Varför visas aldrig vår smartphone i våra drömmar? Vetenskapen förklarar det

av Titti Carlberg

04 Oktober 2023

Varför visas aldrig vår smartphone i våra drömmar? Vetenskapen förklarar det
Advertisement

Har du någonsin märkt att du med stor sannolikhet aldrig har sett din mobiltelefon i dina drömmar? Detta är något som inte bara berör dig, utan är ett vanligt fenomen: varför dyker aldrig en smartphonen upp i våra drömmar? 
Det finns en exakt anledning till detta och vi kommer att berätta om den i den här artikeln.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Mobiltelefonen är inte bara något som är en del av allas vardag, utan det är förmodligen det föremål vi kommer i kontakt med oftast under dagen. Med tillkomsten av sociala medier har det blivit en kollektiv vana att ständigt vara uppkopplad, så pass att det finns många debatter om dess ofta oproportionerliga användning. Det är endast ett fåtal som begränsar användningen av mobilen till de verkligt nödvändiga ögonblicken, det vill säga att ringa eller skicka sporadiska meddelanden. De flesta använder sina mobiler i varje ledigt ögonblick och inte nog med det: det är allt vanligare att se människor sitta vid matbordet med blicken vänd mot displayen och konsultera sociala medier istället för att se varandra i ögonen och prata om vad som har hänt under dagen. På samma sätt i kollektivtrafiken eller under andra omständigheter ser man sällan någon koncentrerad av att läsa en bok, eller så föredras det att läsa böcker online.

Även om mobiltelefonen, tillsammans med internet, har gett oss möjligheten att bli informerad i realtid och kunna ansluta till vem som helst, var som helst i världen, som med allt annat bör den användas måttligt. 
Men utöver dessa överväganden finns det en annan som vi vill fokusera på, och det är varför vår mobiltelefon aldrig uppenbarar sig i våra drömmar.

Advertisement

Vad händer när vi drömmer och varför?

Vad händer när vi drömmer och varför?

Freepik

Det stämmer, få kanske har tänkt på det och ställt sig denna fråga, men vad är anledningen till att vår smartphone aldrig uppenbarar sig i våra drömmar. När vi vaknar på morgonen eller efter en särskilt djup daglig tupplur, minns vi ofta vad vi drömt, framför allt om drömmen varit särskilt levande, komplex eller till och med skrämmande. Vårt sinne, under natten eller när vi vilar, omorganiserar det vi sett och upplevt under dagen, och erbjuder oss "berättelser", bilder och ibland kaosliknande drömmar i vilka vi ofta försöker hitta en mening. 

Vetenskapen har länge studerat orsakerna till varför vi drömmer, men det verkar fortfarande inte finnas något definitivt svar.

Den mest ackrediterade teorin gäller just bearbetningen av upplevelser, information och känslor som vi samlat på oss under vaket tillstånd, som hjärnan tolkar kreativt,organiserar och arkiverar under natten. Vissa tror att drömmar är ett uttryck för det undermedvetna och därför att de speglar våra önskningar och rädslor som vi inte är medvetna om under det vakna tillståndet. Men om vårt sinne verkligen presenterar för oss det vi har sett, hört och känt under dagen, hur är det då möjligt att detta inte inkluderar vår mobiltelefon, som verkligen har en viktig plats i vårt vardagliga liv?

Detta är varför vår smartphone inte visas för oss i våra drömmar: studien

Detta är varför vår smartphone inte visas för oss i våra drömmar: studien

Pixabay

Svaret kommer från en drömteori, kallad "hotsimuleringshypotesen", enligt vilken drömmar har till funktion att hjälpa oss att bearbeta och övervinna våra rädslor i en privat, personlig och trygg miljö. Detta innebär mindre riskfyllt jämfört med när vi är vakna, men som gör att vi kan träna på att hantera verkliga situationer som kan uppstå. Det är därför en sorts avancerad försvarsmekanism som skulle koppla våra drömepisoder till latenta rädslor. Alice Robb, en vetenskapsskribent, har sagt att "människor tenderar att inte drömma så mycket om att läsa och skriva, som är färskare utveckling i mänsklighetens historia, utan mer om överlevnadsrelaterade saker, som att slåss, även om det inte har något med att göra vem du är i verkligheten.".

Dessa antika rädslor tillhör därför inte enbart dagens samhälle, utan snarare från den mänskliga naturens början. Forskare har undersökt mer än 16.000 drömepisoder, berättade direkt av drömmare, och de upptäckte att mobiltelefoner dök endast upp i 2-3% av fallen. En procentandel som faktiskt är väldigt låg, men ändå högre än andra enheter som datorer, men även filmer och flygplan, medan bilar verkar förekomma oftare i drömmarna. Uppenbarligen är att kunna analysera drömmar avgjort komplext och varje drömepisod är baserad på subjektiva upplevelser och känslor, vilket kan bero på den specifika fas i livet man går igenom just då.

Faktum är att mobiltelefonen är en del av vår vardag och dess närvaro är praktiskt taget konstant, men den har väldigt lite att göra med våra känslor och är inte i direkt kontakt med de humörstämningar vi befinner oss i, vilket är anledningen till att vår hjärna, under omorganisationen, anser att denna enhet är något extremt marginellt.

Att drömma om sin smartphone: vad betyder det?

Att drömma om sin smartphone: vad betyder det?

Freepik

Men om det är sant att det sällan händer, kan drömmar om en smartphone ha olika betydelser, men det är fortfarande en symbol för kommunikation, både internt och externt. Dessa enheter tillåter oss att hålla kontakten, därför är de ett anslutningsverktyg som i våra drömmar kan symbolisera en önskan att förbli bunden till någon, till situationer där vi söker hjälp eller information som är nödvändig, men den kan också spegla bilden som vi har om oss själva.
Låt oss titta på några exempel och betydelser:

  • Tappa bort telefonen: detta kan symbolisera bristande självförtroende eller rädsla för att förlora en närstående. Om du ser ett missat samtal från personen i drömmen är det troligt att det är just detta.
  • Trasig telefon: detta kan vara relaterat till ett fysiskt problem, vilket återspeglas i bilden av den skadade mobilen, men också en situation som får dig att känna stress och frustration, samma förnimmelser som du känner om din smartphone verkligen går sönder
  • Att prata med någon i telefonen: detta symboliserar den omedvetna kopplingen du känner för den här personen, även om det är någon som inte längre finns.

Har du någonsin drömt om din smartphone?

Advertisement