Gåta: hur många hål har tröjan? Om du gissar rätt inom 5 sekunder är du oöverträffad

av Titti Carlberg

27 Augusti 2023

Gåta: hur många hål har tröjan? Om du gissar rätt inom 5 sekunder är du oöverträffad
Advertisement

Gåtor för barn kan tyckas vara lätta, men väldigt ofta kan de sätta även de smartaste vuxna i svårigheter. Logiska tester utmanar resonemang och matematiska färdigheter, medan visuella quiz studerar observationsförmågan och intuitionen hos spelarna. 

I det här fallet krävs dock en egenskap som förmodligen är starkare hos barn än hos vuxna: fantasin. Låt oss ta reda på varför.

Advertisement
Gåta: hur många hål har tröjan? Om du gissar rätt inom 5 sekunder är du oöverträffad - 1

Vad handlar testet om?

På bilden visas en kortärmad tröja, en orangefärgad T-shirt på en grön bakgrund. Den till synes enkla frågan är: hur många hål finns det i plagget? Målet är att räkna dem och ge rätt svar på rekordtid: endast 5 sekunder

Vad är det som är så komplicerat med det? 

Vid första anblicken, inget: försök att möta utmaningen tillsammans med ett barn, kanske en son eller ditt barnbarn, för att ha roligt tillsammans och se vem av er som är snabbast på att svar rätt. Resultatet kan förvåna dig.

Naturligtvis kan du spela hur och med vem du vill, bara jämföra dig med dig själv: allt du behöver är ett "öppet sinne" och lämna schematiskt tänkande vid sidan om, gå bortom gränserna för vad du ser. När du är säker på ditt resultat eller vill veta om du har rätt, rulla ner för att ta reda på det.

Advertisement
pixabay

pixabay

Nu har vi kommit hit: det är dags att ta reda på resultatet och få veta hur många hål det finns i tröjan. 

Det mest uppenbara svaret är två: mitt på t-shirten ser man tydligt två revor. Så var finns resten av hålen?

När vi nämnde fantasi syftade vi på förmågan att kunna ge olika tolkningar av ett specifikt begrepp, utan att begränsa oss till dess skenbara innebörd. Kort sagt, visst är det sant att tröjan bara har två hål, men det är lika korrekt att säga att ärmarna och kragen är hål, liksom öppningen nedtill. Så tröjan har:

  • Ett övre hål (det för huvudet)
  • Ett på varje sida (ärmarna)
  • Ett nedtill (som gör att vi kan ta på och av oss den)
  • Två tydliga hål både fram och bak, totalt fyra

Så 1+2+1+4=8. Svaret är åtta! Klarade du det eller blev du lurad?

Advertisement