Logiskt spel: flytta 3 tändstickor för att få 11. Bara de bästa lyckas, hör du till dem?

av Titti Carlberg

26 Augusti 2023

Logiskt spel: flytta 3 tändstickor för att få 11. Bara de bästa lyckas, hör du till dem?
Advertisement

Tändstickor dyker ofta upp i logiska spel och gåtor Denna typ av spel består av att flytta ett antal tändstickor för att få ett slutgiltigt resultat. 

I detta logiska spel ber vi dig flytta 3 tändstickor för att få 11 kvadrater. Det kan tyckas svårt då startbilden bara innehåller två rutor, vilket innebär att någon kan misstänka ett skrivfel: men nej, rutorna ska bli 11. Tror du att du klarar det?

Advertisement

Testa ditt logiska tänkande: flytta 3 tändstickor för att skapa 11 rutor

Testa ditt logiska tänkande: flytta 3 tändstickor för att skapa 11 rutor

För att lösa det här spelet är det bara att använda dina logiska färdigheter. Faktum är att det endast är logiskt tänkande som kan hjälpa dig att komma fram till det slutliga resultatet. Hur kan du få en figur på 11 kvadrater med utgångspunkt från en som innehåller 2 kvadrater och två rektanglar?

Ta dig tid att fundera i lugn och ro för längre ned i artikeln hittar du spelets lösning, så att du kan verifiera ditt svar eller få reda på det om du inte visste hur du skulle gå tillväga.

Advertisement

Lösningen: vilka tändstickor ska flytta och var ska de placeras?

Lösningen: vilka tändstickor ska flytta och var ska de placeras?

Många tycker att det är till hjälp att använda papper och penna: det är ett sätt att överföra passager från sinnet som på så sätt blir synliga och därför lättare att prova sig fram. Proceduren för att komma fram till resultatet är dock inte omöjlig.

De 3 tändstickorna som är inblandade i flyttandet är de som är placerade överst på den ursprungliga figuren, det vill säga de som bildar kvadraten. Dessa tändstickor måste infogas i den del av figuren som innehåller rektanglarna. Närmare bestämt kommer två av dem att komplettera rutnätet vertikalt, och den sista kommer att dela figuren ytterligare.

Om du tycker att det är svårt att föreställa sig det, så är lösningen denna:

 

Logiskt spel: flytta 3 tändstickor för att få 11. Bara de bästa lyckas, hör du till dem? - 3

På detta sätt kommer vi fram till det slutgiltiga resultatet, det vill säga 11 kvadrater. Många av er kommer förmodligen känna lite förundran. Vilka är de 11 kvadraterna i fråga?

Här förklarar vi: börja räkna de minsta kvadraterna, som är totalt 8 stycken. Sedan räknas de två största kvadraterna, eller rättare sagt de som bildas av de fyra minsta. På så sätt kommer du fram till 10, men var finns då den elfte kvadraten? Det är den som bildas av de fyra mindre centrala kvadraterna.

Advertisement