på sängen, soffan och stolarna, mellan kuddarna och i gardinvecken, i utrymmet mellan väggen och sängen, i eluttaget eller under den lösa tapeten: kort sagt, dessa parasiter, när de inte livnär sig, gömmer de sig i springor och om vi inte letar efter dem ser vi dem aldrig. De kan överleva temperaturer på över 7 och under -45 grader, men de behöver äta minst en gång varannan vecka för att föröka sig. Tänk på att en hona kan lägga ett till tre ägg om dagen, totalt från 200 till 500 ägg under sin livscykel, som kan överstiga 12 månader. 

Att hantera ett angrepp är därför inte som en promenad i parken, men vad ska man göra om man märker att man har blivit angripen?

Advertisement

Vägglössangrepp i ditt hem: här är vad du kan göra

Vägglössangrepp i ditt hem: här är vad du kan göra

Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/Wikimedia commons

Det finns några huskurer för att hantera vägglössangrepp, men experternas åsikt är tydlig: ingen av dessa kan vara helt avgörande, särskilt om dess omfattning är väldigt stor. I dessa fall är det viktigt att agera snabbt och kontakta skadedjursbekämpningen: att agera självständigt kommer inte eliminera problemet, utan kan leda till konsekvenser vid felaktig användning av kemiska produkter som är skadliga för hälsa och miljö, utan att ta hänsyn till det onödiga köpet. Om du tror att det finns ett pågående angrepp är det nödvändigt att få en bekräftelse på det av en expert, utan att ta till naturliga medel som kan visa sig vara ineffektiva. Under tiden skulle faktiskt vägglöss inte bara fortsätta att vara närvarande, utan dessutom sprida sig ostoppbart.

Du kan dock följa några steg för att försöka åtgärda problemet, till exempel:

  • Dammsug: använd dammsugaren på madrasser, gardiner, mattor och möbler, se till att inte försumma de platser som är mindre lätta att nå. Töm innehållet i en lufttät påse och släng den omedelbart i soporna utanför ditt hem.
  • Lämpligt madrassöverdrag: det finns anti-löss överdrag på marknaden, speciellt utformade för att förhindra dessa parasiter att bosätta sig i sängen.
  • Desinficera sängen: för att förhindra spridning av vägglöss, ta bort sängkläderna och tvätta allt i en hög temperatur, stäng in kuddar, lakan och täcken i förseglade kassar för att hindra att vägglössen flyr.

Kom dock ihåg det vi nämnde tidigare: det enda definitiva botemedlet är desinfestation, så om du misstänker eller är säker på förekomsten av vägglöss i ditt hem, slösa inte tid!

Kan man förebygga vägglössangrepp?

Kan man förebygga vägglössangrepp?

AJC1 from UK/Wikimedia commons

Förebyggande åtgärder är alltid den bästa lösningen, inom alla områden. Finns det några sätt att förhindra ett vägglössangrepp? Självklart finns det föebyggande försiktighetsåtgärder du kan vidta för att undvika detta fenomen:

  • Kontrollera: när du köper något nytt, inklusive begagnade föremål, eller får presenter från någon, utför en noggrann kontroll för att se till att föremålen inte är fulla av vägglöss innan du tar in dem i din bostad.
  • Håll ordning: oordning kan bromsa upptäckten av vägglöss och underblåsa deras spridning så säg nej till oordning där de lättare kan gömma sig.
  • Tvätta varmt: när du tvättar dina sängkläder, välj en hög temperatur, helst 60°, eller högre om det är möjligt. För plagg som inte kan tvättas i maskin, välj att tvätta dem på en kemtvätt.
  • Gör detta när du kommer hem från en semester: efter en resa, tvätta omedelbart dina kläder, även de som är rena för att eliminera eventuella vägglöss.
  • Utför frekvent rengöring: en ren miljö är definitivt hälsosammare. Att desinficera sovrummet regelbundet, med fokus på veck och springor, vilket vi redan nämnt, kan hjälpa dig att förhindra ett angrepp.
  • Var uppmärksam på gäster: bjud in dina gäster att kolla efter vägglöss bland sina kläder och väskor innan de går in i din bostad. Detta är ett av de vanligaste sätten att angrepp sprids.

Att ha ordentlig koll på hygienen i sin hemmiljö är nyckeln till förebyggande och för att undvika att behöva ta till professionell behandling av skadedjursbekämpare.

Har du någonsin haft vägglöss? Hur upptäckte du det?

Advertisement