Gåtan för briljanta sinnen: "Vad är det som blöts ner vid torkningen?"

av Titti Carlberg

09 September 2023

Gåtan för briljanta sinnen: "Vad är det som blöts ner vid torkningen?"
Advertisement

Om du tror att gåtor är rekreationsverktyg som bara lämpar sig för barn, tror du fel: många vuxna roar sig med att svara på dem dagligen online. Genom att delta med sina barn eller ensamma, prövar även vuxna sig på tankenötter och känner en lätt tillfredsställelse när de lyckas svara rätt. Det stämmer: det finns en kategori spel som är tillägnad mogna sinnen och även om du kanske inte vet det är de en utmärkt träning för hjärnan. 

På vilket sätt? Låt oss gå vidare till gåtan innan vi avslöjar det.

Advertisement

Är du redo att utmana dig själv med gåtan för briljanta sinnen?

Är du redo att utmana dig själv med gåtan för briljanta sinnen?

pixabay

Frågan som denna söta droppe på bilden ställer är följande: "Vad är det som blöts ner vid torkning" Det låter kontraintuitivt, och det är det faktiskt. Gåtor är mästare i att förmå det mentala sinnet att öva alternativt tänkande, vilket leder till att följa nya vägar i jakt på associationer till icke-vanliga idéer. Av denna anledning är de lämpliga för barn: de låter dem lära sig nya koncept, att uveckla kritiska och laterala resonemangsfärdigheter, och lära sig att lösa problem snabbt. På samma sätt kan vuxna också dra nytta av det, hålla sinnet tränat och främja hjärnans plasticitet, vilket är mycket viktiga aspekter under åldrandeprocessen.

Så, oavsett din ålder, tveka inte: använd de kommande 30 sekunderna för att använda dina hjärnceller och komma på det rätta svaret. Exakt, du läste rätt: den tillgängliga tiden är en halv minut, så även tankehastigheten är avgörande i den här typen av frågespel. Du kan rulla ned när du är klar för att jämföra ditt svar med det rätta svaret.

Advertisement

Svaret på gåtan: upptäck vad det är som blir blött under torkningen

Svaret på gåtan: upptäck vad det är som blir blött under torkningen

pixabay

Svaret på gåtan är det du ser på bilden: handdukar. Nu när du vet det kan det tyckas självklart: i samma ögonblick som vi använder dem efter att tvättat ansiktet eller duschat, absorberar tyget i dem överflödigt vatten från vår hud eller från vilken yta vi än gnuggar på för att eliminera vattensamling. På så sätt garanteras torkeffekten, men handdukarna blir blöta!

Svaret kan därför tyckas enkelt, men var det lätt att lista ut det på bara 30 sekunder? Hur lång tid tog det för dig? Lyckades du eller behöver du mer övning?

Advertisement