Sommartid: när den föddes, vem som uppfann den, hur den spred sig och dess effekt på oss

av Titti Carlberg

10 Oktober 2023

Sommartid: när den föddes, vem som uppfann den, hur den spred sig och dess effekt på oss
Advertisement

Vi känner alla till sommartiden, den tid på året när vi flyttar fram klockan en timme. Men det är inte alla som känner till dess verkliga historia och ursprung. 
Låt oss upptäcka den tillsammans.

Advertisement

Varför och när börjar sommartiden?

Varför och när börjar sommartiden?

Pixabay

Två gånger om året har vi att göra med att ställa om klockan till och från sommartid: vi känner alla till den mekanism som uppfunnits av människan, men låt oss försöka förstå dess innebörd. Denna praxis innebär att flytta klockans visare en timme framåt, vilket effektivt ändrar den dagliga standardtiden, för att utnyttja solljuset längre och minska energiförbrukningen. Faktum är att idén om att anta sommartid är särskilt kopplad till energibesparing: målet är just att minska behovet av artificiell belysning på kvällen, när det sociala livet fortfarande är aktivt eller i alla innan vi går till sängs för natten. Resultatet är ekonomiska besparingar och en fördel för miljön.

Men när börjar sommartiden?

Normalt börjar den på våren, när dagarna börjar bli naturligt längre och slutar på hösten. Från början av sommaren och efter dess slut blir därför den klassiska 01.00 timmen till 02.00 för alla inblandade månader. Tidsförändringen sker vanligtvis under natten för att ha mindre inverkan på vår sömn-vakna cykel. Sommartidens början kan variera beroende på land och alla har inte anammat det: det är drygt ett 70-tal land inblandade, med mer än en miljard människor totalt, och i de flesta fall förknippas det just med årstider med längre dagar.

Men, vad är dess ursprung, hur länge har det funnits och vem uppfann det?

Advertisement

Sommartid: falska övertygelser om dess ursprunglighet

Sommartid: falska övertygelser om dess ursprunglighet

Pexels

Många tror, felaktigt, att sommartidens fader är Benjamin Franklin. Detta är dock inte alls korrekt. 

Det är inte alla som gillar denna uppfinning, eftersom det, åtminstone första natten, innebär att förlora en timmes sömn. Men oavsett om vi uppskattar det eller inte, kan detta påhitt inte tillskrivas Franklin, även om många tror motsatsen. Anledningen till denna falska myt är att den amerikanske vetenskapsmannen och politikern föreslog att parisiska medborgare skulle ändra sina nattscheman för att spara på ljus och olja till lamporna.

Den falska tron om hans skapande av sommartiden spreds genom en satirisk uppsats från våren 1784 och publicerad i Journal de Paris. I verket med titeln "An Economical Project", listar Franklin de många ekonomiska fördelarna som härrör från solljus snarare än artificiellt ljus, och berättar om episoden där han väcktes av ett ljud klockan 06.00 på morgonen, och insåg att solen redan fanns på himlen.

"Ni läsare kommer att bli lika förvånade som jag blev, när ni hör om solens så tidiga uppgång, och särskilt när jag försäkrar er, att den skänker ljus så fort den stiger. Det är jag övertygad om. Jag är säker på mitt faktum. Man kan inte vara mer säker på något faktum. Jag såg det med mina egna ögon" skrev han.
Hans överväganden var att detta skulle spara pengar för folket i Paris, där han bodde på den tiden: "Staden Paris skulle kunna spara en ofantlig summa varje år, genom att utnyttja solen istället för lampor.".
Han listade sedan en rad regler och förslag för att se till att parisare antog vanan att vakna tidigt, men detta har inget att göra med sommartidens uppfinning.

 

Så, vem var det som förde denna revolutionära idé till världen?

Den verkliga historien om sommartid: här är vem som uppfann den

Den verkliga historien om sommartid: här är vem som uppfann den

Freepik

Sommartidens sanna fader är George Hudson, en nyzeeländsk entomolog som föreslog denna idé 1895 i ett dokument som lämnades in för Wellington Philosophical Society. Hans förslag var att flytta fram klockan två timmar i oktober och två timmar bakåt i mars. Trots att det väckte intresse förverkligades inte hans förslag.

Långt senare, år 1905, lade den brittiska tillverkaren William Willet fram idén att flytta fram klockan tjugo minuter på alla fyra söndagarna i april och göra tvärtom på alla fyra söndagar i september. Hans förslag imponerade på en ledamot av det brittiska parlamentet, Robert Pearce, som beslutade att lagga fram det som ett lagförslag till underhuset i februari 1908.

Det första lagförslaget utarbetades 1909, bara för att diskuteras flera gånger av en liten kommitté. Med tanke på de många motstånden, särskilt från jordbrukare, avslogs dock förslaget.

I vilket fall som helst trädde sommartiden i kraft i Storbritannien i maj 1916, även om den antogs i en kommun i Ontario mycket tidigare. Det var först när även Tyskland också antog sommartid den 30 april samma år som den spreds globalt. Två år efter första världskrigets början flyttade det tyska riket och den österrikiska befolkningen fram klockan en timme för att spara bränsle och belysning under kriget. 

Vid det laget imiterades praxisen mycket i Europa, men även i USA, Kanada och andra länder, bara för att sedan återgå till normal tid efter kriget. Under andra världskriget antogs dock sommartiden på nytt.

 

Sommartid: effekterna på människor och tips för att förbereda sig för dess ankomst

Sommartid: effekterna på människor och tips för att förbereda sig för dess ankomst

Pixabay

Så, sommartid har funnits i ungefär ett sekel, men inget liknande hade någonsin funnits tidigare? Som det visat sig antog flera forntida civilisationer vagt liknande metoder för tusentals år sedan, som vattenklockorna som gjordes av romarna, vilka anpassade tiderna på dygnet efter solens rörelse.

Men vilka är sommartidens effekter på våra liv?

Sömnbrist på våren, därför i dess tidiga skeden, kan leda till obehag hos vissa individer, inklusive humörstörningar under denna övergångsperiod. 
Tvärtom på hösten, när vi återgår till soltid, ökar vilan men det blir också svårare att anpassa sig till den nya alarmtiden. 

I vilket fall som helst, enligt vetenskapenanpassar sig människokroppen aldrig helt till dessa förändringar och detta kan leda till "social jet lag", även om sommartidens effekter dämpas gradvis under några veckor.

Här är några tips som hjälper dig att sova bättre under sommartiden:

  • Stabil rutin: för att på bästa sätt förbereda sig för den här tiden på året, försök att alltid sova och vakna samtidigt, garantera dig själv minst sju timmars sömn per natt.
  • Var i solen: att utsätta sig för solljus kan minska känslan av trötthet på grund av tidsförändringen och kan hämma produktionen av melanin, hormonet som hjälper oss att somna på kvällen.
  • Sömnförebyggande: gäller alla de saker som kan påverka din sömn. Undvik att konsumera alkohol eller koffein och att äta stora måltider före sänggåendet, allt detta kan påverka kvaliteten på din sömn.
  • Gradvisa förändringar: några dagar före början av sommartid, ställ din väckarklocka 15-30 minuter tidigare än vanligt för att vänja din kropp lätt och gradvis.
  • Eftermiddagslur: för att mildra effekten av sommartid kan du välja att ta en tupplur under dagen, som dock inte bör överstiga tjugo minuter för att undvika effekten av yrsel när du vaknar.

Kände du redan till sommartidens historia? Hur påverkar denna praxis dig?

 

Advertisement