Matematisk test: kan du korrigera ekvationen genom att bara flytta en enda tändsticka?

av Titti Carlberg

29 Augusti 2023

Matematisk test: kan du korrigera ekvationen genom att bara flytta en enda tändsticka?
Advertisement

Huvudbryn skapas med syftet att det ska vara svårt att lösa dem: själva namnet antyder den ansträngning hjärnan måste göra, vilket ofta kräver att den är fullt utvecklad.

Varför är dessa spel så populära?

Svaren är varierande, men utan tvekan har dessa spel förmågan att roa deltagarna och distrahera dem till den grad att de helt engagerar sig i utmaningen. Att sätta sig själv på prov är alltid stimulerande och många älskar att mäta sig mot sina egna färdigheter, känna en känsla av tillfredsställelse när de lyckas nå sitt mål och vill försöka på nytt när de misslyckas.

Så om du känner igen dig själv i denna beskrivning behöver du bara fortsätta framåt i artikeln för att ge dig in på testet: kommer du att lösa det?

Advertisement

Fördelarna med matematiska spel: varför spelar man dem?

Fördelarna med matematiska spel: varför spelar man dem?

Curioctopus

Att ta sig an dessa utmaningar har många fördelar: för det första är de trevliga och roliga, samtidigt som de låter en spendera några trevliga ögonblick av sin lediga tid i en oväntad användbar aktivitet. Utöver underhållningsfunktionen syftar faktiskt dessa intelligenstester också till att träna sitt mentala sinne och pusha en att hålla sin hjärna aktiv. Detta involverar både de unga, som till exempel studenter, att utveckla kritiskt tänkande och vässa sitt kognitiva lärande, och vuxna, även seniorer, att odla ett alert och proaktivt sinne.

Det finns ingen kontraindikation för att ta sig an dessa utmaningar, som också kan bli en stund av umgänge om de delas av fler användare som jämför varandras resultat i en rolig tävling.

Med detta sagt, vad sägs om att börja spela?

På bilden kan du se några tändstickor, vilka bildar en ekvation: 4-4=7. Även de som är mindre benägna i matematik och som inte har ett bra förhållande till siffror inser lätt att något är fel: svaret borde i själva verket vara noll. Så vad ska du göra?

Advertisement

Den matematiska ekvationen med tändstickor: detta är vad du ska göra

Den matematiska ekvationen med tändstickor: detta är vad du ska göra

Pixabay

Målet är att korrigera operationen genom att bara flytta en enda tändsticka, svaret ska förbli 7. Du kommer då att behöva fokusera på de andra siffrorna  för att lista ut hur du ska förvandla denna enkla nummersekvens så att den blir korrekt. En riktig utmaning som ber dig att hitta svaret på en väldigt begränsad tid: endast 6 sekunder! Här spelar inte bara logik- och resonemangsförmågan in, utan det är dessutom viktigt att ha en viss mental hastighet.

Denna färdighet förvärvas med att öva mycket, precis som med fysisk träning: endast genom att träna regelbundet kan vi uppnå resultat som från början verkade omöjliga för oss!

När du är redo kan du starta tidtagaruret och fokusera på de element du har tillgänliga: om du skulle behöva mer tid på dig att fundera, oroa dig inte, fortsätt att försöka och ge inte upp innan du läser svaret nedan.

Lösningen på utmaningen: det är denna tändsticka som ska flyttas!

Lösningen på utmaningen: det är denna tändsticka som ska flyttas!

Curioctopus

Här får du lösningen på huvudbryet: för att korrigera ekvationen måste fu förvandla 4:an till 11, vilket du gör lätt genom att flytta en enda tändsticka, som vi visar på bilden.

Lyckades du lista ut lösningen inom den utsatta tiden?

Advertisement