Intelligenstest: hur många gånger möts minut- och timvisare under 24 timmar?

av Titti Carlberg

05 September 2023

Intelligenstest: hur många gånger möts minut- och timvisare under 24 timmar?
Advertisement

Här är vi med en ny tankenöt som hjälper dig att testa din intelligens: det här är naturligtvis bara ett enkelt verktyg för att bedöma dina förmågor och har absolut inte makten att avgöra din intelligenskvot. Men om du gillar utmaningar kan du säkert ta reda på om ditt resonemangsförmåga och logiskt tänkande är oöverträffade eller om du behöver träna för att nå en ny lysande nivå! 

Därför är testet vi erbjuder dig verkligen inte det lättaste, men med en god dos koncentration och bra räkneförmåga kommer du att klara det.
Låt oss förklara i detalj vad det är du ska göra.

Advertisement

Genomför intelligenstestet för att förstå hur många gånger klockans visare möts under loppet av 24 timmar

Genomför intelligenstestet för att förstå hur många gånger klockans visare möts under loppet av 24 timmar

På bilden finns en väckarklocka. Var lugn, detta handlar inte om att jaga upp dig ur sängen eller att påminna dig om någon uppgift: om du är här är du redan aktiv och operativ, vilket är bra: för att utföra och svara rätt på denna utmaning måste ditt sinne vara ordentligt vaket och allt annat än sovande!

Med detta sagt, frågan vi ställer dig är följande: inom loppet av ett helt dygn, det vill säga 24 timmar, hur många gånger möts minut- och timvisare, det vill säga hur många gånger överlappar de varandra?

Du kanske aldrig har tänkt på det, så då är det dags att du gör det nu: du kan ta en penna och ett pappersark till hjälp, om du föredrar det, för att markera när visarna "krockar" vartefter du räknar i kronologisk ordning. Om du inte tycker att det är nödvändigt kan du istället fortsätta med endast din mentala förmåga: kom dock ihåg att den tillgängliga tiden för att lista ut svaret bara är 20 sekunder!

Du kan starta tidtagaruret när du känner dig redo, gör ditt bästa och ingnorera den tickande klockan. Därefter kan du jämföra ditt resultat med svaret nedan.

Advertisement

Lösningen på intelligenstesten: så här många gånger möts minut- och timvisare

Lösningen på intelligenstesten: så här många gånger möts minut- och timvisare

pixabay

Korrekt svar är: de två visarna möts 22 gånger på 24 timmar. Men låt oss se hur man förstår det: varje timme rör sig timvisaren en tolftedel, minutvisaren, å andra sidan, fullbordar hela cirkeln. Om vi jämför bådas rörelser på en timme, får vi fram att minutvisaren rör sig 1-1/2=11/12 av vägen mot timvisaren varje timme. Därför behövs det 12/11 i timmen (mer eller mindre 65.455 minuter, eller cirka 1 timme, 5 minuter och 27 sekunder) för minutvisaren att nå timvisaren igen. Men eftersom det bara är 24 timmar på ett dygn har vi: 

24/(12/11)=22 gånger

Räknat från midnatt är ögonblicken då de möts ungefär: 

12:00, 1:05:27, 2:10:55, 3:16:22, 4:21:49, 5:27:16, 6:32:44, 7:38:11, 8:43:38, 9:49:05 och 10:54:33

Samma elva möten upprepas naturligtvis med start från klockan tolv på dagen.

Lyckades du räkna ut svaret under loppet av de tillgängliga tjugo sekunderna?

Advertisement